Σπουδαίο και πλούσιο είναι το φιλανθρωπικό έργο που έχει να επιδείξει ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος» εδώ και 27 χρόνια. Ο πάτερ Θεόδωρος Μπατάκας, μίλησε, με αφορμή τη χθεσινή «Ημέρα του Εθελοντή», στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το έργο του Συλλόγου, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει ανοίξει την αγκαλιά του σε όλες τις ευπαθείς ομάδες και σε όσους έχουν την ανάγκη του.
«Ο Εσταυρωμένος είναι ένα εκκλησιαστικό φιλανθρωπικό σωματείο, ένας σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων που έτσι ξεκίνησε, αλλά σήμερα είναι Συμπαράστασης όλων των ευπαθών ομάδων. Εδώ και 12-13 χρόνια ανοίξαμε την αγκαλιά μας για να βοηθήσουμε όλους. Είμαστε ένα φιλανθρωπικό Σωματείο μη χρηματοδοτούμενο και μη επιδοτούμενο, είναι δική μας επιλογή αυτή και στηριζόμαστε μόνο στην ευλογία του Θεού, στην προσευχή και στην αγάπη των συμπολιτών μας. Και μέχρι σήμερα υπάρχει μία πλούσια πανελλήνια δραστηριότητα, γεμίζουν τα χέρια μας και οι δομές μας και εξάγουμε και στο εξωτερικό, στα Βαλκάνια και σε εξωτερική ιεραποστολή», είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας Θεόδωρος.
Ο Εσταυρωμένος λειτουργεί πέντε δομές!
Ο ίδιος εξήγησε ότι ο Εσταυρωμένος λειτουργεί πέντε δομές. Το Κέντρο Διαχείρισης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας το οποίο φιλοξενεί το 90% των δράσεών του τον Σταθμό Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών «Η Διακονία», το Εργαστήριο Ραπτικής που εθελόντριες μοδίστρες δημιουργούν σεντόνια, μαξιλαροθήκες και άλλα κλινοσκεπάσματα και τα οποία παρέχονται δωρεάν στους χώρους Κράτησης, το Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων και άλλων ευπαθών ομάδων στο Πνευματικό Κέντρο, ενώ λειτουργούν και 4 Ξενώνες , όπου καθημερινά φιλοξενούνται πέντε άνθρωποι.
Ο πατέρας Θεόδωρος επεσήμανε πως το έργο του Εσταυρωμένου δεν είναι έργο ενός, αλλά πολλών, που είναι ενωμένοι γύρω από αυτό το σκοπό.
«Δοξάζουμε τον Θεό που όλα αυτά λειτουργούν μόνο με εθελοντές και είμαι ευγνώμων απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι κοντά μας και όλοι μαζί κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν είναι έργο ενός, είναι της εκκλησίας και είναι η προσπάθεια μιας ενωμένης ομάδας συμπολιτών, μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες.
Ο Εσταυρωμένος εκπροσωπεί την τοπική μας εκκλησία. Είναι ένα ανεξάρτητο διοικητικά και οικονομικά φιλανθρωπικό σωματείο, που ελέγχεται από το Υπουργείο Υγείας. Από εκεί και πέρα συνεργαζόμαστε με την ΙΜ Δημητριάδος, που φιλοξενεί τις 4 δομές μας, που λειτουργούν ουσιαστικά ως παραρτήματα του Εσταυρωμένου και μας διευκολύνει αφάνταστα με πολλούς τρόπους. Είμαστε κάτω από την στέγη της τοπικής εκκλησίας και εργαζόμαστε στο όνομα του Χριστού μας», είπε ο ίδιος.
