Να ανακληθεί η απόφαση κατάργησης του ΓΕΛ Καναλίων προτείνει η ΔΔΕ

Υπόμνημα προς τον υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημ. Μπαξεβανάκη, απέστειλε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης, με το οποίο ζητά να ανακληθεί η υπουργική απόφαση κατάργησης της Γενικού Λυκείου Καναλίων.

Όπως αναφέρει, η Υπουργική Απόφαση 71327/Δ4/27-06-2011 (ΦΕΚ 1575 Β΄) «Κατάργηση σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» ορίζει την κατάργηση του Γενικού Λυκείου Καναλίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Όμως, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής του θέσης, του αριθμού των μαθητών και της προσφοράς του στα πολιτιστικά και κοινωνικοοικονομικά πράγματα της περιοχής κατ’ έτος παρατείνεται η λειτουργία του Σχολείου με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Μ’ αυτό τον τρόπο το Σχολείο λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Στο υπόμνημα παρατίθενται στοιχεία τα οποία συνηγορούν στην αναγνώριση της αναγκαιότητας οριστικής και πάγιας παραμονής στην ενεργό λειτουργία του Λυκείου Καναλίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου, δια της ανάκλησης της Υπουργικής Απόφασης κατάργησής του δηλαδή της ΥΑ 71327/Δ4/27-06-2011 (ΦΕΚ 1575 Β΄), για τους κατωτέρω λόγους:

1. Στο ΓΕΛ Καναλίων φοιτούν κυρίως μαθητές από τις περιοχές των Καναλίων με 1900 περίπου δημότες, του Κεραμιδίου με 1550 εγγεγραμμένους δημότες και της Κερασιάς με 350 περίπου εγγεγραμμένους δημότες. Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανός ο αριθμός των δημοτών για να υποστηριχθεί η λειτουργία γενικού Λυκείου.
2. Σε περίπτωση μη λειτουργίας του Σχολείου, οι μαθητές θα αναγκαστούν να φοιτήσουν στο πιο κοντινό Γενικό Λύκειο το οποίο είναι το ΓΕΛ Βελεστίνου. Οι χώροι του ΓΕΛ Βελεστίνου δεν επαρκούν για τη στέγαση τέτοιου αριθμού μαθητών.
3. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις για τα πλησιέστερα Γενικά Λύκεια τα οποία θα μπορούσαν να υποδεχτούν μαθητές του ΓΕΛ Καναλίων, προερχόμενους από την περιοχή προέλευσης των μαθητών του, το Κεραμίδι, είναι μεγαλύτερες των 40 χιλιομέτρων και ο χρόνος της απλής μετάβασης, λόγω του ορεινού και δυσπρόσιτου ανάγλυφου είναι περίπου μιάμιση ώρα και φτάνει τις δύο σε (πολύ συνηθισμένες) αντίξοες καιρικές συνθήκες.
4. Αν εξεταστεί η εξέλιξη μαθητικού δυναμικού την τελευταία πενταετία, ο ρυθμός μεταβολής του και η πιθανολογούμενος αριθμός φοιτώντων σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης του Σχολείου και του Δήμου Ρήγα Φεραίου παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση.
5. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το ΓΕΛ Καναλίων, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τα θέματα παιδείας και διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται οικονομικό προβλήματα στην ανταπόκρισή του στα λειτουργικά έξοδα και στα έξοδα συντήρησης των σχολικών μονάδων. Ειδικά το κτίριο που στεγάζεται το Γυμνάσιο και Λύκειο Καναλίων είναι ένα κτίριο, που κατασκευάστηκε κατά την δεκαετία του 1980 και είναι πρόσφατα ανακαινισμένο. Βρίσκεται σε οικόπεδο 10 περίπου στεμμάτων και έχει εμβαδόν αιθουσών και άλλων σχολικών χώρων ίσο με 1850 τετραγωνικά ( 925τ.μ. ο κάθε όροφος).
6. Το Σχολείο αποτελεί πυρήνα κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης με άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι συντελεί στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου και παρέχει στους νέους την ευκαιρία να επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά εκεί.
7. Παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαβεβαιώνουν την μελλοντική πληθυσμιακή και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Οι διαβεβαιώσεις βασίζονται στο ότι το Σχολείο βρίσκεται στα Κανάλια δίπλα από τη Λίμνη Κάρλα της οποίας η ανασύσταση θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της εν λόγω ανάπτυξης. Το έργο της ανασύστασης της Λίμνης Κάρλας είναι ένα έργο 350.000.000 περίπου ευρώ και με την ολοκλήρωσή του προσδοκούνται πολλαπλά οφέλη. Οι εν λόγω Παράγοντες σημειώνουν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και του έργου της Κάρλας που ανοίγει νέους ορίζοντες δραστηριοτήτων, άρχισε ήδη μετοίκησης πληθυσμού προς την περιοχή.

«Με βάση τα παραπάνω εκφράζουμε την άποψή μας ότι το Γενικό Λύκειο Καναλίων πληροί τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας, απόδοσης και λειτουργικότητας ενός περιφερειακού Σχολείου και επομένως είναι δυνατή η οριστικοποίηση της υπόστασής του.
Αντίθετα, οι κατ’ έτος πρόσκαιρες παρατάσεις της λειτουργίας του, συνεργούν μόνο στην ανάπτυξη αισθημάτων ανασφάλειας και αδυναμίας προγραμματισμού στους γονείς και τους μαθητές και αισθήματος προσωρινότητας στη Διεύθυνση, τους Εκπαιδευτικούς και την Τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο οδηγεί σε αδυναμία αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της μονιμότητας στις εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές διαδικασίες της Σχολικής Μονάδας», αναφέρεται στο υπόμνημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Στο υπόμνημα παρατίθεται και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, να μην καταργηθεί το σχολείο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.