Παρηγοριά του ανθρώπου η Παναγιά …

Φωτογραφία Ιωάννης Κουτσερής (@_k.t.s_photos_) Συλλογή Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας
Παρακλήσεις δύο εβδομάδων από σήμερα, για το Δεκαπενταύγουστο

Παναγία… Το ιερό πρόσωπο που ο λαός μας τιμά και σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο. Αμέτρητες οι προσωνυμίες που αποδίδει στην Παναγία ο πιστός και η εκκλησία μας, που τιμά την μνήμη της Κοίμησής της, με νηστεία και παρακλήσεις δύο εβδομάδων, από σήμερα 1η Αυγούστου και μέχρι τις 15 του μήνα… Μία περίοδος, κατά την οποία η ορθόδοξη ψυχή στρέφει τα μάτια με βαθιά κατάνυξη προς την Υπεραγία Θεοτόκο… Ζητώντας τη βοήθειά της και αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Επί δεκαπέντε μέρες, πριν από την εορτή της Κοιμήσεως, σημαίνουν οι καμπάνες και τα πλήθη των πιστών, σπεύδουν με βαθιά κατάνυξη να ψάλλουν τον Μικρό και τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα, δοξολογώντας την μητέρα του Χριστού με κυρίαρχο τόνο τα συναισθήματα του πένθους και της οδύνης…

Η Παναγία Γλυκοφιλούσα
και οι Χάλκινοι σταυροί λιτανείας

Η Αμφιπρόσωπη λιτανευτική εικόνα με την Παναγία Γλυκοφιλούσα της φωτογραφίας, και την Παναγία Οδηγήτρια (δεν φαίνεται) ανήκει στη συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας (Είδος: Φορητές εικόνες, Χρονολόγηση: Β΄ μισό 14ου αι. Διαστάσεις: 91×52εκ. Υλικά κατασκευής: Ξύλο, Ύφασμα, Χρωστικές. Προέλευση: Βέροια, Ιερός ναός Αγίου Προκοπίου). Η Γλυκοφιλούσα εικονίζεται ημίσωμη και μετωπική, στον τύπο της Οδηγήτριας, αγκαλιάζοντας τρυφερά τον Χριστό με το δεξί της χέρι. Φοράει σκούρο καφεκόκκινο μαφόριο με κόκκινη ταινία στο σημείο που τυλίγει το λαιμό και την κεφαλή και κροσσωτή ταινία, όμοιου χρώματος, στο αριστερό μπράτσο. Ο Χριστός, κυριολεκτικά, βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά της, καθώς τμήμα από το μαφόριό της διακρίνεται στην πλάτη του. Μοιάζει να είναι όρθιος και με τα δυο του χέρια αγκαλιάζει το λαιμό και τον ώμο της. Ακουμπά τρυφερά το πρόσωπό του στο μάγουλο της μητέρας του. Τα ρούχα του είναι μελανός χιτώνας και κόκκινος μανδύας που φτάνει ως τη μέση…
Οι Χάλκινοι σταυροί λιτανείας (εμφανίζονται μπροστά απ΄τη φωτογραφία της Παναγίας) ανήκουν επίσης, στη συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. (Είδος: Λειτουργικά σκεύη. Όροφος: 3ος όροφος. Χρονολόγηση: 11ος – 14ος αι.. Υλικά κατασκευής: Χαλκός). Είναι Χάλκινοι σταυροί, με κοντάρι για την περιφορά τους στις διάφορες λιτανείες.
Φωτογραφία Ιωάννης Κουτσερής (@_k.t.s_photos_)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.