Παρέμβαση για την αναστήλωση του Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών ζητά ο Αλέξ. Μεϊκόπουλος

Την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να μπορέσει να ενταχθεί το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών Μαγνησίας σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζήτησε με ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Αφορμή για την παρέμβαση του Βουλευτή στάθηκε η ενημέρωση που έλαβε για το ζήτημα παρακολουθώντας στις 09/11/2019 τη σχετική εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροθηβών “Φθιώτιδες Θήβες”, όπου αναδείχθηκε ότι το αρχαίο θέατρο διαθέτει όλες τις απαραίτητες μελέτες και είναι ώριμο για να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία διαθέτει τα απαραίτητα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση του έργου.
Έτσι ο Βουλευτής στην ερώτησή του τόνισε την ανάγκη να παρέμβει το Υπουργείο ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες αγκυλώσεις και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών.

Αναλυτικά η Ερώτηση:
Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: Επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναστήλωση του αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών Μαγνησίας
Το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της αρχαίας πόλης των Φθιωτίδων Θηβών, στο βόρειο φυσικό πρανές του λόφου «Κάστρο», ανατολικά του σημερινού χωριού Μικροθήβες Μαγνησίας και σε απόσταση 4 χλμ. νότια από το σημερινό δήμο Νέας Αγχιάλου και τον Παγασητικό κόλπο.
Το θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών είναι Ελληνιστικό. Υπάρχει όμως και Ρωμαϊκή φάση, καθώς έγιναν μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις για να μετατραπεί το Θέατρο σε Αρένα. Με μέγιστη χωρητικότητα 3.000 θεατών, το Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, φιλοξενούσε παραστάσεις αρχαίου δράματος, μουσικούς αγώνες, και κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή θηριομαχίες και αγώνες μονομάχων.
Το θεάτρο των Φθιωτίδων Θηβών εντοπίστηκε και ερευνήθηκε το 1992 και το 1993 από τη Δρ. Αρχαιολόγο κ. Β. Αδρύμη-Σισμάνη, στα πλαίσια του έργου Γ.E.A.. Το μνημείο έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από ντόπιο ηφαιστειακό λίθο, το οποίο ενδείκνυται για την αναστήλωση του και τη χρήση του ως θεάτρου.
Η διαδικασία της ανασκαφής έχει ολοκληρωθεί από το 2012 και οι μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου έχουν ολοκληρωθεί από το 2014. Στις αρχές του 2015 οι μελέτες αυτές εγκρίθηκαν και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Επομένως, το αρχαίο θέατρο διαθέτει όλες τις απαραίτητες μελέτες και είναι ώριμο για να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία διαθέτει τα απαραίτητα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση του έργου.
Με βάση τα παραπάνω, μετά και από ενέργειες του Σωματείου για τη διάσωση και ανάδειξη των μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομίας «ΔΙΑΖΩΜΑ», η Περιφέρεια Θεσσαλίας πριν από δύο χρόνια εξέδωσε την επίσημη πρόσκληση του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας.
Με βάση την πρόσκληση η ΙΓ Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, ως καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία, έπρεπε να υποβάλλει τις σχετικές μελέτες και τα τεχνικά δελτία για την ένταξη της αναστήλωσης του θεάτρου στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα η αποστολή του σχετικού τεχνικού δελτίου από την αρμόδια υπηρεσία προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει γίνει, γεγονός που καθυστερεί και θέτει σε άμεσο κίνδυνο το έργο της αναστύλωσης του αρχαίου θεάτρου.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να διενεργήσει εκ νέου πρόσκληση για να εντάξει στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 το έργο αναστήλωσης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, η οποία και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Με την αναστήλωση και αποκατάστασή του, το αρχαίο θέατρο θα είναι προσβάσιμο στο κοινό ως αρχαιολογικός χώρος, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσει να φιλοξενήσει παραστάσεις αρχαίου δράματος και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αναπτύσσοντας την πολιτιστική δραστηριότητα στην περιοχή της Μαγνησίας και ενισχύοντας σημαντικά και την τοπική οικονομία.
Επειδή, το θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών είναι ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Επειδή, το αρχαίο θέατρο διαθέτει όλες τις απαραίτητες μελέτες για την ένταξη των διαδικασιών αναστύλωσης σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Επειδή, μέχρι σήμερα η αποστολή των μελετών και του σχετικού τεχνικού δελτίου από την αρμόδια υπηρεσία Μαγνησίας προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει γίνει, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το έργο της αναστύλωσης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών.
Επειδή, ήδη η Περιφέρεια Θεσσαλίας προτίθεται να απευθύνει εκ νέου πρόσκληση για την ένταξη της αναστήλωσης του θεάτρου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.
Επειδή, η αναστήλωση και αποκατάσταση του θεάτρου θα αναπτύξει την πολιτιστική δραστηριότητα στην περιοχή της Μαγνησίας και θα ενισχύσει σημαντικά και την τοπική οικονομία.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να επιταχυνθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να ενταχθεί το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών σε ανάλογο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.