Ο Έλληνας αστροφωτογράφος που «αιχμαλωτίζει» το σύμπαν στο Ράδιο ΕΝΑ: Θα ανακαλύψουμε πολλά ακόμη

Θα βρεθεί σήμερα στον Βόλο στο πλαίσιο έναρξης των μαθημάτων της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος

Στον Βόλο θα βρεθεί σήμερα, Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της έναρξης των μαθημάτων για τη νέα χρονιά στην Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ο αστροφωτογράφος κ. Θεοφάνης Ματσόπουλος, προκειμένου να παρουσιάσει το έργο του αλλά και να μιλήσει στους νεότερους για το διάστημα και τα ξεχωριστά και βραβευμένα ντοκιμαντέρ και ταινίες που υλοποιεί για Πλανητάρια. Ο κ. Ματσόπουλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την πορεία του, την ενασχόλησή του με την αστρονομία και την αστροφωτογραφία αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Όπως επεσήμανε, στην παρουσίασή του, σήμερα Σάββατο το απόγευμα θα δείξει κάποια όργανα και κάποια μεγάλα τηλεσκόπια με τα οποία παρατηρούν οι αστρονόμοι το σύμπαν. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει βίντεο και φωτογραφικό υλικό από τα μεγαλύτερα Αστεροσκοπεία του κόσμου, από τα οποία είχε επιλεγεί να συμμετάσχει σε αποστολές φωτογραφικές.

Τα δύο πιο εντυπωσιακά μέρη , το ηφαίστειο Μαούνα Λόα στη Χαβάη, και η έρημος Ατακάμα στη Χιλή

«Θα παρουσιαστούν δύο αποστολές. Η πρώτη είναι για τα ευρωπαϊκά Αστεροσκοπεία που βρίσκονται στην Χιλή, είναι τα πιο σύγχρονα που έχει η Ευρώπη και τα τοποθέτησαν στην Χιλή γιατί παρατηρούν το νότιο ημισφαίριο και είναι από τις πιο σκοτεινές περιοχές. Η δεύτερη αποστολή είναι για τα Αμερικάνικα τηλεσκόπια, που βρίσκονται σε Αριζόνα, Χαβάη και πάλι στη Χιλή. Είναι διάφορες τοποθεσίες ειδικά επιλεγμένες, καθώς τα νησιά της Χαβάη στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού γιατί εκεί είναι πολύ σκοτεινός ο ουρανός και οι αστρονόμοι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν αμυδρά αντικείμενα και να έχουν καθαρές παρατηρήσεις», εξήγησε για τις παρουσιάσεις του.

Αναφερόμενος στην πορεία του, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας που έχει συμμετάσχει σε επίσημη φωτογραφική αποστολή του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου επεσήμανε πως συνεργάζεται χρόνια με αυτούς τους Οργανισμούς και επισκέφθηκε τις περιοχές όπου γίνεται η παρατήρηση και η καταγραφή του σύμπαντος.

«Δεν μπορεί κανείς να πάει και να επισκεφθεί αυτές τις τοποθεσίες, πρέπει να πάει μέσω των Οργανισμών γιατί είναι ειδικοί χώροι, που μπορούν να πάνε μόνο αστρονόμοι και κάποιοι άλλοι που έχουν σχετιζόμενες εργασίες εκεί. Οπότε είχα την τύχη κι εγώ να πάω σε αυτά τα απομακρυσμένα μέρη και να δω τον νότιο ουρανό, που είναι διαφορετικός ο νότιος από τον δικό μας ουρανό, υπάρχουν άλλα αντικείμενα που βλέπουμε στο νότιο ημισφαίριο», επεσήμανε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι τα δύο πιο εντυπωσιακά μέρη που επισκέφθηκε ήταν το ηφαίστειο Μαούνα Λόα στη Χαβάη, που βρίσκονται τα μεγάλα αμερικάνικα Αστεροσκοπεία και η έρημος Ατακάμα στη Χιλή. Η έρημος Ατακάμα, είπε ο κ. Ματσόπουλος είναι σαν να βρίσκεσαι στον πλανήτη Άρη μόνο που είσαι στη γη, είναι τελείως απόκοσμο το τοπίο.

