Παρέμβαση του Κων. Μαραβέγια για στήριξη του περιφερειακού Τύπου

«Τα αιτήματα του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) για τη στήριξη του περιφερειακού Τύπου», προώθησε όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας με Αναφορά του προς τον υπουργό Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ (αρμόδιο για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης) κ. Στ. Πέτσα.
Ο ΣΗΠΕ θέτει τρεις άμεσες προτεραιότητες για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στα περιφερειακά ΜΜΕ. Καταρχάς, ζητεί την επ’ αόριστον παράταση της υποχρέωσης των δημόσιων Φορέων να δημοσιεύουν στον Τύπο τις καταχωρήσεις τους. Σημειώνεται ότι η υποχρέωση αυτή τερματίζεται στις 31/12/20 και όπως επισημαίνει η διοίκηση του Συνδέσμου, το τέλος των καταχωρήσεων, εκτός του ότι περιορίζει την πρόσβαση του καθενός στις ανακοινώσεις, προκηρύξεις, στερεί από τον περιφερειακό Τύπο και την τελευταία εναπομείνασα πρόνοια υποστήριξης.
Το δεύτερο αίτημα αφορά την εφαρμογή προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου δια της επιδότησης της εργασίας και, παράλληλα, εκτός της σύνταξης και εφαρμογής προγράμματος ενίσχυσης, ζητείται η έκτακτη και ειδική ρύθμιση των οφειλών στον ΕΔΟΕΑΠ με πρόγραμμα τουλάχιστον 120 δόσεων. Όπως τονίζουν τα στελέχη του ΣΗΠΕ, η διατήρηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου να καταβάλουν ετησίως, πέραν των ασφαλιστικών, το 2% επί του τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, απειλεί την επιβίωση των μικρότερων και ασθενέστερων εφημερίδων. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου ήρθησαν όλες οι ασφαλιστικές και φορολογικές πρόνοιες υπέρ του Τύπου, εξακοντίζοντας τις υποχρεώσεις αυτές, δίχως ποτέ έκτοτε να υπάρξει κάποια αντισταθμιστική πρόνοια.
Τέλος, ο ΣΗΠΕ υπογραμμίζει την ανάγκη συγκρότησης νέου, σύγχρονου και ενιαίου Μητρώου ενημερωτικών ΜΜΕ στη ΓΓΕ&Ε, είτε αναφέρεται σε έντυπα, ανεξαρτήτως περιοδικότητας, είτε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, με κριτήρια την απασχόληση, την αναγνωσιμότητα και την ιστορικότητα τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.