Όχι στην υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Μαγνησία

Τονίζει σε ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ζητώντας την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων ειδικότητας των ΕΠΑΛ του Νομού Μαγνησίας. Ο Χρήστος Μπουκώρος με την ερώτησή του επεσήμανε την υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ συγχρόνως τόνισε την ανάγκη στήριξης των μαθητών που αποζητούν διέξοδο στην αγορά εργασίας μέσω της εξειδίκευσης που προσφέρουν τα ΕΠΑΛ.
Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, η μη έγκριση των 5 ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας. Τα τμήματα αυτά δεν έχουν κατορθώσει να συμπληρώσουν τον κατώτατο αριθμό μαθητών που απαιτείται για την έναρξή τους. Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι οι μαθητές να μην μπορούν να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματα των ειδικοτήτων που έχουν επιλέξει.
Η απόφαση για την έγκριση αυτών των τμημάτων θα πρέπει να ληφθεί άμεσα, με γνώμονα τη συνέχιση της εκπαίδευσης των μαθητών, που έχουν ήδη ξεκινήσει την παρακολούθηση των ειδικοτήτων από προηγούμενα σχολικά έτη. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ήδη ζητήσει την κατ’ εξαίρεση έγκριση λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει ο Νομός Μαγνησίας, λόγω των μακρινών αποστάσεων και της έντονης μορφολογίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως μαθητές που έχουν επιλέξει την ειδικότητα του βοηθού ψυκτικών εγκαταστάσεων, αερισμού και κλιματισμού στο ΕΠΑΛ της Νέας Ιωνίας Βόλου, πρέπει πλέον να μετακινηθούν στο ΕΠΑΛ Αλμυρού, διανύοντας συνολικά 140km την ημέρα, προκειμένου να συνεχίσουν να παρακολουθούν την ειδικότητα που έχουν ήδη επιλέξει από προηγούμενα σχολικά έτη, εφόσον το τμήμα τους δεν έλαβε την απαιτούμενη έγκριση. Πρόκειται για οικονομική αφαίμαξη των μαθητών και των οικογενειών τους που εξαναγκάζονται σε μακρινές μετακινήσεις, προκειμένου να λάβουν την εξειδίκευση που επιθυμούν.
Όπως προκύπτει λοιπόν είναι αναγκαίο να προχωρήσει η διδασκαλία στα τμήματα ειδικότητας που εκκρεμούν. Είναι αδιανόητο οι μαθητές να ταλαιπωρούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο και τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να μην μπορούν να παρακολουθήσουν την ειδικότητα και τον προσανατολισμό που έχουν επιλέξει. Αντί να διευκολύνεται η εκπαιδευτική διαδικασία και να δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον διδασκαλίας για τα παιδιά, δυστυχώς μόνο εμπόδια μπαίνουν στο δρόμο για την απόκτηση της γνώσης και της εξειδίκευσης.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην έγκριση των 5 ολιγομελών τμημάτων ειδικότητας και προσανατολισμού των ΕΠΑΛ του Νομού Μαγνησίας;».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.