Μέτρα στήριξης των περιφερειακών εντύπων και ΜΜΕ από την Πολιτεία

Ζητά με ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας Αθανάσιος Λιούπης

Ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης προς τον Υφυπουργό κ. Πέτσα και τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα στήριξης των περιφερειακών εντύπων και ΜΜΕ από την Πολιτεία.
Ειδικότερα, ο Βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή του ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), τα περιφερειακά έντυπα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα οποία μεγέθυνε, τόσο η οικονομική κρίση, όσο και η πανδημία του κορωνοϊού.
Αυτά τα προβλήματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων και φυσικά και στους εργαζομένους, που απασχολούν. Η συνέχιση λειτουργίας των ιστορικών περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας, καθώς υπηρετούν διαχρονικά και με συνέπεια το έργο της ενημέρωσης των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες.
Ως άμεσο και κυρίαρχο ζήτημα, για το Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων προβάλλεται η κατάργηση της υποχρέωσης των δημόσιων Φορέων να δημοσιεύουν στις εφημερίδες μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2020, ανακοινώσεις, προκηρύξεις και καταχωρήσεις, καθότι με το τέλος των καταχωρήσεων αυτών θεωρούν, ότι καταργείται και η ελάχιστη στήριξη προς τον περιφερειακό Τύπο.
Επίσης, το πολυετές πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου δια της επιδότησης της εργασίας καταργήθηκε, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση οφειλών στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), γεγονός που επιτείνει και η υποχρέωση των επιχειρήσεων Τύπου να καταβάλουν ετησίως πέραν των ασφαλιστικών εισφορών, το 2% επί του τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.
Επιπλέον, τα μέλη του Συνδέσμου θεωρούν επιβεβλημένη ανάγκη τη συγκρότηση ενός νέου, ηλεκτρονικού, σύγχρονου και ενιαίου Μητρώου ενημερωτικών ΜΜΕ στη ΓΓΕ&Ε, το οποίο να συμπεριλαμβάνει εκτός από τα έντυπα, ανεξαρτήτως περιοδικότητας και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, αλλά και δείκτες απασχόλησης, αναγνωσιμότητας και ιστορικότητας. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, ώστε να καθοριστούν εκ νέου οι όροι διάθεσης προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ή διαφημιστικής δραστηριότητας του Δημοσίου και να δοθεί στα περιφερειακά ΜΜΕ, κατ’ αναλογία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η δέουσα στήριξη της Πολιτείας.
Επειδή, ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών ΜΜΕ είναι απόλυτα αναγκαίος για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.
Επειδή, ο περιφερειακός και τοπικός τύπος συμβάλλει ουσιαστικά στην εδραίωση της πολυφωνίας και της δημοκρατίας.
Επειδή, η πανδημία του κορωνοϊού επέτεινε την κρίση σε ιστορικά έντυπα
Επειδή, το ζήτημα αφορά σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον περιφερειακό Τύπο σε όλη την Επικράτεια

Ο κ. Λιούπης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

1. Προτίθεστε να παρατείνετε την υποχρέωση δημοσίευσης των ανακοινώσεων των Δημόσιων Φορέων στον Τύπο;
2. Προτίθεστε να εκσυγχρονίσετε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα Περιφερειακά ΜΜΕ και τον Περιφερειακό Τύπο;
3. Προτίθεστε να δώσετε τη δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις των οφειλών στον ΕΔΟΕΑΠ ;
4. Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε πρόγραμμα ενίσχυσης των περιφερειακών ΜΜΕ και επιχειρήσεων Τύπου δια της επιδότησης της εργασίας;
5. Προτίθεστε να συγκροτήσετε νέο ηλεκτρονικό, σύγχρονο και ενιαίο Μητρώο ενημερωτικών ΜΜΕ ;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.