Νέα κανονικότητα ξεκίνησε για τα παιδιά με αναπηρία

Επέστρεψαν στο σχολείο, μετά από 2,5 μήνες εκτός προγραμματισμού

Σε μια νέα κανονικότητα επέστρεψαν από τη Δευτέρα, που άνοιξαν και τα ειδικά σχολεία και τα ΚΔΑΠ, τα παιδιά με αναπηρία, που επί 2,5 μήνες ήταν εκτός προγραμματισμού και είχαν απορρυθμιστεί με το θέμα της όποιας απασχόλησης, να γίνονταν μόνο απ΄ τις οικογένειες.

Πλέον πρέπει βιωματικά να μάθουν πώς να τηρούν αποστάσεις, να πλένουν τα χέρια τους και να μην ανταλλάσσουν προσωπικά αντικείμενα και παιχνίδια. Η Ράνια Καρανικόλα πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών με Αναπηρία, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και ανέφερε ότι δεν έχουν διαφορά από τον γενικό πληθυσμό τα παιδιά με αναπηρία, καθώς δεν είναι όλα τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και ένα παιδί με αναπηρία, δεν έχει λόγους να μην είναι στο σχολείο.
Σύμφωνα με την ίδια, το βάρος που σήκωσε η οικογένεια των παιδιών με αναπηρία, τους 2,5 μήνες της καραντίνας, είναι πάρα πολύ μεγάλο και, εκτός από αυτό, είναι και η απορρύθμιση του προγράμματος του παιδιού. «Το παιδί με αναπηρία μεγαλώνει με ένα καθημερινό πρόγραμμα και έξω από αυτόν τον προγραμματισμό απορρυθμίζεται με ό,τι συνεπάγεται όλο αυτό, με καταθλίψεις, με επιθετικότητα, με υπερκινητικότητα και πολλά άλλα προβλήματα», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών με Αναπηρία.

Να επανασχεδιάσει το Υπ. Παιδείας

Η κα Καρανικόλα τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία ώστε το υπουργείο Παιδείας να επανασχεδιάσει τι θα γίνεται για τα παιδιά με αναπηρία σ’ αυτές τις έκτακτες καταστάσεις και να δει από την αρχή τις ελλείψεις προσωπικού στα Ειδικά Σχολεία, όπως το βοηθητικό προσωπικό.
Η ίδια είπε ότι είναι δύσκολο σε ένα παιδί με νοητική αναπηρία είναι δύσκολο να αντιληφθεί να μην πλησιάζει στο 1,5 μέτρο, να μην ακουμπάει, να μην ανταλλάσσει πράγματα με άλλα παιδιά, αλλά αυτό πρέπει να το μάθει βιωματικά, κάτι που απαιτεί το απαραίτητο προσωπικό.
Η κα Καρανικόλα τόνισε ότι ξεκίνησαν οι δομές, τα ΚΔΑΠ και τα σχολεία και τα παιδιά με αναπηρία μπήκαν σε μια νέα κανονικότητα, καθώς βιωματικά πλέον πρέπει να μάθουν ότι βγαίνοντας από το λεωφορειάκι ή το ταξί πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους ή να βάζουν αντισηπτικό ή να μάθουν τα παιδιά να βγαίνουν ένα – ένα στο διάλειμμα και με απόσταση.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών με Αναπηρία είπε ότι τη Δευτέρα στο ΕΕΕΕΚ Βόλου τα μαθήματα έγιναν στο προαύλιο, δεδομένου ότι βοηθάει ο καιρός και τα παιδιά ήταν ομάδες, κάτι που ήταν πολύ καλή ως εικόνα, αν και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί πολύ αν ανέβει η θερμοκρασία. Η κα Καρανικόλα τόνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες, τις οποίες οι εκπαιδευτικοί τις ξεπερνούν δουλεύοντας με πολύ μεράκι και όρεξη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.