ΠΕ Μαγνησίας: Στο επίκεντρο η ανάδειξη της ελιάς- Στο τραπέζι η δημιουργία υδάτινων πόρων και Μουσείου Ελιάς

Ένα ακόμη βήμα για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ελαιώνων της Θεσσαλίας, αυτή τη φορά μέσα από την διαβούλευση με τους εκπροσώπους του συνδέσμου των παραδοσιακών ελαιώνων της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας «Oliveto Magnes» έγινε τη Δευτέρα 20 Μαΐου στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Β. Σποράδων.

 

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η  Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Ζαρκάδας και ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας κ. Λιάνος Νικόλαος υποδέχθηκαν από το ΔΣ του Oliveto Magnes τον πρόεδρο κ. Σταμάτη Αλαμανιώτη, τον Αντιπρόεδρο κ. Χρήστο Καλλέ και τον Γραμματέα κ. Χουλιαρά Νικόλαο.

Η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής σε επίπεδο Θεσσαλίας και Νομού, συμφώνησε ότι πρόκειται για ένα top προϊόν που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τη Μαγνησία και δεσμεύθηκε για τη συνέχεια των διαβουλεύσεων και των κοινών δράσεων.

Ο πρόεδρος κ. Αλαμανιώτης επεσήμανε ότι «η ελαιοκομία δεν είναι μόνο προϊόν, είναι κουλτούρα, πολιτισμός, παράδοση που συνδέεται με την ανάπτυξη του τουρισμού και ευρύτερα με την ανάπτυξη της περιοχής και της οικονομίας» προτείνοντας συγκεκριμένες ευκαιρίες αξιοποίησης προγραμμάτων, σε τοπικό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο. Επιπρόσθετα πρότεινε την ανάγκη στήριξης για τη διαμόρφωση υποδομών, τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και τη δημιουργία ενός επισκέψιμου πρότυπου κέντρου.

Ο Δ/ντης κ. Λιανός ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων σχετικά με την ελιά, την αντιμετώπιση των ασθενειών που πλήττουν την παραγωγή, τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν, αλλά και αυτά που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Καλλές τόνισε την ανάγκη συνεχούς στήριξης από την Περιφέρεια μέχρι την ΠΟΠ πιστοποίηση, αλλά και τη δημιουργία υδάτινων πόρων, ίσως με μικρά φράγματα. Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ενός μουσείου ελιάς, το οποίο θα αναδεικνύει από τα εκθέματά του την σπάνια, μοναδική, βιοποικιλότητα της ελιάς.

Αυτή ήταν μια από τις πολλές ακόμη συναντήσεις που προγραμματίζουν οι φορείς για την ανάδειξη της ελαιοκομικής κουλτούρας και παράδοσης της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.