Παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ Μακρόνησος «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

Σε εκδήλωση της ΚΟΒ Ν. Πηλίου, την Παρασκευή 15 Απριλίου, παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», που επιμελήθηκε η ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ένα ντοκιμαντέρ που αποτελεί συνέχεια της έμπρακτης τιμής στα χιλιάδες μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ, στους χιλιάδες αγωνιστές που εξορίστηκαν εκεί και κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης, στο Κόμμα που από τα σπλάχνα του βγήκαν τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές», όπως ανέφερε ο Γιάννης Κωνσταντινάκης, μέλος της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Και συνέχισε λέγοντας: «Μέσα από αυτό, θα περιπλανηθούμε σε αυτόν τον τόπο, όπου οι εξόριστοι «κουβαλώντας στη ράχη την πέτρα και το θάνατο» λογάριαζαν «τη ζωή και το θάνατο». Θα μάθουμε για τη φρίκη της Μακρονήσου μέσα από τα συστηματικά βασανιστήρια του αστικού κράτους.

Το ντοκιμαντέρ αυτό αποτυπώνει και το γιατί αυτοί οι άνθρωποι μπόρεσαν και κράτησαν κάτω από αυτές τις εφιαλτικές συνθήκες. Πώς κατάφεραν να νικήσουν την τρομοκρατία, τα βασανιστήρια, τον ίδιο τον θάνατο. Πώς οι εξόριστοι κομμουνιστές αντιμετώπισαν τη συνεχή βία με τη συντροφικότητα. Πώς η γνώση ότι η πάλη τους είχε ελπιδοφόρα προοπτική έγινε το φως που τους κρατούσε τις νύχτες της απομόνωσης. Πώς χρησιμοποίησαν τον πολιτισμό και το γέλιο ως απάντηση στη βαρβαρότητα της αστικής τάξης και, τέλος, πώς η σωστή προετοιμασία και οργάνωση των αγωνιστών μπορεί να τους ατσαλώσει ώστε να ξεπεράσουν ακόμα και τα μεγαλύτερα εμπόδια.
Το ντοκιμαντέρ φωτίζει την ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά αίτια πίσω από την ίδρυση αυτού του κολαστήριου, αλλά και το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε εκεί και της προσπάθειας συγκάλυψής του. Αναδεικνύεται το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, στη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι φωτίζονται χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα για το σήμερα, για την ανάγκη συνεχούς πάλης, απέναντι στο αστικό κράτος και την αστική τάξη που δεν λογαριάζει τίποτα για να προωθήσει τα κέρδη της και την εξουσία της.

Αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα που είμαστε σε συνθήκες ενός ακόμη πολέμου. Που αυξάνονται συνεχώς οι μεγάλες αντιθέσεις και ανταγωνισμοί δυνάμεων που θέλουν πάλι να μοιράσουν τον κόσμο με το αίμα των λαών, να μοιραστούν τις αγορές, που θέλουν να ελέγξουν χώρες, λαούς, και τους δρόμους περάσματος των εμπορευμάτων και της Ενέργειας. Αποδεικνύεται περίτρανα στο πως φροντίζουν έτσι ώστε να εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού, που είναι ο φασισμός, ο ναζισμός.
Με οδηγό και παρακαταθήκη την ιστορία μας σας καλούμε να παλέψουμε, σήμερα περισσότερο από ποτέ, έτσι ώστε να μην εμπλακεί ξανά η χώρα μας και ο λαός μας σε νέες πολεμικές επεμβάσεις, σε νέες πολεμικές συγκρούσεις που θα τις πληρώσει πάλι ο λαός και η νεολαία. Για να υπάρξει πραγματικά ειρήνη, να υπάρξει ευημερία, πρέπει να τσακίσουμε αυτό το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.