Να ανοίξουν πάλι τα προγράμματα «ΛΑΕΚ 1» για ανέργους άνω των 50 ετών

Ζητά με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητώντας να ανοίξουν άμεσα τα προγράμματα απασχόλησης «ΛΑΕΚ 1», από τα οποία επωφελούνταν, μέχρι και εξήντα μήνες, οι άνεργοι άνω των 50, που βρίσκονταν πλησίον της σύνταξης. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, πρόκειται για επιτυχημένα προγράμματα που μείωσαν αισθητά την ανεργία και οδήγησαν σε σταδιακή επανένταξη στην αγορά εργασίας τα άτομα άνω των 50 ετών, χωρίς η ηλικία τους να αποτελεί εμπόδιο.

Η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας αναφέρει τα εξής: «Το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων πλησίον της σύνταξης, «ΛΑΕΚ 1», ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Σημαντικός ήταν ο αριθμός των ανέργων που επωφελήθηκε και κατόρθωσε να ενταχθεί ξανά στην αγορά εργασίας, χωρίς το ηλικιακό κριτήριο να αποτελεί εμπόδιο. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «ΛΑΕΚ 1» αφορούσε στα άτομα που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς εργασία, ενώ τους υπολείπονταν μέχρι και 1.500 ένσημα ή μέχρι πέντε χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και ο τελευταίος ασφαλιστικός τους φορέας ήταν το ΙΚΑ. Μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής ήταν οι άνεργοι να είναι εγγεγραμμένοι για δύο τουλάχιστον μήνες στα μητρώα των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Η διάρκεια επιδότησης του εν λόγω προγράμματος ήταν από ένα έως και εξήντα μήνες. Επίσης, η επιλογή των ωφελούμενων γινόταν από την ίδια την επιχείρηση, φτάνει να μην είχε προβεί σε απόλυση προσωπικού έξι μήνες πριν την υπαγωγή της στο «ΛΑΕΚ 1».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν εύκολο στην εφαρμογή του, καθώς διευκόλυνε τις επιχειρήσεις να επιλέξουν οι ίδιες το προσωπικό που επιθυμούσαν, ελαχιστοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις περιπτώσεις ατυχούς ή ανεπιθύμητης πρόσληψης, λόγω ακαταλληλότητας του ανέργου.

Η καλπάζουσα αύξηση της ανεργίας, με τις συνεχείς απολύσεις και το κλείσιμο σημαντικών παραγωγικών μονάδων, δημιουργεί συσσώρευση ενός εργατικού δυναμικού που βρίσκεται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, λόγω ηλικίας. Αυτή τη στιγμή, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ανεργίας στην πληθυσμιακή ομάδα των άνω των 50 είναι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το οποίο όμως επιχορηγεί τις επιχειρήσεις για εννέα μήνες, με τη δυνατότητα επέκταση για άλλους εννέα μήνες. Αντιθέτως, με το «ΛΑΕΚ 1» η ανεργία των 50 και άνω μειωνόταν για διάστημα μέχρι και 60 μηνών. Επίσης, με το παρόν πρόγραμμα του ΟΑΕΔ οι εν δυνάμει ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν την κάρτα ανεργίας για τουλάχιστον 12 μήνες σε ισχύ. Ως εκ τούτου, όσοι διαθέτουν για μικρότερο χρονικό διάστημα την κάρτα ανεργίας, αδυνατούν να ενταχθούν σε κάποιο μακρόβιο πρόγραμμα του ΟΕΑΔ, που θα τους εξασφαλίζει ένσημα και εργασία έως και εξήντα μήνες, όπως το «ΛΑΕΚ 1».

Τέλος, ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας εφαρμογής του προγράμματος των ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών του ΟΑΕΔ, είναι ο όρος συμμετοχής που τίθεται για τις επιχειρήσεις, όπως το να μην έχουν προβεί σε μείωση προσωπικού το τελευταίο δωδεκάμηνο. Πρόκειται για αποθαρρυντική ρήτρα συμμετοχής των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και του αγώνα που δίνουν οι επιχειρήσεις για να επιβιώσουν είναι πλέον αδύνατο να παρέλθει δωδεκάμηνο χωρίς ενδεχόμενη μείωση προσωπικού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Εάν προτίθεται να τροποποιήσει το πρόγραμμα των ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών του ΟΑΕΔ κατά τα επιτυχημένα πρότυπα του προγράμματος «ΛΑΕΚ 1», ώστε να επωφεληθούν πραγματικά όσοι έμειναν άνεργοι και βρίσκονται πλησίον της σύνταξης;
2)Γιατί δεν ξεκινά το πρόγραμμα «ΛΑΕΚ 1», το οποίο ήταν αναμφίβολα εύκολο στην εφαρμογή και από το οποίο επωφελήθηκε ένας σημαντικός αριθμός ανέργων;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.