Οριοθέτηση του ρέματος Χαλόρεμα Πλατανιά ζητά ο Σύλλογος Σηπιάδα

Το γεγονός ότι η φύση μας προειδοποιεί, τονίζει ο Σύλλογος Σηπιάδα που αναφέρει ότι από τις ακραίες βροχοπτώσεις στη Μαγνησία, το ρέμα “Xαλόρεμμα”, του οποίου οι εκβολές είναι στο κόλπο του Πλατανιά, με την τριήμερη βροχόπτωση στις 3, 4 & 5 Απριλίου 2020 ‘’κατέβασε’’ μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών και δημιούργησε στην εκβολή του ολόκληρο νησί.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, η στάθμη του νερού στο ρέμα έφτασε στο όριο της υπερχείλισης, και αν αυτή είχε συμβεί, θα είχε δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στον οικισμό, όπως αρκετές φορές έχει συμβεί στο παρελθόν.

«Αν κατασκευαστεί το θηριώδες, για τα μορφολογικά δεδομένα του τόπου, λιμάνι, πέρα των άλλων σοβαρών περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων, ο Πλατανιάς κυριολεκτικά θα πνιγεί.
Η κατασκευή των μόλων του νέου λιμανιού, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, θα αλλάξει τα θαλάσσια ρεύματα δημιουργώντας στροβιλισμό στην περιοχή της εκβολής του ρέματος στον κόλπο δυτικά του υπήνεμου μόλου και στην περιοχή της εισόδου του νέου λιμανιού. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του διασκορπισμού και της μεταφοράς σε όλο τον κόλπο των φερτών υλικών με συνέπεια την συγκέντρωση και το φράξιμο της εκβολής του ρέματος και της εισόδου του νέου λιμανιού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου..

Ο Σύλλογος γνωστοποιεί ότι με επιστολή του στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, στις 10/02/2020 ζήτησε από την Περιφέρεια και το Δήμο Νοτίου Πηλίου την οριοθέτηση του ρέματος Χαλόρεμα. Όπως αναφέρει, οι αρμόδιες αρχές Δήμοι και Περιφέρειες, που στις βασικές τους προτεραιότητες είναι η εκτέλεση έργων, πολλές φορές αυτά προγραμματίζονται χωρίς σωστές προδιαγραφές και μελέτες, χωρίς συναίσθηση των φυσικών καταστροφών και φυσικά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους, πολλές φορές, τα στοιχεία της φύσης. Τα ποτάμια, τα ρυάκια δεν είναι δημιουργία του ανθρώπου αλλά της φύσης. Όταν επεμβαίνουμε στη φύση άναρχα και ανεύθυνα αυτή μας εκδικείται. Όσο μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας ο πλανήτης θα θεραπεύεται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.