Ολοκλήρωση διαλέξεων και εργασιών του Θερινού Σχολείου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

????????????????????????????????????

Θερινό Πανεπιστήμιο στα «Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα» για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιήθηκε στο Βόλο από την Επίκουρο Καθηγήτρια Ελπινίκη Παπαγεωργίου του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Επιστημονική Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Δρ. Elpiniki Papageorgiou
Δρ. Elpiniki Papageorgiou
Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «για πρώτη φορά παγκοσμίως διοργανώθηκε από την Ελληνίδα και Λαρισαία Επίκουρο Καθηγήτρια Ελπινίκη Παπαγεωργίου του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, αλλά παράλληλα και Επιστημονική Συνεργάτης του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το Θερινό Πανεπιστήμιο στα «Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα» με τίτλο «Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα: Μεθοδολογίες, Αλγόριθμοι, Εφαρμογές και Εργαλεία Λογισμικού βασισμένα στη Μεθοδολογία για Λήψη Αποφάσεων» το οποίο ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 8 Ιουλίου, στο Βόλο στο ξενοδοχείο Ξενία, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο Θερινό Πανεπιστήμιο συμμετείχαν 35 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί φοιτητές και Καθηγητές από διαφορετικές χώρες, από Αμερική, Αγγλία, Ισπανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λιθουανία, Ιραν, Ινδία, Κούβα, και Τουρκία, που ήθελαν να διδαχθούν αυτή την ευέλικτη υπολογιστική μέθοδο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους πάνω στα ασαφή γνωστικά δίκτυα, δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να τα εφαρμόσουν στα προβλήματα που διερευνούν.

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη μεθοδολογία τεχνητής νοημοσύνης, η οποία συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο μοντελοποίησης και διαχείρισης γνώσης από εμπειρογνώμονες για την ανάπτυξη συστημάτων λήψης αποφάσεων. Μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί σε πάρα πολλά πεδία από τον έλεγχο συστημάτων, την πρόβλεψη αγροτικής παραγωγής, μέχρι την επιχειρηματικότητα αλλά και την ιατρική.

Στα πλαίσια του Θερινού Πανεπιστημίου, αρχικά πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις στις βασικές έννοιες και υπολογιστικές τεχνικές για τις μεθοδολογίες μοντελοποίησης, για αλγορίθμους εκμάθησης/εκπαίδευσης, βελτιστοποίησης και σύγκλισης των Ασαφών Γνωστικών Δικτύων, δίνοντας στη συνέχεια ιδιαίτερη βαρύτητα σε πραγματικές περιπτώσεις χρήσης των αλγορίθμων χρησιμοποιώντας το νεό (και παγκοσμίως μοναδικό) εργαλείο λογισμικού που ονομάζεται FCM Wizard (www.fcmwizard.com). Τις δυο τελευταίες μέρες διερευνήθηκε η εφαρμογή των Ασαφών Γνωστικών Δικτύων σε συγκεριμένα προβλήματα λήψης αποφάσεων που ενδιέφεραν τους συμμετέχοντες από το χώρο του περιβάλλοντος και της διαχείρισης νερού και ενέργειας, του αγροδιατροφικού τομέα, της επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών και της ιατρικής. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, και μάλιστα σε πραγματικά και πολύπλοκα προβλήματα με μεγάλο αριθμό παραγόντων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όπου άλλες υπολογιστικές τεχνικές δυσκολευονται να τα μοντελοποιήσουν.

Η κα. Παπαγεωργίου θα ήθελε να τονίσει το ενδιαφέρον που υπήρξε από όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και την προτροπή τους να συνεχιστεί η διοργάνωση αυτού του Θερινού Σχολείου και την επόμενη χρονιά στην Ελλάδα από την ίδια. Πιστευει ότι θα πρέπει να συνεχίσει την οργάνωση αυτού του Θερινού Πανεπιστημίου στα Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα, λόγω της εμπειρίας της και της αναγνωρισημότητάς της στη συγκεκριμένη μεθοδολογία τα τελευταία 14 χρόνια που ασχολείται, λόγω της αύξησης της εφαρμογής τους τα τελευταία 10 χρόνια σε διάφορους τομείς, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των νέων ερευνητών, μεταπτυχιακών και διδακτόρων να ασχοληθούν με αυτή τη μεθοδολογία που είναι χρήσιμη και εύκολη στη μοντελοποίηση και διαχείριση της γνώσης για συστήματα λήψης αποφάσεων, καθώς και λόγω της μεγάλης ζήτησης των αλγορίθμων της και του εργαλείου λογισμικού που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια, από διάφορους μεταπτυχιακούς και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.