Νέα ξύλινη πεζογέφυρα στον βιότοπο των Κουκουναριών του Δήμου Σκιάθου

«Η πιο όμορφη γέφυρα στον πιο όμορφο βιότοπο του κόσμου», όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δ. Σκιάθου. Όπως αναφέρεται, «τοποθετήθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 η νέα ξύλινη πεζογέφυρα στον βιότοπο των Κουκουναριών του Δήμου Σκιάθου. Είναι μία γέφυρα προδιαγραφών για άτομα με κινητικά προβλήματα, αφού στην περιοχή έχει σχεδιαστεί και διαδρομή ΑΜΕΑ.
Η παλαιά ξύλινη γέφυρα είχε τοποθετηθεί στο σημείο από το 1993 ενώ από το 2014 παρουσίαζε σημαντικές φθορές και ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Ο Δήμος από το 2019 βρισκόταν σε συχνή επικοινωνία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει την κυριότητα της περιοχής, και είχε ζητήσει να αναλάβει την δαπάνη της προμήθειας. Η διοίκηση της ΕΤΑΔ δεσμεύθηκε να αναλάβει την δαπάνη χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε ενέργειες μέχρι το 2021, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις από την πλευρά του Δήμου. Το 2022 ο Δήμος αποφάσισε την ένταξη του έργου στον προϋπολογισμό του με ίδιους πόρους και εν συνεχεία προχώρησε στην με αρ.πρωτ.10705/05.08.2022 σύμβαση για την προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινης γέφυρας στη θέση Κουκουναριές Δήμου Σκιάθου, ποσού 37.000,00 ευρώ.
Η γέφυρα βάρους 7 τόνων και 2 μέτρων είναι κατασκευασμένη στην Ιταλία και στο σύνολο της είναι επιστρωμένη με οικολογικό υδροδιαλυτό βερνίκι. Η στατική μελέτη της πεζογέφυρας προδιαγράφεται από τον Ευρωκώδικα EN 1991-2 (φορτία γεφυρών) και EN 1995-2 (ξύλινες γέφυρες) για αντοχή διέλευσης πεζών κάθετης φόρτισης 4,35 kN ανά τετραγωνικό μέτρο δαπέδου και 80 κιλά οριζόντιας φόρτισης ανά τρέχων μέτρο επί της κουπαστής καθώς και έλεγχος ιδιοσυχνότητας ταλάντευσης της γέφυρας από διερχόμενους πεζούς. Δεν προβλέπεται το ενδεχόμενο διέλευση οχήματος. Θεωρούνται αμελητέες οι αντιδράσεις λόγο φορτίσεων από σεισμική δραστηριότητα και ανέμου. Το δάπεδο της πεζογέφυρας αποτελείται από αντιολισθητικές σανίδες πάχους εγκάρσια τοποθετημένες, με ενδιάμεσα κενά αερισμού, από εμποτισμένη ολόσωμη ερυθρά ξυλεία, αντοχής κατηγορίας C18.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.