Παρέμβαση Αλ.Μεϊκόπουλου για την άμεση ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Κισσού

Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης του Ι.Ν. της Αγίας Μαρίνας Κισσούπου αποτελεί μοναδικό εκκλησιαστικό μνημείο και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, όπως κάνει γνωστό σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε.

«Από τον Ιούνιο του 2021 το έργο για την επισκευή της στέγης και τη συντήρηση τοιχογραφιών του Ιερού Ναού εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με προϋπολογισμό περί τις 500.000 ευρώ. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, η Υπουργός Πολιτισμού επισκεπτόμενη την περιοχή και το μνημείο δήλωσε ότι το Υπουργείο αναλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση του ναού με την ανάταξη της στέγης και την αποκατάσταση του αγιογραφικού διακόσμου. Τρία χρόνια μετά, το έργο αποκατάστασης του Ιερού Ναού έχει μείνει παντελώς στάσιμο, με τις εργασίες να έχουν διακοπεί», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην Ερώτησή του κάλεσε την αρμόδια Υπουργό να δώσει απαντήσεις στην τοπική κοινωνία για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Ι.Ν. αλλά και για το αν η χρηματοδότηση του έργου παραμένει εξασφαλισμένη. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη για άμεση εκκίνηση και ολοκλήρωση των εργασιών του Ι.Ν. που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής του Πηλίου.

ΟΙ.Ν. της Αγίας Μαρίνας Κισσού κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τρίκλιτης τρισυπόστατης βασιλικής μεγάλων διαστάσεων του 17ου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει προβλήματα στη στέγη, με αποσάθρωση και παραμόρφωση των ξύλινων μελών της με αποτέλεσμα την εισροή ομβρίων εντός του ναού και την σταδιακή καταστροφή των οροφογραφιών της σε αρκετά σημεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το έργο είχε αρχικά δημοπρατηθεί, ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος και έκτοτε η αποκατάσταση του ναού έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Ζήτημα δημιουργείται και με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και την εξασφάλιση σχετικής χρηματοδότησης καθώς οι σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αναγκαίων παρεμβάσεων δημιουργούν ενεργό κίνδυνο απένταξης.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Το έργο αποκατάστασης και συντήρησης του Ναού αναμένεται να έχει άμεση συμβολή στην πολιτιστική προβολή της περιοχής, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας και στην αύξηση της επισκεψιμότητας με οφέλη για την τοπική κοινωνία, τον τουρισμό και την τοπική οικονομία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.