Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου στον Υπ. Ανάπτυξης για τη λιμνοδεξαμενή Σκοπέλου

Να εντάξει το έργο της λιμνοδεξαμενής Σκοπέλου στο ΠΔΕ 2022, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις εργασίες επιδιόρθωσης και αποκατάστασης του έργου και να μπορέσει επιτέλους αυτό να επιτελέσει το σκοπό του, ζήτησε με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, η λιμνοδεξαμενή στον Πάνορμο της Σκοπέλου αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί που ξεκίνησε να κατασκευάζεται ήδη από το 1996. Αρμόδιο για την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου ήταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (τότε Γεωργίας), ενώ το κόστος του ανήλθε αρχικά στα 7,4 εκατ. ευρώ και έπειτα στα 11 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια εξασφαλίστηκαν από το ΠΑΑ 2014-2020, ενώ σκοπός του ήταν η κάλυψη του ζητήματος υδροδότησης του νησιού σε ποσοστό 40%. Το έργο περαιώθηκε στις 30/06/2017, με την οριστική παραλαβή του έργου να πραγματοποιείται τον Ιανουάριο του 2020.

«Σύμφωνα με το Δήμαρχο και την τοπική κοινωνία το παραδοθέν έργο, χωρητικότητας 100 χιλιάδων κυβικών, δεν είναι δυνατόν να επιτελέσει τον σκοπό κατασκευής του, καθώς στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί. Η λιμνοδεξαμενή δεν συγκρατεί το νερό, με αποτέλεσμα και όταν αυτό συγκεντρώνεται σε πέντε ημέρες να αδειάζει, ενώ λόγω των κακοτεχνιών της λιμνοδεξαμενής, δεν μπορεί να δημιουργηθεί ούτε το απαραίτητο διυλιστήριο ώστε το νερό να είναι πόσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής και τόνισε ότι πρόκειται στην ουσία για μία λιμνοδεξαμενή που αποτυγχάνει να συγκρατήσει το νερό που συγκεντρώνει.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι το ζήτημα με τη χρηματοδότηση εντοπίζεται στο γεγονός ότι το έργο παραδόθηκε μόλις το 2020 και είναι αδύνατη η εκ νέου ένταξή του σε ευρωπαϊκά κονδύλια για να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής.
«Τα έργα διευκόλυνσης της υδροδότησης στις Σποράδες είναι παραπάνω από αναγκαία, καθώς πρόκειται για νησιά που έχουν σημαντικό αριθμό μόνιμων κατοίκων αλλά και τουριστών κατά τους θερινούς μήνες και στόχο θα πρέπει να αποτελεί η εξασφάλιση της υδάτινης αυτονομίας τους» σημείωσε ο Βουλευτής και ζήτησε από τον Υπουργό Ανάπτυξης να εντάξει τη λιμνοδεξαμενή της Σκοπέλου στο ΠΔΕ 2022 για να εξασφαλιστεί το σύνολο των απαραίτητων κονδυλίων που θα διασφαλίσει επιτέλους τη λειτουργικότητα του έργου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.