Νωρίτερα αναμένεται να ανοίξει φέτος το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι άλλαξε και τι έμεινε ίδιο για φέτος, αλλά και την επόμενη χρονιά

Νωρίτερα σχεδιάζει η κυβέρνηση να ανοίξει φέτος το σύστημα Taxis, για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ενώ σύμφωνα με δήλωση της συμπολίτισσας υφυπουργού Οικονομίας Κατερίνας Παπανάτσιου αυτό πρόκειται να γίνει τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τον Αλέκο Κεχαγιά, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, που μίλησε στο «Ράδιο-Ένα 102,5», όσο νωρίτερα ανοίξει το σύστημα, τόσο καλύτερα, γιατί είναι δύσκολο να υποβληθούν όλες οι φορολογικές δηλώσεις σε τρεις μήνες και πρέπει να γίνει ένας καλύτερος προγραμματισμός για να ανοίξει νωρίτερα το Taxis.

Τι άλλαξε και τι έμεινε ίδιο…
Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στο κομμάτι των αποδείξεων δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά ισχύει ό,τι και πέρυσι. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να προσκομίσουν στους λογιστές αποδείξεις καταναλωτικών αγαθών (ρούχα, παπούτσια, καφέ κλπ.), ανέφερε ο κ. Κεχαγιάς. Όπως εξήγησε, το μόνο που χρειάζεται και είναι καλό να προσκομίσουν όλοι οι φορολογούμενοι, είναι οι ιατρικές και φαρμακευτικές αποδείξεις. «Εάν έχουν το αναγκαίο ποσό που χρειάζεται, είναι μια πρόσθετη μείωση στο φόρο», είπε ο κ. Κεχαγιάς.
Φέτος, για τον τρόπο που θα φορολογηθούμε, το καθεστώς είναι διαφορετικό, διότι πέρυσι, μετά την πρώτη αξιολόγηση, ψηφίστηκαν νέες διατάξεις και θα υπάρχουν αλλαγές σε αγρότες, επαγγελματίες, ενώ με επιπλέον διαφορές θα δουν τα εκκαθαριστικά τους μισθωτοί και συνταξιούχοι, λόγω της παρακράτησης του φόρου κυρίως.

Τι γλυτώνουμε για πληρωμές μέσω pos
Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, ο νόμος αναφέρει ότι αν κάποιος θέλει να προστατέψει το αφορολόγητο θα πρέπει σχεδόν το σύνολο των δαπανών να είναι μέσω POS ανάλογα με την κλίμακα του εισοδήματος. Κάποιος που έχει 8.000 € ετήσιο εισόδημα απαιτούνται περίπου 800 € να ξοδέψει όλη τη χρονιά μέσω POS (το 10% του συνολικού εισοδήματος). Οι επαγγελματίες που πρέπει να έχουν POS πρόκειται να κατηγοριοποιηθούν, διότι ακόμη δεν βγήκε η απόφαση και αναμένεται να βγει η πρώτη λίστα των επαγγελματιών που πρέπει να διαθέτουν μηχανήματα υποδοχής καρτών μέχρι τον Ιούνιο, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η δεύτερη λίστα επαγγελματιών, ώστε οι λίστες επαγγελματιών να κλείσουν μέχρι το 2018 ως υποχρέωση.
Οι επαγγελματίες που διαθέτουν μηχανές υποδοχής καρτών οφείλουν να αναρτήσουν σημείωμα έξω από τις επιχειρήσεις τους ότι δέχονται κάρτες, για να ενημερώνονται οι καταναλωτές.

Παραμένουν ανοικτά ζητήματα
Το μέλος του Δ.Σ. των λογιστών είπε ότι το 2016 είναι μια μεταβατική χρονιά, υπάρχουν διάφορα τεχνικά ζητήματα στην εφαρμογή του νόμου, παρόλο που το συζητούσαμε 2-3 χρόνια γι’ αυτό είναι και ελάχιστο το ποσοστό που απαιτεί ο νόμος για να καλυφθεί μέσω κάρτας. Ο ίδιος ανέφερε ότι με τις τράπεζες δεν έγιναν συνεννοήσεις για τη διαδικαστική εφαρμογή, το σύστημα Taxis για να μπορεί ο φορολογούμενος να βλέπει τι έχει δαπανήσει δεν είναι έτοιμο, ούτε και ποιοι επαγγελματίες οφείλουν να εγκαταστήσουν POS.
Ο Αλ. Κεγαχιάς ήταν καθησυχαστικός και τόνισε ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί είναι χαμηλό το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να καλυφθεί μέσω καρτών και οι ανησυχίες δεν πρέπει να υπάρχουν στη μεταβατική χρονιά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.