Μοναδικοί προορισμοί στη Μαγνησία

(EUROKINISSI/ÈÁÍÁÓÇÓ ÊÁËËÉÁÑÁÓ)

Με αεροπλάνο, βαπόρι ή αυτοκίνητο, ότι κι αν επιλέξεις η Νέα Αγχίαλος αποτελεί μια όμορφη είσοδο στη μαγευτική Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Η Νέα Αγχίαλος, με το μικρό λιμένα, στο μυχό του Παγασητικού είναι πράγματι η «πολιτεία της θάλασσας». Ο παραθεριστής θα θαυμάσει το γραφικό λιμανάκι, θα απολαύσει τον πευκόφυτο λόφο, θα ανακαλύψει τα αρχαιολογικά ευρήματα και μια δέσμη από παραλιακούς οικισμούς, όπως της Κριθαριάς, του Μαράθου, του Αγίου Γεωργίου Κυνηγών, της Μεγάλης Βαλανιδιάς, αλλά και της Δημητριάδος. Ένας τόπος ευλογημένος με χρώματα, αρώματα και σπουδαίο κρασί!

 

Εκτός από τη Ν. Αγχίαλο, σας προτείνουμε επιλεγμένα χωριά για να τα ανακαλύψετε με την πολύτιμη βοήθεια του φωτορεπόρτερ Θανάση Καλλιάρα. Χόρτο, Κατηγιώργης και Κάτω Σπηλιά για να πάρετε μια υποψία και το γραφικό Λαύκο.

 Χόρτο Πηλίου

Το Χόρτο είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό του Παγασητικού σε απόσταση 46 χλμ από τον Βόλο. Στην περιοχή του Χόρτου τοποθετείται η αρχαία πόλη Σπάλαθρα. Στα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν Χορτόκαστρο. Η ονομασία Χόρτος δόθηκε στον οικισμό αργότερα. Κατά μια εκδοχή το τοπωνύμιο Χόρτος ανάγεται στην Ενετική περίοδο. Η λέξη chortus σημαίνει «κήπος περιφραγμένος». Μέχρι την δεκαετία του ’50 περίπου, ο οικισμός αποτελούσε το κύριο εμπορικό κέντρο διακίνησης και εξαγωγής αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Σήμερα στο χωριό κατοικούν μόνιμα περίπου 80 άνθρωποι και το καλοκαίρι μετατρέπεται σ’ ένα ήσυχο, γραφικό παραθεριστικό θέρετρο.

Kατηγιώργης

Ο Κατηγιώργης είναι ένας μικρός, γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός με ένα μικρό φυσικό λιμανάκι, απέναντι ακριβώς από τις δυτικές ακτές της Σκιάθου. Βρίσκεται σε απόσταση 68 περίπου χιλ. από τον Βόλο. Είναι ένα από τα ομορφότερα ψαροχώρια του Πηλίου, όπου το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο του βουνού συνυπάρχουν αρμονικά και η τουριστική ανάπτυξη συνεχώς μεγαλώνει.

Κάτω Σπηλιά

Η παραλία Κάτω Σπηλιά στην Μηλίνα Πηλίου. Σύμφωνα με ερευνητές στην τοποθεσία αυτή ελλιμενίστηκε η Αργώ μετά τον απόπλου της από την Ιωλκό, για να επισκεφτεί ο Πηλέας τον γιό του Αχιλλέα που δίδασκε ο Κένταυρος Χείρων.

Λαύκος

Στο νότιο Πήλιο, πάνω από τη Μηλίνα και στα 330 μέτρα, βρίσκεται ο γραφικός Λαύκος. Από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής, ξεχωρίζει για τη θέα του προς τις ακτές της Εύβοιας, της Στερεάς αλλά και μπροστά στον γαλάζιο Παγασητικό με τα νησάκια του. Μπαίνοντας στο μεσαιωνικό οικισμό είναι φανερό ότι τίποτα δεν έχει χαλάσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του στο πέρασμα των αιώνων. Πέτρινα σπίτια, παλιά αρχοντικά, πλακόστρωτα καλντερίμια, καφενέδες και μαγαζιά που ζουν σε άλλον αιώνα πλαισιώνονται από τεράστια αιωνόβια πλατάνια. Οι 300 μόνιμοι κάτοικοι κρατούν ζωντανό το χωριό όλο τον χρόνο. Η μεγάλη κατάφυτη πλατεία αποτελεί το κέντρο του χωριού με ζωηρή «πινελιά» την εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου.

Πηγή: SUMMER 2021,

Φωτ. Eurokinissi