Ψαλίδι στα έσοδά τους βλέπουν όσοι εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά για να πουλάνε το ρεύμα και να αποκομίζουν ένα επιπλέον εισόδημα, γιατί το αρμόδιο υπουργείο προχωρά σε περικοπές στην πώληση του ρεύματος. Oυπεύθυνος Επικοινωνίας του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Ελλάδος, Χρήστος Αθανασιάδης ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή, πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στους μικρομεσαίους κατόχους φωτοβολταϊκών, γιατί από τον Απρίλιο του 2025 το υπουργείο Ενέργειας έχει προχωρήσει σε διαδικασία περικοπών και μηδενικών τιμών. Έτσι το φωτοβολταϊκό παράγει ενέργεια, αλλά κάποια στιγμή παρεμβαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και λέει ότι σταματάει η παραγωγή για λίγες ώρες ακόμη και σε καθημερινό επίπεδο, ειδικά το μεσημέρι όταν και η ηλιοφάνεια είναι στο ανώτερο σημείο της. Αυτό οδηγεί σε μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος όλων των παραγωγών.
Οι περικοπές μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 40%!
Για παράδειγμα σε ένα φωτοβολταϊκό που φτάνει στα 500 κιλοβάτ με περικοπή της τάξης του 12% η ζημιά φτάνει στις 7.000 ευρώ, που είναι μεγάλο ποσό για έναν μικροεπενδυτή. Ωστόσο, ακούγεται ότι μέσα στο 2026 οι περικοπές μπορούν να φτάσουν ακόμη και στο 40%, πράγματα που σημαίνει ότι η ζημιά θα χειροτερέψει πιάνοντας τα 25.000 ευρώ και τινάζεται στον αέρα η μικρή επένδυση που έκανα αυτοί οι άνθρωποι. Το χειρότερο σενάριο είναι όλοι αυτοί οι επενδυτές να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις που έχουν. Αρκετοί από αυτούς για να προχωρήσουν σε επένδυση δανείστηκαν από τις τράπεζες και τώρα με τις περικοπές η δόση του δανείου είναι μεγαλύτερη από τα έσοδα. Στη σύμβαση που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί δεν αναφέρεται πουθενά ότι μπορεί το υπουργείο να προβεί σε τέτοιες περικοπές.
«Συνεπώς είναι και παράνομο και αντισυνταγματικό, ενώ με τα καινούργια φωτοβολταϊκά που μπαίνουν από το 2025 υπάρχει αναφορά στη σύμβαση που κάνει ο επενδυτής με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ που λέει ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποια περικοπή». Γι’ αυτόν τον λόγο τα μέλη του συνδέσμου που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα να απευθυνθούν στον ΣΥΦΩΕΛ ο οποίος θα προχωρήσει σε αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου. Μέσω πραγματογνώμονα θα βγει για τον κάθε ενδιαφερόμενο η οικονομική ζημιά που υπέστη από την έναρξη των περικοπών μέχρι και σήμερα, έτσι ώστε να ομαδοποιηθούν και να κατατεθεί η ομαδική αγωγή, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον Απρίλιο.
Διαμαρτύρονται παραγωγοί και από τη Μαγνησία
Καθημερινά ο ΣΥΦΩΕΛ δέχεται πολλά τηλεφωνήματα και από παραγωγούς της Μαγνησίας οι οποίοι εκφράζουν την αγωνία τους. Μέχρι στιγμής αυτοί που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην ομαδική αγωγή είναι περίπου 50 άτομα με τους περισσότερους από τη Θεσσαλία.
Αλαλούμ και για τα φωτοβολταϊκά σε αγροτικές εκτάσεις
Σχετικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2025 νόμος που επιτρέπει την εγκατάσταση αγροτικών πάνελ ώστε να υπάρχει ένα έξτρα εισόδημα με το όριο να φτάνει στα 200 κιλοβάτ σε κατ’ επάγγελμα αγρότες ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα. Δηλαδή υπερυψωμένα πάνελ τουλάχιστον 2,1 μέτρα πάνω από το έδαφος που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τέσσερα μέτρα ύψος, ώστε ο αγρότης να παράγει ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα να καλλιεργεί τη γη του από κάτω. Μάλιστα για κάθε χρόνο με ανώτερη διάρκεια 10 ετών γεωπόνος θα πρέπει να πιστοποιεί ότι η γη από κάτω δεν θα έχει πτώση της απόδοσης κάτω από 40%. Δηλαδή περίπου το 66% της καλλιεργήσιμης γης θα πρέπει να παραμείνει καλλιεργήσιμο, θέτοντας αυστηρούς όρους, απαγορεύοντας την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Σε επίπεδο Θεσσαλίας αυτό σημαίνει ότι ενώ απαγορεύουν τα φωτοβολταϊκά που είναι υπερυψωμένα μπορεί κάποιος επενδυτής να πάει σε γη υψηλής παραγωγικότητας εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά μέχρι και 1 μεγαβάτ. «Δηλαδή επιτρέπουν να χαλάσεις τη γη, αλλά απαγορεύουν τα υπερυψωμένα πάνελ που επιτρέπεται από κάτω να γίνεται κανονικά η καλλιέργεια. Έχουμε κοινοποιήσει τη διαμαρτυρία μας και στα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Ενέργειας και της Αγροτικής Ανάπτυξης. Υποτίθεται σου δίνουν τη δυνατότητα να βγάλεις ένα έξτρα εισόδημα 10 με 20.000 ευρώ τον χρόνο για να μπορέσεις να παραμείνεις αγρότης, αλλά δεν σου επιτρέπουν να το εγκαταστήσεις εκεί που είναι η καλλιέργειά σου. Σε βάζουν σε γη χαμηλής παραγωγικότητας όπου εκεί οι περισσότεροι δεν έχουν πομόνες για να ποτίζουν τα χωράφια τους. Στη Θεσσαλία είναι πάρα πολύ λίγες οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και πολύ λιγότερες, κάτω από 10, για επένδυση σε γη χαμηλής παραγωγικότητας» κατέληξε ο κ. Αθανασιάδης.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου































