Πάρις Μηλίτσης: «Η Μικρασιατική Καταστροφή παραμένει ως θέμα νωπό για τον Ελληνισμό»

Ο Θεσσαλός συγγραφέας μιλά για το νέο του μυθιστόρημα αφιερωμένο στον Μικρασιατικό Ελληνισμό

Μπορεί να μην έχει καταγωγή από τη Μικρά Ασία, αλλά η ιστορία της και η καταστροφή του εκεί Ελληνισμού, χαράχθηκε βαθιά μέσα στην ψυχή του με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ολόκληρου μυθιστορήματος, αφιερωμένου στη Σμύρνη, στην καταστροφή της και στον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων, με αφορμή και το πέρας των 100 χρόνων. Ο Θεσσαλός εκπαιδευτικός και συγγραφέας και μεγαλωμένος στον Βόλο Πάρις Μηλίτσης παρουσίασε πρόσφατα στην πόλη μας το βιβλίο του με τίτλο «Αραπιά Τσαρσί Αθήνα», από τις Εκδόσεις «Ψυχογιός» χαρίζοντάς μας ένα ταξίδι στις μνήμες και σε όλα όσα δεν πρέπει να χαθούν.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Το βιβλίο «Αραπιά Τσαρσί Αθήνα» έχει χαρακτηριστεί σαν ένα ταξίδι στις μνήμες και σε όσα δεν πρέπει να χαθούν. Θέλω να μας μιλήσετε για τον τρόπο που το επιδιώξατε αυτό, αλλά και για τους ήρωές σας…

Ένα κομμάτι του βιβλίου αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενώ το υπόλοιπο διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή. Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου έζησε στη Σμύρνη έως τα είκοσί της χρόνια, οπότε και βιώνει την Καταστροφή, η οποία την αναγκάζει να φύγει και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Οι αναγνώστες παρακολουθούν το ταξίδι που κάνει μέσω του ημερολογίου της. Μαθαίνουν για τα ωραία παιδικά και εφηβικά χρόνια, για τα μυστικά της, για την Ελλάδα, για τους περίεργους κόσμους που βίωσε και είχαν αντίκτυπο στην ίδια, αλλά και στη ζωή πολλών άλλων ανθρώπων.

Ήταν μια εσωτερική ανάγκη να γράψετε ένα βιβλίο με θέμα την Μικρασιατική Καταστροφή;

Ναι! Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι ένα θέμα σχετικά νωπό για τον Ελληνισμό. Αν καθίσουμε και το σκεφτούμε από τότε δεν έχουν περισσότερες από τρεις γενιές. Μεταφέρω μέσω του βιβλίου γεγονότα που είναι γνωστά στους περισσότερους, εφόσον τα έχουν ακούσει από παππούδες και γιαγιάδες, οι οποίοι βίωσαν τις δύσκολες καταστάσεις. Εφόσον η Σμύρνη και η καταστροφή της υπάρχει στο συλλογικό ασυνείδητο των Ελλήνων, με απασχολούσε κι έμενα ανέκαθεν, παρότι δεν έχω καταγωγή από εκείνη την περιοχή. Ανεβαίνοντας στην Καβάλα ως εκπαιδευτικός, συνάντησα πολλούς ανθρώπους που είχαν σχέση με τη Σμύρνη, αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές της Μικράς Ασίας, ο καθένας με τη δική του ιστορία. Οι ιστορίες αυτές μπήκαν σιγά σιγά μέσα μου, ψάχνοντας στην πορεία να βρουν διέξοδο προς τα έξω και η διέξοδος αυτή ήταν το βιβλίο.

Εφόσον η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, η έρευνα που διεξήχθη από πλευράς σας ήταν βαθιά και σημαντική…

Εκ των πραγμάτων έπρεπε να κάνω έρευνα και να διαβάσω αρκετά βιβλία σχετικά με την Σμύρνη και την Μικρασιατική Καταστροφή. Δεν σας κρύβω ότι παρότι ως θέμα με «άγγιζε» δεν έπαυε να αποτελεί άγνωστο πεδίο. Ένα μεγάλο μέρος του ημερολογίου της ηρωίδας είναι στην πραγματικότητα η πορεία τεσσάρων ημερών ενός ανθρώπου που τις κατέγραψε. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην Έφεσο.

Συγγράψατε ένα βιβλίο μυθοπλασίας, το οποίο όμως βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα. Υπήρξαν «παγίδες» κατά τη συγγραφή;

Υπήρξαν τέτοιου είδους σημεία, αλλά όσο περισσότερο ερευνά κάποιος, τόσα περισσότερα μαθαίνει. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλές πληροφορίες που μπορεί να βρει κανείς σχετικά με την Μικρασιατική Καταστροφή και στο ίντερνετ, καθώς έχουν γραφεί πολλά. Ήταν μια εθνική δυστυχία, ήταν μια καταστροφή στην οποία πολλοί άνθρωποι βίωσαν πολλά δεινά. Προφανώς, όταν καλείσαι να γράψεις για αυτά τα δεινά δεν είναι εύκολο. Το βιβλίο έχει ιστορικά στοιχεία βγαλμένα από τη Σμύρνη, ενώ τα υπόλοιπα είναι σύγχρονα και κοινωνικά στοιχεία, με ηθικά διλήμματα που αφορούν τον καθένα μας.

Η συγγραφή είναι πράξη που δεν σταματά ποτέ, οπότε να φανταστώ ότι ήδη έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο;

Από τη στιγμή που ξεκινάς να γράφεις δεν σταματάς. Ναι, έχω ξεκινήσει να γράφω ήδη το επόμενο βιβλίο. Είναι μια πράξη επίπονη, δεν σας κρύβω! Όμως είναι επίπονο και άλλο τόσο ευχάριστο. Το βιβλίο προσφέρει ικανοποίηση κατά τη διάρκεια που το συγγράφεις, αλλά και όταν το παίρνεις στα χέρια σου τυπωμένο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.