Ολοκληρωτική η καταστροφή κηπευτικών, στα ύψη οι τιμές

Καταστροφές στην κτηνοτροφία, χάθηκαν μικρά ζώα κατέρρευσαν μαντριά

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που προκάλεσε ο παγετός στα κηπευτικά και στα εσπεριδοειδή, με αποτέλεσμα οι τιμές των κηπευτικών να «εκτοξευτούν», ενώ στην κτηνοτροφία χάθηκαν μικρά ζώα και κατέρρευσαν μαντριά. Σύμφωνα με αγρότες ο παγετός των τελευταίων ημερών έκαψε τα εσπεριδοειδή, με αποτέλεσμα να καταστραφούν λεμόνια, πορτοκάλια και μανταρίνια. Μεγάλες είναι οι καταστροφές στα υπαίθρια κηπευτικά που κάηκαν από τον παγετό όπως μαρούλια, σπανάκι, κρεμμύδια, μπρόκολα και κουνουπίδια. Μάλιστα ζημιές σημειώθηκαν και σε καλλιέργειες κηπευτικών θερμοκηπίου, που πάγωσε το πετρέλαιο ή είχαν πρόβλημα και δεν κατάφεραν να ανεβάσουν υψηλή θερμοκρασία.
Στα ύψη οι τιμές
Λόγω του παγετού και της ανύπαρκτης πλέον παραγωγής, οι τιμές των κηπευτικών αυξήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι και 200%. Σύμφωνα με ελέγχους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας στις λαϊκές αγορές χθες η τιμή στο μαρούλι ανέβηκε από τα 0,25 στα 0,80 €, στο σπανάκι από 0,55 στα 1,80 €, στο κουνουπίδι από 0,50 στα 1,30 €, ενώ το μπρόκολο από 0,80 € που πωλούνταν πριν, πλέον λόγω παγετού πωλείται προς 2,30 €!
Χάθηκαν μικρά ζώα
Λόγω του βάρους του χιονιού στα ορεινά της Μαγνησίας, υποχώρησαν μαντριά με αποτέλεσμα να παγώσουν μικρά ζώα όπως αρνιά και πρόβατα, ενώ ακριβής καταγραφή των ζώων που χάθηκαν δεν έγινε ακόμη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.