Παρουσίαση καλών πρακτικών θαλάσσιας οικονομίας από το Δήμο Αλοννήσου

Οι καλές πρακτικές για τη θαλάσσια οικονομία ήταν το αντικείμενο της επιστημονικής συνάντησης συνεργασίας που συμμετείχε ο Δήμος Αλοννήσου και η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στην Ανάβυσσο.
Όπως έγινε γνωστό, «στο πλαίσιο της ημερίδας που συμμετείχε πλήθος έγκριτων ομιλητών κορυφαίων οργανισμών, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αλοννήσου κ. Πέτρου Βαφίνη ανέλυσε «σημεία-κλειδιά» από το Πρότυπο Καινοτόμο Σχέδιο Ανάπτυξης “Άνω Μαγνήτων Νήσοι”, ως παράδειγμα καλής πρακτικής για την θαλάσσια οικονομία και την τοπική οικονομική ανάπτυξη. Με την Αλόννησο και το Θαλάσσιο Πάρκο να «πρωταγωνιστούν» στις περιοχές παρέμβασης του Σχεδίου, κατέστη σαφές πως το έργο διαχειρίζεται ένα συνδυασμό από μοναδικά χαρακτηριστικά σε οργανωμένη βάση και μέσα από τη συνδιαχειρίση και συνεργατικότητα πολλών και διαφορετικών φορέων. Ειδικότερα, έγινε αναφορά στην προστατευόμενη περιοχή Natura στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, στα σπάνια οικολογικά χαρακτηριστικά όπως τη προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, αλλά και στα αρχαία και σύγχρονα ναυάγια μεγάλης πολιτιστικής αξίας, όπως το μεγαλύτερο ναυάγιο της αρχαιότητας με φορτίο 3.000 αμφορέων στην Περιστέρα Αλοννήσου.
Στην παρουσίαση τονίστηκε πως με τις σχεδιαζόμενες ενέργειες επιδιώκεται κατά βάση η ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάπτυξη του εβδομαδιαίου καταδυτικού τουρισμού. Προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν οι τοπικές Τουριστικές υποδομές, θα αναπτυχθεί ο αλιευτικός και ο καταδυτικός τουρισμός, θα δημιουργηθούν νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας, και θα αντληθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι για την περιοχή. Εξειδικεύοντας δε σε συγκεκριμένες ενέργειες, αναφέρθηκε η ένταξη του αρχαίου ναυαγίου της Περιστέρας Αλοννήσου στις δράσεις του Ευρωμεσογειακού έργου BLUEMED (Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2014-2020). Σημαντικό ρόλο θα έχει στο σημείο αυτό ο σχεδιασμός της πιλοτικής λειτουργίας Κέντρων Ευαισθητοποίησης της Γνώσης. Στα προτεινόμενα αυτά ενημερωτικά κέντρα θα γίνεται χρήση καινοτόμων τεχνολογιών εικονικής κατάδυσης και τρισδιάστατης απεικόνισης, προσελκύοντας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο κοινό και όχι αμιγώς καταδυτικό.
«Με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προϊόντος που έχει αφετηρία στην τοπική πρωτοβουλία, στηρίζεται η σύμπραξη διαφορετικών φορέων και ενισχύεται σημαντικά η βιωσιμότητα μιας καλής πρακτικής για τη θαλάσσια οικονομία», δήλωσε μετά το πέρας της παρουσίασης ο κ. Βαφίνης, ευχαριστώντας θερμά όλους τους φορείς και συντελεστές του πρωτοποριακού εγχειρήματος».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.