Παρέμβαση Μεϊκόπουλου για τη δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών υπερτοπικών σχολείων

Να εξασφαλίσουν τη δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών που φοιτούν σε υπερτοπικά σχολεία, χωρίς χιλιομετρικούς αποκλεισμούς, καθώς η επιλογή σχολικού ιδρύματος μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αφορά κριτήρια εκτός της χιλιομετρικής εγγύτητας από την κατοικία (όπως στην περίπτωση των ΕΠΑΛ), ζήτησε με Ερώτησή του από τους Υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Την Ερώτηση του Βουλευτή στήριξαν με τη συνυπογραφή τους άλλοι 35 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, σύμφωνα με κοινή απόφαση των αρμόδιων Υπουργών, η δωρεάν μεταφορά μαθητών, αφορά μαθητές της Α’Βαθμιας Εκπαίδευσης που η απόσταση της κατοικίας τους από τη σχολική μονάδα που φοιτούν είναι πάνω από 1.200 μέτρα, καθώς και μαθητές της Β΄Βαθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ) που η απόσταση της κατοικίας τους από τη σχολική μονάδα που φοιτούν είναι πάνω από 2.500 μέτρα.

Πρόβλημα δημιουργείται στην περίπτωση των ΕΠΑΛ που συχνά είναι σε απομακρυσμένη σχετικά απόσταση από τον αστικό ιστό, όπως στη Μαγνησία το 1ο ΕΠΑΛ Φυτόκου. Στα εν λόγω υπερτοπικά ΕΠΑΛ μπορούν να μεταφερθούν δωρεάν μόνο οι μαθητές που η απόσταση της κατοικίας τους από τη σχολική μονάδα που φοιτούν είναι πάνω από 2.500 μέτρα. «Όλοι οι υπόλοιποι μαθητές που η κατοικία τους βρίσκεται σε χιλιομετρική απόσταση κάτω των 2.500 μέτρων, θα αναγκαστούν να καταβάλουν καθημερινά το αντίτιμο της μετακίνησης τους με ΜΜΜ – που μπορεί να φτάνει τα 3-3,5 και άνω ευρώ την ημέρα – ή να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό με επιπλέον έξοδα καυσίμων για τη μεταφορά τους από και προς το σχολείο τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, τα ΕΠΑΛ διαθέτουν συγκεκριμένες ειδικότητες, με βάση τις οποίες οι μαθητές επιλέγουν σε ποιο τελικά ΕΠΑΛ της περιοχής τους θα φοιτήσουν. «Αν ένας μαθητής θέλει να φοιτήσει σε ένα ΕΠΑΛ που έχει την ειδικότητα που επιθυμεί, ωστόσο βρίσκεται σε χιλιομετρική απόσταση κάτω των 2.500 μέτρων από την κατοικία του, θα αναγκαστεί να καταβάλει καθημερινό αντίτιμο για τη μετακίνησή του ή ακόμα χειρότερα να επιλέξει ένα ΕΠΑΛ που να καλύπτει χιλιομετρικά τη δωρεάν μετακίνησή του, ωστόσο να μην έχει την ειδικότητα που επιθυμεί», σημείωσε ο Βουλευτής και ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την ίδια τη φύση και τη φιλοσοφία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που είναι η ελεύθερη και ανεμπόδιστη επιλογή της ειδικότητας.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν άμεσα και να εξασφαλίσουν τη δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών σε υπερτοπικά σχολεία, χωρίς χιλιομετρικούς αποκλεισμούς, καθώς η επιλογή σχολικού ιδρύματος μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αφορά κριτήρια που είναι σημαντικά για την εκπαίδευση και την μετέπειτα επαγγελματική κατάρτιση των μαθητών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.