Παρουσίασαν στη Σπάρτη τον πολιτισμό της Μαγνησίας

Μαθητές των Γυμνασίων Ευξεινούπολης και Αλμυρού

Με την τριήμερη εκδρομή στη Σπάρτη, από τη Δευτέρα 15/04/24 μέχρι  και την Τετάρτη 17/04/24,  ολοκληρώθηκε το πολιτιστικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που πραγματοποίησε το Γυμνάσιο –  Λ.Τ. Ευξεινούπολης σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού. Οι συμμετέχοντες μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Ελιάς της πόλης στο οποίο είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς στον ελλαδικό και στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Με αυτήν την επίσκεψη οι μαθητές αντιλήφθηκαν την άρρηκτη σχέση που έχει η ελιά με την ταυτότητα του τόπου μας και του πολιτισμού μας. Τις γνώσεις τους συμπλήρωσαν με την επίσκεψή τους στη «ΜOLON LAVE», ελαιοκομική εταιρεία που χρησιμοποιεί  πρότυπες μεθόδους στην ελαιουργία εφαρμόζοντας τις αρχές της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας. Η υποδοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ. Μανίκη αλλά και των ανθρώπων της εταιρείας ήταν εντυπωσιακή. Με ιδιαίτερη προθυμία ξενάγησαν τους μαθητές των δύο σχολείων στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της και τους πρόσφεραν τα δώρα της φιλοξενίας (ελαιόλαδο, γλυκίσματα, κρασί), πλούσια δείγματα της λακωνικής ευγένειας. Η πόλη της Σπάρτης λοιπόν, μετά τις Μικροθήβες και τη Ν. Αγχίαλο πρόσφερε το τελευταίο προϊόν που τοποθετήθηκε στον σάκο του περιηγητή ο οποίος ξεκίνησε από την αρχαία Άλο για να παρακολουθήσει μία θεατρική παράσταση στο θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών.

Η συνεργασία με το 4ο Γ/σιο της Σπάρτης  “Γιάννης Ρίτσος”  και το Γ/σιο –  Λ.Τ.  Ξηροκαμπίου ήταν από τα πιο εντυπωσιακά παραγόμενα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής επίσκεψης. Οι μαθητές του πρώτου σχολείου, καλωσόρισαν τους μαθητές απαγγέλλοντας ποιήματα του μεγάλου ποιητή Γ. Ρίτσου όπως “Κυκλάμινο” και  “Ρωμιοσύνη”.

Στην αίθουσα εκδηλώσεών  του οι μαθητές του προγράμματος  παρουσίασαν  την πολιτιστική προίκα του της Μαγνησίας (αρχαία Άλο, ελληνιστικό θέατρο Φθιώτιδων Θηβών, λίμνες Ζερέλια, δρυοδάσος Κουρί, πολιτιστικό Σύλλογο Μικροθηβών, Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου, παραθαλάσσια χωριά του Νομού Μαγνησίας) στον διαδραστικό χάρτη. Σε αυτόν οι μαθητές είχαν χαράξει το πολιτιστικό μονοπάτι από την Αρχαία Άλο μέχρι και το θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών. Στη συνέχεια  οι μαθητές του προγράμματος  μαζί με τους μαθητές του Γυμνασίου Σπάρτης και τους συνοδούς καθηγητές τους μετέβησαν πεζή  στην Ακρόπολη της  Σπάρτης και  είδαν από απόσταση, λόγω των εργασιών ανασκαφής και αποκατάστασης, το αρχαίο θέατρο της πόλης.

Εκεί οι Αρχαιολόγοι και ο φιλόλογος του 4ου Γ/σίου, κ. Κονδυλόπουλος μαζί με τους μαθητές ανέλαβαν τον ρόλο του ξεναγού στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο. Μάλιστα οι μαθήτριες του Γ/σίου Ευξεινούπολης απήγγειλαν μικρό απόσπασμα από την “Ανδρομάχη” και τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη. Στη λήξη της περιήγησης  τους περίμενε ευχάριστη έκπληξη: ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου κέρασε στους μαθητές της Ευξεινούπολης και του Αλμυρού τοπικές λιχουδιές.

Ακολούθησε  η επίσκεψη στο Ξηροκάμπι. Εκεί με τη μεσολάβηση του αρωγού  μέλους  του “ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ”, κ. Καράμπελα  Μαρίας, οι μαθητές συναντήθηκαν με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Γ/υμνασίου – Λ.Τ. Ξηροκαμπίου και ξεναγήθηκαν από τους  μαθητές του σχολείου στο πιο ιστορικό γεφύρι του τόπου. Η κ. Καράμπελα ετοίμασε για τους μαθητές τη χοιροπασπαλιά, ένα έδεσμα που είναι πολύ κοντά στον Μέλανα Ζωμό των Λακεδαιμονίων. Η ίδια μεσολάβησε για τη δράση συνεργασίας μεταξύ του σχολείων του προγράμματος και του σχολείου του Ξηροκαμπίου.

Η επίσκεψη στο γραφικό Γύθειο, η ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης και στην καστροπολιτεία του  Μυστρά πρόσφερε στους μαθητές  ερεθίσματα σκέψης  και διασύνδεσης με ό,τι  έχουν διδαχθεί στο περιβάλλον της τάξης. Ευτυχής σύμπτωση ήταν να δουν οι μαθητές την Ολυμπιακή φλόγα, η οποία εκείνη την ημέρα περνούσε  μέσα από την πρωτεύουσα της Λακωνίας.

 

«Ευχαριστούμε θερμά το σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ”  και κυρίως την κα Μ. Μπελογιάννη η οποία πρόθυμα μας εμπνέει και μας κατευθύνει. Μάλιστα εκείνη συντόνισε τη συνάντησή μας με το 4ο Γ/σιο Σπάρτης και μας έφερε σε  επαφή με τον φιλόλογο κ. Κονδυλόπουλο. Επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στην κα Μ. Καράμπελα, αρωγό μέλος του “ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ” η οποία συντόνισε τη δράση μας  στο Ξηροκάμπι και στην οποία οφείλεται  η  διάδρασή  μας με το  Γ/σιο Λ. Τ. Ξηροκαμπίου και η γνωριμία μας με ένα ιστορικό κόσμημα, το τοξωτό γεφύρι  της περιοχής.  Σε όλες τις στάσεις μας το θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών πρωταγωνιστούσε στις συζητήσεις μας και στις παρουσιάσεις μας εκπληρώνοντας για ακόμη μία χρονιά τον ρόλο που μας ανέθεσε το σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ”, αυτόν της υιοθεσίας του μνημείου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Διευθύντρια του Γυμνασίου Ευξεινούπολης κ. Μαρία Σταυραντώνη..

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.