Ο Παπαδιαμάντης μπορεί να γίνει … «δάσκαλος» για τους εκπαιδευτικούς

«Όπως και για τους μαθητές του σήμερα και πηγή γνώσης της μετεξέλιξης της εκπαίδευσης»

Ο Παπαδιαμάντης μέσω των έργων του μπορεί να γίνει «δάσκαλος» για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σήμερα και πηγή γνώσης της μετεξέλιξης της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η φιλόλογος κ. Σοφία Κανταράκη παρουσιάζει σήμερα το βιβλίο της με τίτλο «Λησμονημένες πτυχές της εκπαίδευσης στα διηγήματα του Αλ. Παπαδιαμάντη» και μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το νόημά του, την κατεύθυνσή του αλλά και το μήνυμά του.
Ο Σκιαθίτης λογοτέχνης αποτελεί, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Κανταράκη , το πνευματικό κεφάλαιο της κοινής μας συνείδησης. «Είναι ένας άξονας, μαζί με τον Σολωμό, είναι οι δύο μείζονες εκφραστές της εθνικής μας ταυτότητας. Θεωρώ ότι μέσα από τον Παπαδιαμάντη υπάρχουν περιγραφές οι οποίες μας ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε. Αν και οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί όσο αναφορά μία διαφορετική σχολική πραγματικότητα, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε πόσο έχει αλλάξει η εκπαίδευση, πόσο το σύστημα έχει πάρει μια άλλη δομή και μια άλλη μεθοδολογία», επεσήμανε.
Στο βιβλίο της η κ. Κανταράκη προσπάθησε να εντοπίσει τα στοιχεία που αφορούν στην εκπαίδευση της εποχής, στα σχολικά κτήρια, στη σχολική πραγματικότητα, ακόμη και στην παραβατικότητα που υπήρχε με την επιβολή βαριών ποινών.

«Καλό παράδειγμα συνάντησης της ιστορίας
της εκπαίδευσης και της λογοτεχνίας»

«Είναι αξιοθαύμαστο ότι μελετώντας τα έργα του Παπαδιαμάντη εντοπίζουμε και καταγράφουμε στοιχεία, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά ως πηγές για τη λειτουργία της εκπαίδευσης. Ο Παπαδιαμάντης αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνάντησης της ιστορίας της εκπαίδευσης και της λογοτεχνίας», τόνισε η κ. Κανταράκη.
Στο πέρας της παρουσίασης του βιβλίου, οι μαθητές παρουσιάσουν το θεατρικό αναλόγιο εμπνευσμένο από τον Παπαδιαμάντη. Η έμπειρη φιλόλογος σημείωσε πως η πραγματικότητα του Παπαδιαμάντη είναι πολύ διαφορετική από την σημερινή πραγματικότητα των παιδιών. Παρόλα αυτά τα παιδιά μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της εκπαίδευσης, τα στάδιά της, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει έως τώρα.
«Πέρα από αυτό το βιωματικό μέσα από αυτό που προσφέρεται μέσα από αυτό το Αναλόγιο στους μαθητές είναι κάτι πρωτόγνωρο και πολύ διαφορετικό για τη δική τους πραγματικότητα. Το να σηκώνει δάσκαλος το χέρι, να τραβάει το αφτί του μαθητή, να τον πετά στην απέναντι γωνία χωρίς κανέναν ενδοιασμό, γιατί μίλησε ή αντιμίλησε στο μάθημα, αυτά δεν μπορούν να τα αντιληφθούν πολύ εύκολα οι μαθητές μας γιατί είναι γι’ αυτούς ανεπίτρεπτα. Όμως συνέβαιναν πριν 100 χρόνια, μέσα σε κτήρια ετοιμόρροπα, σε διδακτήρια που δεν είχαν τις υποδομές του σήμερα. Υπήρχαν επίσης πολύ διαφορετικές καταστάσεις ακόμη και για τη γυναικεία εκπαίδευση. Οι μαθήτριες δεν είχαν ισότιμη μεταχείριση όπως οι άρρενες μαθητές ακόμη και στα μαθήματα. Υπάρχει διαφοροποίηση στη διδασκαλία των μαθημάτων. Τα αγόρια είχαν άλλα μαθήματα, τα κορίτσια ασχολούνταν με τη χειροτεχνία, τη ραπτική, το εργόχειρο», μετέφερε η ίδια.

Η εκπαιδευτικός Σοφία Κανταράκη παρουσιάζει το βιβλίο «Λησμονημένες πτυχές της εκπαίδευσης στα διηγήματα του Αλ. Παπαδιαμάντη»

Αυτά όλα επειδή ο Παπαδιαμάντης τα αποτυπώνει μια ειδική πραγματικότητα της εποχής του, τα παρουσιάζει με έναν πολύ γλαφυρό και παραστατικό τρόπο οπότε και οι εκπαιδευτικοί, όπως είπε η κ. Κανταράκη, έχουν έναν παραπάνω λόγο, να δουν τις διαφορές, να τις εντοπίσουν, να βάλουν τους μαθητές τους να ανακαλύψουν τον διαφορετικό αυτόν κόσμο και να δουν ότι ο Παπαδιαμάντης δεν πρέπει να μείνει στη βιβλιοθήκη τους ως ένα βιβλίο που δεν θα το αγγίξουν ποτέ.
Η παρουσίαση του βιβλίου συνδιοργανώνεται από τις Εκδόσεις 24Γράμματα, το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου, το Μορφωτικό ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Μαγνησίας και το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός και θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.