Ντ.Μακέδος: Αδυναμία καταβολής εισφορών για έναν στους δύο μηχανικούς

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας κα Νάνσυ Καπούλα.
Είναι μη ανταποδοτικές, όπως τόνισε από το Βόλο ο πρόεδρος του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε

Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον ασφαλιστικό τομέα του κλάδου των πολιτικών μηχανικών, μετά και την εφαρμογή του Ν.4387/2016 για το ασφαλιστικό, ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, με ομιλητή τον πρόεδρο του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και πρόεδρο της συμβουλευτικής επιτροπής επιστημόνων κ. Κωνσταντίνο Μακέδο.
Όπως τόνισε ο κ. Μακέδος η αποδόμηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η κρίση που έχει χτυπήσει όλο τον τεχνικό κόσμο είναι πάρα πολύ έντονη και ενώ βρισκόμαστε ήδη στον 8ο μνημονιακό χρόνο. Σήμερα ο τεχνικός κόσμος αντιστοιχεί στο 2,2% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ πριν από μία δεκαετία ήταν στο 9%.

Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο ο πυλώνας των μηχανικών είναι απαραίτητος για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα στην επόμενη μέρα. Οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση σε ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές θα δημιουργήσει περαιτέρω πλήγμα και δεν θα μπορέσει η πραγματική οικονομία να ορθοποδήσει για να πάμε στην επόμενη μέρα της χώρας μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αναφορικά με τη δυνατότητα πληρωμής των τρεχουσών εισφορών αλλά και παλαιότερων οφειλών προς το πρώην ΤΣΜΕΔΕ ο κ. Μακέδος τόνισε πως από το σύνολο 36.000 μηχανικών μόνο το 50% καταβάλει εισφορές. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν κυρίως όσοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και όχι οι μισθωτοί. Όπως είπε, υπάρχει μια κινητοποίηση για οφειλές έως 20.000 ευρώ λόγω της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ που ανέρχονται πλέον (για όλα τα ταμεία) στα 32 δις ευρώ και μια προσπάθεια για επανένταξη στον διακανονισμό έως 100 δόσεις. «Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο να εξασκούμε το επάγγελμά μας.»

Οι τρέχουσες εισφορές για όσους έχουν εισόδημα έως 15.000 ευρώ εισόδημα, είναι αντίστοιχες με τις παλιές, ίσως και λιγότερο, ενώ για εισοδήματα από 20.000 και πάνω είναι πολύ ακριβές και μη ανταποδοτικές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ, οι εισφορές καθίστανται ανταποδοτικές μετά από αρκετά χρόνια καταβολής, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κλάδο.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, αναμένεται η ολοκλήρωση της μεταβίβασης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος του έτους, ούτως ώστε το ταμείο να προχωρήσει απρόσκοπτα στην επόμενη μέρα στον τομέα της εγγυοδοσίας. Παράλληλα προχωρά ο σχεδιασμός για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους μηχανικούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.