Σε βάρδιες οι εθελοντές
Γύρω από τον Εσταυρωμένο υπάρχει μία ομάδα εθελοντών τακτικών αλλά και συνεργατών, που δουν για τις ανάγκες που υπάρχουν. Όπως επεσήμανε ο πατέρας Θεόδωρος προ κορωνοϊού οι εθελοντές ήταν περίπου 150, ενώ μετά από τον κορωνοϊό ο αριθμός αυτός είναι 60-70, οι οποίοι εργάζονται σε βάρδιες. Γύρω από τον Σύλλογο όμως υπάρχουν και έκτακτοι εθελοντές, όπως γιατροί, φιλόλογοι, τεχνικοί, οδηγοί, που ανά πάσα στιγμή, προστρέχουν σε ό,τι χρειαστεί ανάλογα με την ειδικότητά τους.
Ωστόσο, ο πατέρας Θεόδωρος αναφέρθηκε στον εθελοντισμό και δεν δίστασε να κάνει και τη δική του κριτική. «Ο εθελοντισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά είναι μία … «φούσκα» μεγάλη, που φουσκώνει από την περιέργεια των ανθρώπων και μετά ξεφουσκώνει και εγκαταλείπουν. Όταν εγκαταλείπεις ένα πόστο πως θα το αντικαταστήσεις; Για να δουλέψεις στο Σύλλογό μας σε κάποιο πόστο εκπαιδεύεσαι, κάνεις σεμινάρια . Αυτοί που μένουν σταθεροί στο δίωρο την εβδομάδα τους ευγνωμονώ. Χρειαζόμαστε συνειδητοποιημένους εθελοντές, να είναι ψυχολογικά εντάξει γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ναρκομανείς, ανθρώπους με ελάχιστη παιδεία, άστεγους, φυλακισμένους, τσιγγάνους. Όλοι αυτοί θέλουν ειδική μεταχείριση, και εάν κανείς δεν έχει καλή ψυχολογία, κουράζεται εύκολα», σημείωσε.
Μεγάλη η δράση και η συνεισφορά στους φυλακισμένους
Ο πατέρας Θεόδωρος ερωτηθείς για τον αριθμό των ωφελούμενων από τον Εσταυρωμένο όλο αυτά τα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά ότι η έκταση και η δυναμική του δεν μετριέται σε χρήμα και αριθμούς.
«Ως προς τους Ξενώνες μας έχουμε πάνω από 230 ανθρώπους φιλοξενήσει και οικογένειες και άστεγους και αποφυλακισμένους. Αν προσθέσουμε και τη φιλοξενία στα ξενοδοχεία ανεβαίνει ο αριθμός. Όταν στέλνουμε όμως σε μια φυλακή 750 ανθρώπων ένα φορτηγό πράγματα, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Και δεν είναι μία φυλακή.
Η έκταση και η δυναμική του «Εσταυρωμένου» δεν μετριέται ποτέ με χρήμα και με αριθμούς. Ούτε μπαίνουμε στη διαδικασία να μετράμε, αν και είμαστε υποχρεωμένοι τέλη του χρόνου να ανακοινώνουμε κάποια στοιχεία για να δίνουμε λογαριασμό στους ανθρώπους που μας βοηθούν και μας στηρίζουν. Είναι ένας απολογισμός δραστηριοτήτων. Ο οικονομικός απολογισμός είναι μόνο για τα μέλη του Συλλόγου», εξήγησε ο πατέρας Θεόδωρος.
«Στις φυλακές το 60% είναι άποροι»
Μάλιστα, αναφέρθηκε στο σωφρονιστικό σύστημα και στην κατάσταση πολλών φυλακισμένων, οι οποίοι ωφελούνται από τα όσα προσφέρει ο Εσταυρωμένος.
«Στις φυλακές το 60% είναι άποροι, δεν έχουν να πάρουν έναν καφέ, μια τηλεκάρτα. Μας είχαν καλέσει στην Βουλή και είχα το θάρρος, θράσος να πω ότι «μιλάτε για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος; Ας έχουν οι κρατούμενοι ένα εσώρουχο να μην κλέβουν μεταξύ τους τα εσώρουχα και μετά να μιλήσουμε για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος». Η κατάσταση είναι δραματική. Δεν είμαστε η μόνη πηγή, επικουρικά βοηθάμε, όμως καλύπτουμε πολλά κενά της ελληνικής πολιτείας», κατέληξε ο πατέρας Θεόδωρος.