«Οδικός χάρτης» με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την έξοδο από την κρίση

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση «Ελληνική Οικονομία: Χθες, Σήμερα, Αύριο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στον Αλμυρό η ημερίδα «Ελληνική Οικονομία: Χθες, Σήμερα, Αύριο», την οποία και διοργάνωσαν η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις και η Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού. Στην γεμάτη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού μίλησαν για την οικονομία και το εγχώριο παραγωγικό μοντέλο ο ομότιμος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς, ο οικονομολόγος κ. Χρήστος Τριαντόπουλος και ο καθηγητής κ. Χρήστος Διαμαντόπουλος, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Βασίλης Λεοντίτσης του Greek Politics Specialist Group της Βρετανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

Τους ομιλητές προλόγισε και καλωσόρισε στον Αλμυρό ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού, κ. Κώστας Πανταζώνας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη να κάνει ο καθένας μας στον τομέα του ό,τι μπορεί καλύτερο και να αναζητήσει νέους δρόμους, νέους τρόπους και νέα εργαλεία για να σταθεί στα πόδια του, αφού οι παλιές μέθοδοι δεν φαίνεται να αποδίδουν αξιόλογα αποτελέσματα.

Παράλληλα, την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Δημήτρης Εσερίδης, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την περιοχή και την τοπική κοινωνία η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.
Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς, ομότιμος καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ανέλυσε, μεταξύ άλλων, την ιστορική εξέλιξη των πραγμάτων στην ελληνική οικονομίας, υπογραμμίζοντας τόσο τις κρίσεις που είχαν εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια στην εγχώρια οικονομία, όσο και τις διαχρονικές παθογένειες που χαρακτηρίζουν το εγχώριο μοντέλο και το καθιστούν ευάλωτο στις διεθνείς οικονομικές και χρηματοοικονομικές διαταραχές.

Με τη σειρά του ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, στάθηκε περισσότερο στους λόγους που δεν έχει βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση, εστιάζοντας και στις επιδιώξεις που θα πρέπει να έχει ένας κοινά αποδεκτός οδικός χάρτης για την αλλαγή του εγχώριου αναπτυξιακού μοντέλου. Συγκεκριμένα, o κ. Τριαντόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ένας τέτοιος οδικός χάρτης θα πρέπει να περιλαμβάνει, παράλληλα με μια σειρά από επιμέρους διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την κινητροδότησης προς πέντε θεμελιώσεις επιδιώξεις. Την ανάπτυξη και εδραίωση συνθηκών συνεργασίας και σύμπραξης μεταξύ των οικονομικών και παραγωγικών δρώντων. Την αύξηση του μεγέθους της εγχώριας παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας, έστω να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και αποτελεσματικές οι ελληνικές επιχειρήσεις. Την αποκατάσταση της έντονης διαγενεακής ανισότητας και αδικίας, ώστε να είναι ελκυστικό για τους νέους να «τραβήξουν» το κάρο της εξόδου της οικονομίας από τη δύσκολη κατάσταση. Τη διαμόρφωση ενός ενεργού και σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Και τη διασφάλιση της υπόστασης, της ποιότητας και της λειτουργίας των θεσμών στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο κ. Χρήστος Διαμαντόπουλος, καθηγητής και σύμβουλος στο Endeavor Greece, μεταξύ άλλων, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία και στις σημαντικές ικανότητες της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας ως βασικό παράγοντας για τη διατηρήσιμη έξοδο της εγχώρια οικονομίας από τη δύσκολη κατάσταση των τελευταίων ετών, δίνοντας, συνάμα, μία ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση στην ανάλυση των πραγμάτων.

Την ολοκλήρωση των εισηγήσεων των ομιλητών ακολούθησαν ερωτήσεις και δημόσια συζήτηση από το πλήθος των πολιτών και επιχειρηματιών που είχε γεμίσει την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού, δείχνοντας τον ενδιαφέρον της περιφέρειας για τέτοιες υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις.
Sinthesis Almyros 2

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.