Μπαλάκι ευθυνών για το σφράγισμα του θεάτρου στο Χόρτο

Το Υγειονομικό δείχνει ο Δήμαρχος, τον Δήμο οι διαχειριστές του θεάτρου

Σφραγίζεται σήμερα από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου το θεατράκι στο Χόρτο καθώς δεν έχει αδειοδότηση. “Ο Δήμος εκτελεί απόφαση του Υγειονομικού της Περιφέρειας”, είπε χαρακτηριστικά στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, ενώ ο γραμματέας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αγγελίνη – Χατζηνίκου, που το θέατρο ανήκει στην ιδιοκτησία του, δείχνει τον Δήμο υπεύθυνο για την απόφαση αυτή. Ο κ. Νίκος Αδρασκέλας τονίζει πως θα κινηθεί νομικά απέναντι στην απόφαση αυτή και προτρέπει τον κ. Μιτζικό να προχωρήσει σε πειθαρχικές διώξεις σε υπαλλήλους του, οι οποίοι δεν τον ενημέρωσαν σωστά για τη διαδικασία και πήραν πρωτοβουλίες χωρίς να υπάρχει λόγος.

Μιχ. Μιτζικός: Ο Δήμος εκτελεί απόφαση του Υγειονομικού της Περιφέρειας
“Ο Δήμος εκτελεί απόφαση του Υγειονομικού της Περιφέρειας, ότι δεν τηρεί το θέατρο στο Χόρτο τις προϋποθέσεις να λειτουργεί ως θέατρο”, είπε ο κ. Μιχάλης Μιτζικός σχετικά με την ευθύνη για την απόφαση που λήφθηκε, ώστε το θεατράκι στο Χόρτο να σφραγιστεί.
Ο Δήμαρχος Ν. Πηλίου σημείωσε πως έγινε καταγγελία στις υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας, που απέστειλαν στον Δήμο την απόφασή τους προς εκτέλεση.
“Μόλις ήρθε το χαρτί από την Περιφέρεια κάλεσα τους υπευθύνους, που γνωρίζω και συμπαθώ και τους ενημέρωσα πως έχουμε την υποχρέωση να προβούμε σ’ αυτή την ενέργεια. Παρόλα αυτά τους είπα να πάνε στο Υγειονομικό και να βρουν μία λύση, να καταθέσουν τις απόψεις τους, να προβούν σε ενέργειες και να επανέλθουν. Παρότι έπρεπε να σφραγιστεί πάραυτα έδωσε στους υπευθύνους πέντε ημέρες προθεσμία για να καταθέσουν στο Υγειονομικό τις απόψεις τους, τις παρατηρήσεις τους και να προβούν σε όλες τις ενέργειες ώστε να μην συμβεί αυτό. Η προθεσμία επέβη άκαρπη. Δεν μπορούμε να παραβούμε το νόμο. Εμείς εκτελούμε, η Περιφέρεια είναι αρμόδια”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιτζικός χαρακτηρίζοντας το εν λόγω θέατρο κόσμημα για την περιοχή και κοιτίδα πολιτισμού, ενώ τόνισε πως ο Δήμος θα βοηθήσει σε ό,τι μπορεί ώστε να επαναλειτουργήσει το θέατρο, τηρουμένων όμως των νόμων και των διαδικασιών.

