«Όχι» του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μ.Π.Ε. για δημιουργία αιολικού πάρκου στο Μαυροβούνι

Αρνητική απάντηση για την εγκατάσταση 16 ανεμογεννητριών

“Όχι” στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Μαυροβούνι» συνολικής ισχύος 80MW και συνοδά υποστηρικτικά έργα», του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα τοποθετούνταν 16 ανεμογεννήτριες, είπε το περιφερειακό συμβούλιο την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης του περιφερειακού συμβουλίου συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αιολικό πάρκο στο Μαυροβούνι. Υπέρ της αρνητικής απόφασης ψήφισαν 41 μέλη, λευκό ψήφισε ο κ. Τσιλιμίγκας , κατά της αρνητικής απόφασης ψήφισαν οι κ.κ.: Κουρέτας Δημήτριος, Νούλας Κωνσταντίνος, Τσαγανού Χρυσούλα και Ψαχούλας Ιωάννης.
Η Περιφερειακή Παράταξη «Πρωτοβουλία» έκανε αποδεκτή την θετική γνωμοδότηση της εισήγησης με τις προϋποθέσεις που επισυνάπτονται στην παρούσα απόφαση. Η κ. Μπίλλη Τσιτσέ Μαρία, επικεφαλής της Παράταξης «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλία», απείχε της ψηφοφορίας.

Το έργο

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης, κ. Κωνσταντίνος Μάρδας εισηγήθηκε του θέματος και μίλησε για το έργο, Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ο οποίος στο σχεδιασμό του αποτελείται από 16 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 5MW έκαστη, συνολικής ισχύος 80MW, στη θέση «Μαυροβούνι» του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Οι εκτάσεις που θα γίνονταν το έργο είναι δασικές, ενώ θα εξαιρούνταν μικρά τμήματα της εσωτερικής οδοποιίας του ΑΣΠΗΕ στο βόρειο πολύγωνο του έργου τα οποία είναι εκτός ανάρτησης δασικών χαρτών.
Η περιοχή που θα γίνονταν το έργο βρίσκεται εντός περιοχής NATURA 2000 , ενώ το αιολικό πάρκο θα αποτελούνταν από 16 ανεμογεννήτριες τύπου SG5.0- 145 της εταιρείας SIEMENS GAMESA, ονομαστικής ισχύος 5 ΜW και τάσεως 690 V. Στο βόρειο τομέα θα εγκαθίσταντο 7 Α/Γ και στο νότιο 9 Α/Γ. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ΑΣΠΗΕ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ θα ήταν 80 MW με μέγιστη αποδιδόμενη ισχύ 80 MW.
Η ανεμογεννήτρια θα διέθετε σύστημα αντικεραυνικής προστασίας για την προστασία όλης της ανεμογεννήτριας καθώς και όλων των υποσυστημάτων που διαθέτει. Παράλληλα, στο σχεδιασμό προβλεπόταν και η κατασκευή συνολικά 16 πλατειών για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Στο έργο θα γίνονταν και τεχνικά έργα αποχέτευσης, που θα δημιουργούσαν ένα αποχετευτικό δίκτυο συνολικού μήκους 368,5m σ’ όλο το μήκος των υπό μελέτη οδών ώστε τα όμβρια να διοχετεύονται γρήγορα εκτός του καταστρώματος της οδού, περιορίζοντας έτσι τις ζημιές στο ελάχιστο.
Η κατασκευή του εν λόγω έργου, επισημάνθηκε στην τοποθέτηση του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη ότι δεν αναμένεται να επιφέρει καμία επίπτωση στα κλιματολογικά και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης και της ευρύτερης περιοχής. Σε ότι αφορά τη μορφολογία της περιοχής μελέτης αναμένονταν αλλοιώσεις αρκετά σημαντικές κατά την κατασκευή του έργου, μέρος των οποίων θα παρέμεναν και κατά τη λειτουργία του. Σε ότι αφορά την κατασκευαστική φάση, θα έπρεπε να απαγορευθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα, εκτός των ορίων των προβλεπόμενων χώρων, για την υλοποίηση του έργου, η οποία ήταν δυνατόν να επιφέρει περαιτέρω υποβάθμιση της αισθητικής και αλλοίωση του τοπίου (απόρριψη άχρηστων υλικών, στάθμευση μηχανημάτων κλπ.). Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα έπρεπε με ευθύνη του αναδόχου του έργου να γίνει πλήρης αποκατάσταση των χώρων του εργοταξίου, ενώ όλα τα υπολείμματα και τα άχρηστα υλικά θα έπρεπε να απομακρυνθούν και να διατεθούν κατάλληλα. Οι επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα της περιοχής, κατά την κατασκευή του έργου, εστιάζονταν στις εκπομπές αερίων ρύπων από τη λειτουργία των μηχανημάτων που θα χρησιμοποιούνταν σ΄ αυτό και οι οποίες είναι προσωρινές. Δεν αναμένονταν δε, να προκαλέσουν μεταβολή στο κλίμα ή στην ποιότητα της ατμόσφαιρας της περιοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.