Ντόπιο δυναμικό και τοπικά προϊόντα για την επένδυση στη νησίδα Αλατάς

«Έπρεπε να λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια», είπε ο πρώην δήμαρχος Ν. Φορτούνας

Στο θέμα της επένδυσης στον Αλατά, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα προχωρήσουν τα νομικά αλλά και διαγωνιστικά θέματα της επένδυσης, αναφέρθηκε ο εμπνευστής, τέως κοινοτάρχης Τρικερίου και πρώην δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ.
Όπως είπε στον Ηλία Κουτσερή, ήταν ο εμπνευστής της επένδυσης, γιατί όταν έγινε ο Καποδίστριας και χρηματοδοτήθηκαν όλοι οι ΟΤΑ με το πρόγραμμα ΕΠΤΑ για αναπτυξιακά έργα «εγώ σκέφτηκα ότι η μόνη λύση για τη βιωσιμότητα της τότε Κοινότητας Τρικερίου, ήταν η αξιοποίηση της νησίδας Αλατάς, που μέχρι τότε ήταν νοικιασμένη έναντι … συμβολικού ποσού και αφού κάναμε όλες τις σύννομες διαδικασίες καταλήξαμε στον πλειοδοτικό διαγωνισμό και ανάδοχο την Κυπριακή εταιρία που πλέον ίδρυσε παράρτημα στην Ελλάδα».

Συμπληρώνονται 21 χρόνια!

Ο πρώην δήμαρχος είπε ότι στις 25 Σεπτεμβρίου 2020, συμπληρώνονται 21 χρόνια από τότε που η εταιρία ζήτησε να κάνει την επένδυση και μετά μιλάμε για ανάπτυξη και επενδύσεις, ενώ άφησε αιχμές κατά των οικολόγων που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της επένδυσης που καθυστέρησε χρόνια τη διαδικασία και αν δεν κινητοποιούνταν ο ίδιος που ο φάκελος ήταν στα συρτάρια της Αποκεντρωμένης, η επένδυση δεν θα ξεκινούσε.
Όπως είπε, έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, αλλά είχαν άδικο για την επένδυση στον Αλατά που στοχεύει στην αναβάθμιση της περιοχής και του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον κ. Φορτούνα το αρχικό συμβόλαιο προέβλεπε οι θέσεις εργασίας να καλυφθούν, για όσους έχουν τα προσόντα, με κατοίκους του Τρικερίου, κάτι πλέον που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Επίσης, τόνισε ότι τέθηκε όρος, τα προϊόντα που απαιτούνται για κατανάλωση στην τουριστική μονάδα να τα προμηθεύονται από παραγωγούς της περιοχής, ώστε να στηριχτεί η πρωτογενής παραγωγή, αρχικά και στη συνέχεια τη δευτερογενή παραγωγή, αν προχωρήσουμε στην τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.
Ο πρώην δήμαρχος έκανε λόγο για μια μεγάλη επένδυση, που έπρεπε να λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια και τόνισε ότι η περιοχή έχασε όλα αυτά τα χρόνια από την καθυστέρηση, καθώς τα έσοδα υπολογιζόταν 700.000 € ετησίως για την Κοινότητα Τρικερίου, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν πολλά έργα στην περιοχή από αυτά τα χρήματα.

Εκ νέου δέσμευση για θέσεις εργασίας

Σε επανασχεδιασμό της επένδυσης στον Αλατά ώστε να διασφαλίζεται η ήπια τουριστική και βιώσιμη ανάπτυξη, προχωρά η εταιρία United Five Development (Hellas) SA, η οποία διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για την επένδυση. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία, πέρυσι τον Μάρτιο, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει δυναμικά στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης, με σκοπό την δημιουργία εσόδων για το Δήμο Νοτίου Πηλίου και θέσεων εργασίας για την ευρύτερη περιοχή. Όπως τόνιζε, «η εταιρεία μας είχε συμβληθεί από το έτος 1998 με την πρώην Κοινότητα Τρικερίου με μακροχρόνια σύμβαση μίσθωσης με σκοπό την αξιοποίηση της νησίδας Αλατάς και προς τούτο εξασφάλισε μετά από χρονοβόρες διαδικασίες και επίπονες προσπάθειες την έκδοση περιβαλλοντικών όρων με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ την 16/7/2006, η οποία ακολούθως εφεσιβλήθει στο Συμβούλιο Επικρατείας με αποτέλεσμα την ακύρωση της περί το 2014.
Η United Five Development (Hellas) SA παρά τις ταλαιπωρίες στις οποίες έχει υποβληθεί και αντιξοότητες που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν, εντούτοις διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της και προχωρεί δυναμικά στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης, με σεβασμό στις παραμέτρους της πρόσφατης απόφασης καθορισμού του χωροταξικού πλαισίου.
Παρόλο που η νησίδα Αλατάς δεν υπάγεται σε κανένα θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας, ο επανασχεδιασμός της προτεινόμενης επένδυσης θα ανταποκρίνεται στη φέρουσα ικανότητα της νησίδας και θα διασφαλίζει χαρακτήρα ήπιας τουριστικής αλλά και βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία πιστεύουμε ότι θα αποφέρει έσοδα στον Δήμο, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και θα συνδράμει γενικότερα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ως εκ τούτου προσβλέπουμε στη συνεργασία των σχετικών τεχνοκρατικών υπηρεσιών και στήριξη των κοινωνικών φορέων ώστε να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία το συντομότερο δυνατό τους στόχους που έχουμε θέσει».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.