Η ενασχόληση από μικρή ηλικία και τα ντοκιμαντέρ

Ο πατέρας του κ. Θεοφάνη Ματσόπουλου, Νίκος Ματσόπουλος, ο οποίος και θα βραβευτεί στη σημερινή εκδήλωση της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος στον Βόλο ως ο «Έλληνας Ερασιτέχνης της διετίας 2021-22», υπηρέτησε για χρόνια ως αστρονόμος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Λόγω του πατέρα μου από μικρός είχα επαφή με τα τηλεσκόπια γιατί ήταν πολλά χρόνια στο Αστεροσκοπείο Αθηνών αστρονόμος και έτσι από μικρός ασχολήθηκα με τα αστρονομικά. Αργότερα, μεγαλώνοντας, μου άρεσε κι επειδή είχα αυτή την επαφή και την αμεσότητα στον χώρο ασχολήθηκα με την αστροφωτογραφία και τη δημιουργία των ντοκιμαντέρ για Πλανητάρια. Η κύρια ασχολία μου είναι οι ταινίες για τα Πλανητάρια. Αυτό έγινε σταδιακά με κάποιες εκθέσεις φωτογραφίας αρχικά, μετά άρχισαν κάποιες συνεργασίες με Πλανητάρια στο εξωτερικό, που έκανα κάποια ντοκιμαντέρ και ταινίες κι αργότερα ήρθαν και οι αποστολές και οι παρουσιάσεις», ανέφερε ο κ. Θεοφάνης Ματσόπουλος.

Προκειμένου να φτάσει στο σημείο να δημιουργήσει ντοκιμαντέρ και ταινίες για Πλανητάρια, ο κ. Ματσόπουλος τόνισε, πως χρειάστηκαν γνώσεις αστρονομίας. Παράλληλα, πίσω από κάθε ντοκιμαντέρ υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα αστρονόμων που επιμελείται το σενάριο, ενώ και ο ίδιος έχοντας τις γνώσεις, μπορεί να κάνει σωστή αναπαράσταση στις ταινίες που δημιουργεί.

«Χρειάζονται γνώσεις φωτογραφίας για να γνωρίζει κανείς πως να βάλει τις σωστές εικόνες και γνώσεις σκηνοθεσίας για τα ντοκιμαντέρ, οπότε χρειάζεται σφαιρική γνώση γι’ αυτού του είδους την ενασχόληση. Για τις αστροφωτογραφίες,  σαν ερασιτέχνης αστρονόμος πρέπει να γνωρίζεις τον ουρανό και πάλι υπάρχουν ειδικές τεχνικές στην αστροφωτογραφία που κάποιος που θέλει να ασχοληθεί θα πρέπει να μάθει. Αυτά μπορεί κανείς να τα μάθει μέσα από Συλλόγους Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και από βιβλία. Η γνώση υπάρχει δεν είναι κάτι απρόσιτο», ανέφερε ο ίδιος.

Επιπλέον όπως σημείωσε χρειάζεται και εξοπλισμός, που όσο καλύτερος είναι τόσο πιο ακριβές το αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και με βασικό εξοπλισμό μπορεί κάποιος να βγάλει ωραίες φωτογραφίες. «Το  θέμα είναι πόσο θέλει να ασχοληθεί κάποιος. Κανένας ερασιτέχνης αστρονόμος ή αστροφωτογράφος δεν μπορεί να βγάλει καλύτερες φωτογραφίες νυχτερινού ουρανού από τα διαστημικά τηλεσκόπια ή τα μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια.  Υπάρχουν και οι φωτογραφίες νυχτερινού τοπίου, που συνδυάζουν κάποιο τοπίο  με τον νυχτερινό ουρανό. Αυτό έχει καλλιτεχνική φύση», τόνισε ο κ. Ματσόπουλος.

Στην εκδήλωση ο κ. Θεοφάνης Ματσόπουλος θα παρουσιάσει κάποια βίντεο που θα χρησιμοποιηθούν για  ένα μεγάλο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται για τα μεγάλα αμερικανικά αστεροσκοπεία εξηγώντας ότι πρόκειται για ειδικό ντοκιμαντέρ που μπορεί να προβληθεί σε μεγάλες οθόνες κινηματογράφων, ενώ ετοιμάζει κι ένα ντοκιμαντέρ για το Αστεροσκοπείο Αθηνών, επειδή φέτος γιορτάζονται τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του και θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις εορταστικές.

Υπάρχουν πολλά ακόμη να ανακαλύψουμε στο σύμπαν

Μιλώντας ο κ. Θεοφάνης Ματσόπουλος για το σύμπαν κι αν γνωρίζουμε ήδη αρκετά ο ίδιος σημείωσε πως φυσικά δεν γνωρίζουμε ακόμη τα πάντα και υπάρχουν πολλά ακόμη προς ανακάλυψη.

«Πρόσφατα μπήκε σε τροχιά το τηλεσκόπιο James web που θα δώσει στους αστρονόμους πολύ μεγάλες δυνατότητες για παρατήρηση, αμυδρών και μακρινών αντικειμένων», σχολίασε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος δε στους νεότερους που ενδιαφέρονται για την αστρονομία, το σύμπαν, τους πλανήτες, ο κ. Ματσόπουλος τους συμβούλευσε να διαβάσουν αστρονομία έστω σε βασικό επίπεδο γιατί η αστρονομία βοηθά να αυτοπροσδιοριστούμε.

«Θα καταλάβει κανείς πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν και κάποια πράγματα που έχουμε στη γη και ασχολούμαστε δεν έχουν τόσο νόημα στην πραγματικότητα», κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.