Να σταματήσουν οι μεταθέσεις και η συρρίκνωση του Λιμεναρχείου Βόλου

Ζήτησαν οι συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος

Στο δρόμο βρέθηκαν σήμερα οι συνδικαλιστές του Λιμεναρχείου Βόλου που αντιδρούν στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας, για μεταθέσεις λιμενικών μαζικά στα νησιά του Αιγαίου και συρρίκνωση υπηρεσιών ης χερσαίας Ελλάδας. Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας και λιμενικοί ζητούν την κατανομή των οργανικών θέσεων με ισότητα προκειμένου να μην αποδεκατιστούν οι υπηρεσίες της περιοχής, ενώ ήδη κρούουν κώδωνα για το Λιμεναρχείο Βόλου, που ενώ έχει οργανικές θέσεις 70-80 άτομα, σήμερα υπηρετούν 60 και κάθε χρόνο έρχονται μεταθέσεις, που αντιστοιχούν στο 10% του προσωπικού. .
«Προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις μας φέρνουν στη θέση να βγούμε στον δρόμο, να προβάλουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Από το 2014 και μετά βιώνουμε μία κατάσταση συνεχών μεταθέσεων και αποψίλωσης των υπηρεσιών της περιοχής μας, εξαιτίας της μείωσης των οργανικών θέσεων το 2014 και τον Καλλικράτη. Είχε ως αποτέλεσμα η Υπηρεσία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και οι υπόλοιπες υπηρεσίες στις Β. Σποράδες, στη Λάρισα και στη Φθιώτιδα – που υπάγονται σε εμάς – να έχουν καθίζηση. Ενώ είχαμε διαβεβαιώσεις από την πλευρά της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας ότι θα υπάρξει αύξηση των οργανικών θέσεων, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας υπάρχουν διατάξεις που αφορούν τις μεταθέσεις των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, που θα είναι καταστροφικές τόσο για τις Υπηρεσίες όσο και για τους συναδέλφους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας, Κώστας Κυράνης.
«Δημιουργείται ανισονομία. Την επόμενη ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, οι περιοχές του ανατολικού Αιγαίου θα παρουσιάζουν ποσοστό στελέχωσης κοντά στο 50%. Αυτομάτως εμείς θα φαινόμαστε ως υπεράριθμοι. Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο περνούν διατάξεις που προβλέπονται έκτακτες μεταθέσεις με άμεση μετακίνηση συναδέλφων στο ανατολικό Αιγαίο, χωρίς να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια. Άνθρωποι που υπάγονται σε κατηγορίες που προστατεύονται, θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να φύγουν. Οι άνθρωποι που υπηρετούν στο ανατολικό Αιγαίο και κατάγονται από την περιοχή μας δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στον τόπο τους», ανέφερε ο συνδικαλιστής του Λιμενικού.
Ο κ. Κυράνης είπε ότι ενώ αυξάνονται οι οργανικές θέσεις, δεν φαίνεται ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για νέες προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα. «Θα γίνει η επίλυση του προβλήματος εκ των έσω με υπαλλήλους που ήδη υπηρετούν, με συναδέλφους που ήδη έχουν υπηρετήσει σε νησιά και θα αναγκαστούν για δεύτερη ή για τρίτη φορά, σε ηλικία άνω των 40 ετών να υπηρετήσουν σε μέρη χωρίς να υπάρχει η προοπτική επιστροφής», επισήμανε.

Σχολιάζοντας τις μεταθέσεις, ο κ. Κυράνης υπογράμμισε ότι δεν συμμετέχουν όλοι οι λιμενικοί σε όλη τη χώρα. «Οι υπηρεσίες της Αττικής επειδή λογιστικά το 2014 φαίνονταν ότι δεν είχαν στελεχωθεί πλήρως, όλο το βάρος πέφτει σε εμάς, στους λιγοστούς που έχουμε απομείνει. Μια υπηρεσία σαν τη δική μας που έχει επιδείξει σοβαρό έργο, μέρα με τη μέρα μειώνεται και δύσκολα θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που υπάρχουν». Επίσης ανέφερε ότι ενώ στο Λιμεναρχείο Βόλου πρέπει να υπηρετούν 70-80 υπάλληλοι, υπάρχουν περίπου 60. Πρόσθεσε επίσης πως περίπου το 10% των υπαλλήλων βρίσκεται υπό μετάθεση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λ.Σ. «για να μετατεθεί ένας υπάλληλος στον Βόλο θα γίνει μόνο σε περίπτωση σοβαρών ασθενειών. Από το 2014 μέχρι σήμερα υπάρχει μείωση περίπου 50% στο προσωπικό, χωρίς την προοπτική να έρθουν κάποιοι εδώ».
Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος θα ζητήσει από τους τοπικούς φορείς και τους βουλευτές Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας να στηρίξουν την απόσυρση των παραπάνω διατάξεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.