Νίκος Αδρασκέλας: Το θέατρο κλείνει με απόφαση του Δήμου Ν. Πηλίου
Άλλη οπτική στο θέμα που έχει προκύψει δίνει ο κ. Νίκος Αδράσκελας, γραμματέας του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Ν. Πηλίου και γραμματέας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αγγελίνη – Χατζηνίκου στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται το θέατρο στο Χόρτο, καθώς από την μεριά του δείχνει ως υπεύθυνο στον Δήμο Ν. Πηλίου και τονίζει πως θα κινηθεί νομικά κατά αυτής της απόφασης.
“Η απόφαση να σφραγιστεί το θέατρο είναι του Δήμου. Να λέμε τα πράγματα ως έχουν και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Δεν δίνει βάση ο Δήμαρχος σ’ αυτά που υπογράφει, γιατί η απόφαση του Δήμου Νοτίου Πηλίου φέρει τη δική του υπογραφή. Καμίας περιφέρειας, χωρίς καμία εντολή της υγειονομικής υπηρεσίας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αδρασκέλας.
Ο ίδιος μιλώντας για το χρονικό του σφραγίσματος ανέφερε ότι η Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας έστειλε διαβιβαστικό έγγραφο ανώνυμης καταγγελίας στον Δήμο Νοτίου Πηλίου ότι είναι αναρμόδια για οποιαδήποτε ενέργεια και πρέπει ο Δήμος να κινηθεί βάσει του νόμου περί αδειοδότησης χώρων παραστάσεων, ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2014.
Μέχρι και πέρυσι, το θέατρο στο Χόρτο λάμβανε άδειας για την πραγματοποίηση μεμονωμένων παραστάσεων από τον Δήμο, καθώς δεν λειτουργεί όλο το χρόνο και δεν χρειάζονταν μόνιμη άδεια.
” Η απόφαση αυτή είναι εντελώς εκβιαστική στο να βγάλουμε μόνιμη άδεια παραστάσεων, που στο κάτω κάτω δεν την επιζητούμε. Δεν την έχουμε ανάγκη. Το θέατρό μας δεν λειτουργεί όλο το χρόνο, δεν είναι καμιά κερδοφόρα επιχείρηση με δύο παραστάσεις την ημέρα που να χρειαζόμαστε μόνιμη άδεια. Τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τις παραστάσεις μας, νοικιάζουμε χώρους που δεν έχουμε όπως τουαλέτες, ή χώρους του οικείου οικήματος. Το πρόβλημα είναι η κακοήθεια και ιδιοτέλεια που αγγίζει τα όρια της βλακείας. Όταν κλείνεις έναν χώρο πολιτισμού δεν γίνεσαι ούτε πιο έξυπνος, ούτε πιο δυνατός, Τα κίνητρα θα τα μάθουμε γιατί θα κινηθούμε νομικά. Και είναι ψέμα αυτό που είπε ο Δήμαρχος γιατί δεν δίνει βάση στα πράγματα. Η απόφαση σφράγισης βγήκε 6 Οκτωβρίου, η διαβίβαση να καταθέσουμε φάκελο για μόνιμη αδειοδότηση ήρθε 15 Οκτωβρίου. Το χαρτί στα χέρια μας το πήραμε την ίδια ημέρα απόφασης σφράγισης στο Διαύγεια. Αυτό δεν δίνει κανένα χρόνο για να φτιάξουμε τον φάκελο”, υπογράμμισε ο κ. Αδρασκέλας.
Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του θεάτρου μίλησαν στον Δήμαρχο για το θέμα με τον κ. Αδρασκέλα να τονίζει πως ακόμη δεν έχει κατανοήσει το σκεπτικό της απόφασης.
” Έρχεται ο Δήμαρχος να σφραγίσει ένα θέατρο. Με ποιο σκεπτικό; Δεν είναι στις αρμοδιότητές του. Ελπίζω να κινηθεί και ο ίδιος ο Δήμαρχος με πειθαρχικές διώξεις στους υπαλλήλους που του φέρνουν αυτά τα χαρτιά. Δεν έχει κίνητρο για να κλείσει το θέατρο ο Δήμαρχος. Έστησε μία νέα υπηρεσία Πολιτιστικού Οργανισμού ο Δήμος, αλλά γιατί δεν έδωσε εντολή στον πολιτιστικό οργανισμό να διαλευκάνει τι γίνεται;”, σχολίασε δεικτικά ο υπεύθυνος του θεάτρου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.