Ομιλία για το πραξικόπημα του 1967

Από τον «Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο» και το ''Καφέ της Επιστήμης και των Τεχνών''

Ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος και το ”Καφέ της Επιστήμης και των Τεχνών” προσκαλούν την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη (Αντωνοπούλου 17) στις 19:30, στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την επιβολή του πραξικοπήματος με την ομιλία του φιλόλογου Βλάση Καραζήση, τ. Λυκειάρχη με θέμα ”Παντελής Πρεβελάκης (1909 – 1986): Αντίστροφη Μέτρηση”. Κείμενο διαμαρτυρίας στο καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967. Αναφορά στη στάση των πνευματικών ανθρώπων και στον αγώνα των φοιτητών για ελευθερία και δημοκρατία.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, «η επιβολή της προληπτικής λογοκρισίας που, αμέσως , επέβαλε το καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967, οδήγησε τους περισσότερους λογοτέχνες στην άρνηση δημοσίευσης των έργων τους, ενώ ο ”Νόμος του Τύπου” το 1969 τους έδωσε τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν, ”συμφώνως τω νόμω”, κάποια από αυτά. Είχε προηγηθεί, βέβαια, η Δήλωση του Γιώργου Σεφέρη το Μάρτιο του 1969 στο BBC, με την οποία πυροβολούσε το στρατιωτικό καθεστώς. Τον Ιούλιο του 1970 εκδόθηκαν από τον ”Κέδρο” τα πολύ γνωστά Δεκαοχτώ Κείμενα στα οποία κυρίαρχη θέση είχαν οι ”Γάτες τ’ Αϊ – Νικόλα” του Γιώργου Σεφέρη, ανάμεσα σε άλλα του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Τάκη Σινόπουλου, του Θανάση Βαλτινού κ.ά.

Ο Παντελής Πρεβελάκης κυκλοφόρησε σε πολυγραφημένη έκδοση και με κίνδυνο να συλληφθεί και να φυλακιστεί πριν το ”Νόμο του 1969” το πρώτο αντιστασιακό μυθιστόρημα ”Η Αντίστροφη Μέτρηση”, το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο του 1974».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.