Π. Κουτσάφτης για το θέμα με την πλατεία Ζαγοράς στην Αθήνα: Υποχρέωση και ευθύνη του Δήμου να διαφυλάξει την περιουσία κληροδοτημάτων

«Αποτελεί εκτός από ευθύνη και υποχρέωση όσων διαχειρίζονται κληροδοτήματα, η πιστή και επακριβής εκτέλεση της βούλησης διαθετών και δωρητών», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης με αφορμή τα όσα έγιναν στην Αθήνα για το θέμα με την πλατεία Ζαγοράς στα Άνω Πατήσια.

«Εκτός από την ηθική υποχρέωση όλων μας να αποδίδεται η ανάλογη τιμή και ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που είχαν όραμα την πρόοδο του τόπου τους και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, υποχρεούμαστε, επισήμανε ο Δήμαρχος, να προστατεύσουμε την περιουσία των κληροδοτημάτων μας και στη συγκεκριμένη περίπτωση του κληροδοτήματος Πολυμέρη.»

Η πλατεία Ζαγοράς, όπως αποκαλείται το ακίνητο, ανήκει στο μεγάλο κληροδότημα του Δημ. Πολυμέρη του οποίου τη διαχείριση έχει επιτροπή υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου.

Την ιδιοκτησία με έκταση μ.τ.2234,35 κείμενη επί της διασταυρώσεως των οδών Δαίρπφελδ 8 και Βαλλιάνων, στην Αθήνα (Ανω Πατήσια), είχε καταλάβει αυθαίρετα ο Δήμος Αθηναίων το 1990 (επί Δημαρχίας Εβερτ) και δια δικαστικών αγώνων απεβλήθη της εκτάσεως και αναγνωρίστηκε δια τελεσιδίκων αποφάσεων η ιδιοκτησία του Δήμου. Στη συνέχεια λόγω ρυμοτομίας (πράξη 90/190) η ιδιοκτησία μας περιορίστηκε σε έκταση εκ μ.τ. 1151, 577.
Η Τεχνική Διεύθυνση του Δήμου Αθηναίων, αυθαίρετα και παράνομα, εισήλθε από το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Μαρτίου 2023 στην ιδιοκτησία και εκτέλεσε εργασίες προσβάλλουσα έτσι την ανεπίληπτη νομή της ιδιοκτησίας, η οποία είχε περιφραχτεί σύμφωνα με την υπ΄αριθ.587562/24-1-2023 άδεια περίφραξη της εκμισθωθείσας έκτασης, εκδοθείσα από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων.

Στις 7 Απριλίου 2023 με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτελεστών Διαθήκης Δημ Πολυμέρη, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, διατύπωσε διαμαρτυρίες για την παράνομη εκτέλεση εργασιών από τον Δήμο στην έκταση, η οποία σήμερα ανήκει εις την κυριότητα νομή και κατοχή του Δήμου Ζαγοράς και Μουρεσίου, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από την Επιτροπή Εκτελεστών του Δημητρίου Πολυμέρη.

Δυστυχώς, όπως αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων από Συμβούλους μειοψηφιών, δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια από τον Δήμο Αθηναίων για την απαλλοτρίωση της έκτασης.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης, ο οποίος δεν απάντησε στην επιστολή διαμαρτυρίας του κ. Ιγνατίου, δήλωσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων ότι «ο Δήμος Αθηναίων δεν εκβιάζεται…Με το που ξεκινάμε τις εργασίες έρχεται ο Δήμος Ζαγοράς με μια απλή άδεια και βάζει συρματόπλεγμα. Προφανώς εμείς, για την πλατεία Ζαγοράς, που δεν λέγεται έτσι, θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να παραμείνει ελεύθερος χώρος.»
«Ποιες εργασίες ήθελε να ξεκινήσει σε ξένη ιδιοκτησία ο Δήμος Αθηναίων; Υπάρχει μελέτη για τις παρεμβάσεις; Υπάρχουν εγκρίσεις και πιστώσεις για δημοτικό έργο σε ιδιωτικό χώρο;
Η θέση μας, καταλήγει ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης, είναι και κρυστάλλινη και νόμιμη.

Όσοι αυθαίρετα, για διάφορους λόγους, επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και τετελεσμένα εν όψει των δημοτικών εκλογών, θα κριθούν πρωτίστως από την κοινωνία.

Υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο Δήμος Αθηναίων και να διαχειριστεί την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, όχι φυσικά με ευθύνη του κληροδοτήματος.
Οι προτάσεις και οι λύσεις συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων. Ας αποφασίσουν.

Εμείς, ανυποχώρητα απέναντι σε πιέσεις ή μεθοδεύσεις, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με πιστή εφαρμογή της νομιμότητας και διαφύλαξη της περιουσίας του κληροδοτήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.