Ο Μιχάλης Πατένταλης γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, μεγάλωσε όμως στην Προσοτσάνη Δράμας. Σπούδασε Θεωρία και Αρμονία της Μουσικής, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και Ψυχοθεραπεία. Από το 1996 εργάζεται στο τμήμα Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ και είναι πρόεδρος της εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας. Η συγγραφή βιβλίων είναι η μεγάλη του αγάπη και “Ο χορός του Χάντιγκτον” είναι το νέο του μυθιστόρημα. Ο κ. Πατένταλης μίλησε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το Ράδιο ΕΝΑ , τόσο για το νόημα του νέου του συγγραφικού εγχειρήματος, τα μηνύματά του, αλλά και την πανδημία, που έρχεται ως μία συνειδητοποίηση και επανεκτίμηση των ελευθεριών που έχουμε χάσει.
Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή
Η τυχαία συνάντηση που ήταν η αφορμή για το βιβλίο “Ο χορός του Χάντινγκτον”
Από ένα τυχαίο περιστατικό, σύμφωνα με τον κ. Πατένταλη προέκυψε η ιδέα του νέου του μυθιστορήματος. Μία ημέρα καθώς επέστρεφε από τη δουλειά του, συνάντησε σε ένα παγκάκι ένα νεαρό που έκανε κάποιες παράξενες κινήσεις. Ο ψυχοθεραπευτής του προσέφερε βοήθεια αλλά εκείνος του είπε ότι έχει την ασθένεια του Χάντινγκτον και ότι όποια βοήθεια και να δεχτεί ήταν μάταιη.
“Μέχρι τότε δεν γνώριζα πολλά για την ασθένεια. Άρχισα να έχω επαφές με αυτό τον άνθρωπο και να μαθαίνω πως η ασθένεια είναι θανατηφόρα κι εκεί έμαθα πως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι οι κινήσεις που κάνει αυτός ο άνθρωπος. Πήρα συνεντεύξεις από ανθρώπους που έχουν την ασθένεια αυτή, είδα την τραγικότητα αλλά και αυτό που θα μπορούσε να τους συνδέσει με τη ζωή, που είναι η κίνηση. Προσπάθησα μέσα από αυτό το μυθιστόρημα, την ασθένεια αυτή που είναι θανατηφόρα να της δώσω ζωή, μέσα από τον χορό, την κίνηση. Γιατί η ζωή είναι κίνηση, τη στιγμή που σταματάμε να κινούμαστε επέρχεται ο θάνατος. Το ίδιο συμβαίνει και με τον χορό. Ένας χορός σταματά εκεί που σταματά η κίνηση”, εξήγησε ο κ. Πατένταλης.
Να ζούμε τις στιγμές
Ο συγγραφέας του βιβλίου μπλέκει την ιστορία του Ρενέ, του πρωταγωνιστή του με τις ζωές δύο ακόμη ανθρώπων. Ο δεύτερος πρωταγωνιστής, είναι ποδηλάτης που θέλει να κερδίσει το Tour de France. Θέλοντας να κερδίσει τον αγώνα “ντοπάρεται” με το αίμα του Ρενέ και αρρωσταίνει ο ίδιος. Υπάρχει και η τρίτη πρωταγωνίστρια, μια επιτυχημένη χορεύτρια που έχει σχέση με τον Νουρέγιεφ κι αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της και να κάνει δικά της πράγματα. Οι τρεις πρωταγωνιστές συνδέονται μεταξύ τους και επηρεάζουν την δική τους ζωή και τη ζωή των συνανθρώπων τους.
“Δεν θέλω μέσα από το βιβλίο μου να μείνω στην ασθένεια, μέσα από αυτή προσπαθώ να περάσω καταρχήν τον ανθρώπινο ψυχισμό και ένα μήνυμα ότι η ζωή μας ακόμη κι όταν η μοίρα αποφασίζει να μας χτυπήσει την πόρτα με κάποιο άσχημο τρόπο, όπως μία ασθένεια, ακόμη κι όταν ο θάνατος είναι τόσο κοντά, οι στιγμές που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος είναι σημαντικές. Μπορεί να απολαύσει πράγματα. Μέσα από την ίδια την ασθένεια να πάρει θετικά μηνύματα. Γι’ αυτό και ο Ρενέ που ήταν ένας άνθρωπος θα λέγαμε βολεμένος, έχει τη δουλειά του, είναι επιτυχημένος, έχει ωραίο σπίτι στη Μονμάρτρη, έχει τη γυναίκα του, ένα ωραίο αυτοκίνητο, ξαφνικά η μοίρα του χτυπά την πόρτα κι εκείνος αποφασίζει να κάνει ένα όνειρό του. Να γίνει χορευτής.
Σε σχέση με τον δεύτερο πρωταγωνιστή θέλω να δείξω τη διαφορά. Ένας που είναι άρρωστος προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του για τη ζωή και κάποιος που έχει τη ζωή μπορεί να καταλήξει στον θάνατο αποφασίζοντας να πετύχει κάτι διαφορετικό στη ζωή του” ανέλυσε ο κ. Πατένταλης.
Στην πανδημία όπως και στο βιβλίο, προσπαθούμε να επανεκτιμήσουμε τις ελευθερίες που έχουμε χάσει
Η συγγραφή του βιβλίου συνέπεσε και με τη έναρξη της πανδημίας, γεγονός που έπαιξε ρόλο, όπως είπε ο κ. Πατένταλης.
“Τόσο στην πανδημία όσο και στη ζωή του Ρενέ, γίνεται προσπάθεια να επανεκτιμήσουμε τις ελευθερίες που έχουμε χάσει. Το ίδιο κάνει και ο Ρενέ, προσπαθεί να βρει τις δικές του ελευθερίες, αυτές που έχει χάσει. Με την πανδημία βιώνουμε πραγματικά μία αποξένωση και δημιουργήθηκε και μια αίσθηση απανθρωπιάς και αισθητικής διάβρωσης του ανθρώπου. Μέσα από τα περιοριστικά μέτρα διαταράσσεται η καθημερινότητά μας και ενισχύεται η αίσθηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης. Είναι τραγικό αυτό που ζούμε και είναι μια ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε τον άνθρωπο και τους ίδιους μας τους εαυτούς στο τι θέλουμε από αυτή τη ζωή”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Κινητές βιβλιοθήκες του δρόμου» στην Ελλάδα
Ο κ. Πατένταλης είναι πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας, στην οποία είναι ενταγμένοι τουλάχιστον 60 συγγραφείς στη Γερμανία. Εκτός από τη συγγραφή όμως, η γερμανική Εταιρεία σε συνεργασία με την ελληνική, προχωρούν σε πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων σε Γερμανία και Ελλάδα. Επόμενο project που θα πραγματοποιηθεί είναι στην Ελλάδα και είναι η δημιουργία κινητών βιβλιοθηκών του δρόμου σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα. Οι βιβλιοθήκες θα εμπλουτιστούν με βιβλία και οι κάτοικοι θα μπορούν να τα πάρουν δωρεάν και να προσφέρουν κι εκείνοι ένα δικό τους βιβλίο, που το έχουν ήδη διαβάσει. Η εν λόγω δράση, σύμφωνα με τον Πατένταλη γίνεται και σε συνεργασία με τον κ. Λάκη Μουρατίδη από τον Βόλο και στόχος είναι ο πολιτισμός θα φτάσει στον απλό άνθρωπο.