Οι «Κεραυνοί της 330 Μοίρας» παραμένουν και θα επιχειρούν

Της 111 Πτέρυγας Μάχης

Στο Αιγαίο σαν πέφτει το Σούρουπο και η νύχτα απλώνεται… Είναι η ώρα που βγαίνουν τα γεράκια της 330 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης κρατώντας Κεραυνούς. Εξ ου και το χαρακτηριστικό κλήσης «Κεραυνός»
Σύμφωνα με το veteranos.gr, αν και τα μαχητικά F-16 C/D BLK 30 τη Μοίρας, δεν είναι και τα πλέον σύγχρονα μαχητικά που διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία, στις κλειστές αερομαχίες και ειδικά τη νύχτα είναι δυναμικά, ενώ μηδενικός είναι o αριθμός των βλαβών που παρουσιάζονται στο ιστορικό των αεροσκαφών.
Σύμφωνα με βετεράνους ιπταμένους της Π.Α. πρόκειται για μαχητικά που στην αερομαχία δεν πρόκειται να σε προδώσουν ποτέ.
Ένα από τα θέματα που απασχολούν την Πολεμική Αεροπορία είναι το μέλλον των 32 μαχητικών block 30 της 330 Πολεμικής Μοίρας «Κεραυνός».
Των παλαιότερων δηλαδή F-16 τα οποία διαθέτουν τα ελληνικά «γεράκια» και αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Xenia I στα τέλη της δεκαετίας του 80.
Όπως έχει αποκαλύψει το Νewpost, έντονο ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει να αγοράσει τα ελληνικά block 30 η πολεμική αεροπορία του Μαρόκου.
Όμως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τα F-16 block 30 να μην παραχωρηθούν αλλά να εξαντλήσουν στην HAF την επιχειρησιακή τους ζωή, ως αναχαιτιστές στο Αιγαίο.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι οι γείτονες εκτός από τα F-16 διαθέτουν και δεκάδες μη επανδρωμένα UAV Βayraktar και αναβαθμίζουν τα F-16 block 30 δεν επιτρέπει στην Πολεμική μας Αεροπορία να μειώσει τα μαχητικά του οπλοστασίου της.
Επιπλέον, τα F-16 block 30 παρά το γεγονός ότι έχουν ξεπεράσει τα 30 χρόνια υπηρεσίας διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό αποδεικνύεται από τις ιδιαίτερα υψηλές διαθεσιμότητες ανάλογα με την ηλικία των αεροσκαφών της 330 Πολεμικής Μοίρας «Κεραυνός».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.