Πάνω από 2000 άνθρωποι πάσχουν από ανοϊκές νόσους στη Μαγνησία

«Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ» σήμερα, με σημαντική προσφορά της Μονάδας Βόλου

«Παγκόσμια Ημέρα της νόσου Αλτσχάιμερ» σήμερα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και στο Ν. Μαγνησίας εκτιμάται ότι από ανοϊκές νόσους πάσχουν πάνω από 2.000 άνθρωποι, ενώ σημαντικό είναι το έργο της Μονάδας Αλτσχάιμερ και συγγενών διαταραχών Βόλου, που από το 2005 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, έχει καταγράψει 536 ηλικιωμένους που πάσχουν από τη νόσο.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας η «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την κοινωνική λειτουργό της Μονάδας Βόλου Αλτσχάιμερ και συγγενών διαταραχών, Νίκη Μανιάκη, που έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για το έργο που γίνεται σε τοπικό επίπεδο, στην αντιμετώπιση της νόσου της τρίτης ηλικίας.

Η κοινωνική λειτουργός της Μονάδας Βόλου Αλτσχάιμερ και συγγενών διαταραχών, Νίκη Μανιάκη
Η κοινωνική λειτουργός της Μονάδας Βόλου Αλτσχάιμερ και συγγενών διαταραχών, Νίκη Μανιάκη

Η Μονάδα του Βόλου έχει καταγράψει 536 άτομα που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ από το 2005 μέχρι σήμερα, ενώ εκτιμάται ότι οι ανοϊκοί ασθενείς σε επίπεδο Μαγνησίας, ενδέχεται να ξεπερνούν τις 2000, καθώς από τις ενημερώσεις που έχουν γίνει σε περιφερειακούς Δήμους και στα νησιά, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και άλλοι ασθενείς, που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη Μονάδα, οπότε μένουν στα σπίτια ή νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές.

Τρεις δομές
Η Μονάδα Αλτσχάιμερ και συγγενών διαταραχών Βόλου λειτουργεί από το 2005, μέχρι σήμερα και διαθέτει τρεις δομές:
Το Κέντρο Ημέρας, όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ασθενείς από το πρωί μέχρι το μεσημέρι και κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η δομή φιλοξενεί κατά μέσο ότι 8-10 άτομα. Τα άτομα παραλαμβάνονται από τα σπίτια τους με λεωφορειάκι της Μονάδας Αλτσχάιμερ και τους επιστρέφει στο σπίτι το μεσημέρι.
Με το Κέντρο Ημέρας η Μονάδα βοηθά τους φροντιστές των ασθενών (συνήθως άτομα του συγγενικού τους περιβάλλοντος), ώστε να αποφορτιστούν και ασχοληθούν με τις καθημερινές τους ανάγκες και υποχρεώσεις, τόνισε η κοινωνική λειτουργός.
Στη Μονάδα λειτουργεί Οικοτροφείο το οποίο φιλοξενεί ηλικιωμένους ασθενείς των οποίων οι οικογένειες έχουν υποχρεώσεις, προβλήματα υγείας ή θέλουν να αποφορτιστούν για λίγες μέρες. Στο Οικοτροφείο φιλοξενούνται σήμερα 22 ηλικιωμένοι, που σιτίζονται, διανυκτερεύουν και συμμετέχουν στο Κέντρο Ημέρας για δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση με άλλους ασθενείς.
Δομή τέλος, είναι η Κινητή Μονάδα, που μετακινείται με το λεωφορείο και με κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, γιατρούς και νοσηλευτές, επισκέπτεται ασθενείς που είναι κλινήρης στα σπίτια τους, όπου τους παράσχει συμβουλευτική, νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα. Η κινητή μονάδα επισκέπτεται κυρίως δύο ασθενείς εβδομαδιαίως.
Στη Μονάδα απασχολούνται δύο ψυχίατροι, δύο κοινωνικοί λειτουργοί, ένας νευρολόγος, δύο παθολόγοι, 15 νοσηλευτές, τέσσερις καθαρίστριες και τρία άτομα διοικητικό προσωπικό.

Δωρεάν τεστ μνήμης
Τη Μονάδα Αλτσχάιμερ και συγγενών διαταραχών Βόλου παρέχεται δωρεάν τεστ μνήμης, που απευθύνεται σε ηλικιωμένους άνω των 60 χρονών, αλλά και σε ειδικές περιπτώσεις, σε μικρότερες ηλικίες, σημείωσε η κ. Μανιάκη.
Με το τεστ μπορεί να γίνει διάγνωση παθήσεων όπως Αλτσχάιμερ ή άλλων διαταραχών σε αρχικό στάδιο και στη συνέχεια ο ασθενείς να παραπεμφθεί σε ειδικό γιατρό.
Σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας από 1 Ιανουαρίου 2016 έχουν γίνει 185 δωρεάν τεστ μνήμης, με αποτέλεσμα 39 ασθενείς να παραπεμφθούν σε νευρολόγο, για αρχικό ή μέσο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ και δύο σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο. «Όλοι πάντως μπόρεσαν να πάρουν μια απάντηση στο ερώτηση έχω άνοια ή όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά η κοινωνική λειτουργός.

Ποιες ηλικίες αφορά
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι της τρίτης ηλικίας και αφορά ανθρώπους άνω των 65 χρονών και σε ηλικία άνω των 80 χρονών ο ένας στους τρεις παρουσιάζει συμπτώματά της.
«Στα 12 χρόνια που εργάζομαι στη Μονάδα έχω και άτομα μικρότερων ηλικιών και συγκεκριμένα 50 και 55 ετών, να νοσούν από το Αλτσχάιμερ», δήλωσε η κοινωνική λειτουργός, που Πανελλαδικά ανέφερε ότι οι ασθενείς της νόσου ανέρχονται σε 150.000.
Η Νίκη Μανιάκη διευκρίνισε ότι η νόσος δεν είναι κληρονομική, ούτε και αφορά πληθυσμό κάτω του 5% σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία.

Σωστή διατροφή και σωματική – ψυχική άσκηση
Κανείς μας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πότε μπορεί να νοσήσει τόσο από Αλτσχάιμερ όσο και από ανοϊκές νόσους, ωστόσο μπορεί να κάνει πρόληψη για μια ζωή, που βασίζεται στη σωστή διατροφή και στην άσκηση, ενώ πρέπει το σάκχαρο και η χοληστερίνη να βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Σύμφωνα με την κ. Μανιάκη, σημαντική είναι ακόμη και η πνευματική άσκηση, που μπορεί να είναι ένα σταυρόλεξο, Sudoku ή παιχνίδι χαρτιών, αλλά και η συμμετοχή σε ομάδες, με εξορμήσεις ή άλλες δραστηριότητες. «Έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι που ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν», τόνισε η κοινωνική λειτουργός.
Η συμμετοχή των ηλικιωμένων για το Κέντρο Ημέρας και το Ορφανοτροφείο της Μονάδας είναι μικρή, για τη μεταφορά και την φαρμακευτική αγωγή, με κοινωνικά κριτήρια. Η δαπάνη λειτουργίας της Μονάδας Αλτσχάιμερ Βόλου, καλύπτεται από κονδύλι για την ψυχική υγεία του υπουργείου Υγείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.