Ο δήμος Σκιάθου ανακτά ξενοδοχείο ημιδιαμονής στην Αθήνα που απέκτησε ως κληροδότημα

Με την 664/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έγινε δεκτή η από 18/5/2021 αγωγή του Δήμου Σκιάθου κατά της εταιρείας που είχε μισθώσει το κτήριο ιδιοκτησίας του Δήμου Σκιάθου, το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 30 και λειτουργούσε ως ξενοδοχείο ημιδιαμονής, και έτσι η εταιρεία αναγκάζεται σε έξωση όπως και να καταβάλει χρέος ύψους 35.400 ευρώ.

Πρόκειται για το κληροδότημα Νικολάου Μωραΐτη, διατηρητέο τριώροφο κτήριο, 494 τετραγωνικών, το οποίο πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου το 1961, με στόχο τα έσοδα να διατίθενται ετησίως σε δώδεκα μερίδια για να περιθάλπονται άπορες οικογένειες και άποροι γέροντες. Ο Δήμος εκπλήρωσε την επιθυμία τού διαθέτη έως το 1990, έκτοτε τα έσοδα από την εκμίσθωση αποταμιεύονται σε τραπεζικό λογαριασμό υπέρ του Δήμου με το ποσό να ανέρχεται στα 160.000,00 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Σκιάθου, η μίσθωση του κτηρίου ίσχυε μέχρι την 31-08-1995, έκτοτε μετά από αναγκαστικές παρατάσεις, αφού ποτέ δεν κατήγγειλε την σύμβαση ο Δήμος, παρατάθηκε το χρονικό διάστημα, αρχικά έως το 1999, και στην συνέχεια έως το 2007 και εκ νέου έως το 2030. Αξίζει να αναφερθεί πως από το 2011 η εταιρεία μείωσε το μηνιαίο μίσθωμα από 900 ευρώ σε 600 ευρώ. Ο Δήμος με την αγωγή του το 2021, κατήγγειλε την σύμβαση για την παράνομη αναπροσαρμογή του μισθίου διεκδικώντας το ποσό των 35.400 πλέον τόκων, για το διάστημα από το 2011 έως το 2021, και δικαιώθηκε υποχρεώνοντας τον εκμισθωτή να αποδώσει το κτήριο και να καταβάλει το ποσό.

«Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας (2019), θέσαμε ως προτεραιότητα την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, αλλά και ειδικά αυτού του μοναδικού κτιρίου. Είμαστε τυχεροί ως Δήμος έχουμε στην ιδιοκτησία μας αυτό το κτίριο-μνημείο, το κληροδότημα Νικολάου Μωραΐτη, του Σκιαθίτη αστού που αποφάσισε να το δωρίσει στον ∆ήμο Σκιάθου για να υποστηρίξει τις άπορες οικογένειες της Σκιάθου, με μόνη υποχρέωση να κάνει ο Δήμος κάθε του Αγίου Νικολάου μνημόσυνο για τους γονείς του. Πραγματικά λυπάμαι με την απαξίωση του κτιρίου τόσο για τη χρήση όσο και για το ποσό του ενοικίου. Μετά και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαίωσε τον αγώνα μας, θα φροντίσουμε άμεσα να αξιοποιηθεί το κτίριο και να εκπληρωθεί η επιθυμία του διαθέτη», δήλωσε ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.