Παρουσίαση του Δ. Αλοννήσου ως πρότυπο Ανάπτυξης, στο Συνέδριο του Επιμελητηρίου

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ως μοχλού ανάπτυξης ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Αλοννήσου κ. Πέτρου Βαφίνη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο με τίτλο «Μαγνησία 2030» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του στο Βόλο, από 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2019.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «αναγνωρίζοντας το πλούσιο έργο που έχει συντελεστεί τα τελευταία έτη στον Δήμο Αλοννήσου, ο κ Βαφίνης κλήθηκε να παρουσιάσει άριστες πρακτικές του Δήμου και να αναλύσει τη συνεισφορά που μπορεί να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου, με την τιμητική ιδιότητα μάλιστα, του μοναδικού Δημάρχου της Μαγνησίας που προσκλήθηκε να μεταφέρει την εμπειρία του στο συνέδριο. Κατά την εναρκτήρια ημέρα του συνεδρίου, ο κ. Βαφίνης αναφέρθηκε μέσα από την ομιλία του σε παραδείγματα καινοτόμων έργων του Δήμου που θα συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και σε συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα που ταυτόχρονα αποδεικνύονται επωφελείς για τον Δήμο, εξοικονομώντας σημαντικό κόστος και πόρους.
Το επιλεγμένο κοινό του συνεδρίου, που μεταξύ άλλων αποτελούταν από πρωταγωνιστικά στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, σημαίνοντα πρόσωπα της ακαδημαϊκής κοινότητας, κορυφαίους εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος επαγγελματιών, παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή τις μελέτες περιπτώσεων της αφαλάτωσης καθώς και του πρώτου υποβρύχιου μουσείου της Ελλάδας που θα λειτουργήσει προσεχώς, εντός του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Β. Σποράδων. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από τον Δήμαρχο Αλοννήσου, «προκειμένου η ανάπτυξη να έχει διάρκεια και προοπτική δεν πρέπει να γίνεται καμία έκπτωση στην προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος» και ως παράδειγμα, έγινε εκτενής αναφορά στην πανελλήνια πρωτοβουλία της προσπάθειας κατάργησης της πλαστικής σακούλας από τον Δήμο, πολύ καιρό πριν το μέτρο επιβληθεί ως υποχρεωτικό.
«Η υπέρβαση που έχει σημειώσει ο Δήμος Αλοννήσου τα τελευταία χρόνια παρά τα συνεχή πλήγματα που δέχεται με την υποστελέχωση του προσωπικού του, το συρρικνωμένο προϋπολογισμό και τα προβλήματα που συνοδεύουν έναν μικρό νησιωτικό Δήμο, αποδεικνύει πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ικανή να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας εποχής ανάπτυξης για τις περιοχές ευθύνης της, αρκεί να υπάρχει όραμα, ομαδική δουλεία και πρόθεση για έργα και όχι απλά λόγια. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης από την κεντρική εξουσία, ώστε η προσπάθεια αυτή να έχει αντίκρισμα», ήταν μέρος ων συμπερασμάτων του κ. Βαφίνη που επικροτήθηκαν από επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς και πρωταγωνιστές τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Αναφορικά με τη σημασία της συμμετοχής του Δήμου στο αναπτυξιακό συνέδριο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ο κ. Βαφίνης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Η ενεργός και συνεχή παρουσία του Δήμου σε μεγάλα γεγονότα διεθνούς, εθνικού και περιφερειακού βεληνεκούς, όπως το τόσο αξιόλογο επετειακό συνέδριο του Επιμελητηρίου έχει πρωταρχική σημασία ώστε η φωνή του μικρού μας Δήμου να ακούγεται πιο δυνατά και μακριά , να αναδεικνύονται οι προσπάθειες μας και να υπερτονίζονται οι ανάγκες μας ώστε μέσα και από αυτή την οδό, να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τους Αλοννησιώτες». Αξίζει να σημειωθεί πως το συνέδριο του Επιμελητηρίου της Μαγνησίας που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, κατόρθωσε να «μαγνητίσει» το πανελλήνιο ενδιαφέρον με ομιλητές εγνωσμένου κύρους από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, την τοπική αυτοδιοίκηση και το πολιτικό προσκήνιο, εφοδιάζοντας με πολύτιμα συμπεράσματα την πληθώρα των συμμετεχόντων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.