Περιορισμένη η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης

Στα 0,85 €/λίτρο αλλά αναμένεται μικρή αύξηση

Συγκρατημένοι είναι ακόμη οι καταναλωτές για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, διότι οι περισσότεροι γέμισαν τις δεξαμενές την άνοιξη, λόγω και της καλής τιμής που υπήρχε – και ακόμη υπάρχει, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι ακόμη περιορισμένη. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι 0.85 €/λίτρο, αλλά αναμένεται μικρή αύξηση, γιατί η τιμή διεθνώς ανά βαρέλι από 40 $, αυξήθηκε στα 48 $.
Η Βάσω Κοντοχρήστου πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Μαγνησίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και ανέφερε ότι τα πρατήρια αναμένουν παραγγελίες τις επόμενες μέρες, που αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης.
Για να πάρουν το επίδομα θέρμανσης οι καταναλωτές, πρέπει να περάσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα, που αναμένεται να ανοίξει μέρα με την ημέρα και σύμφωνα με τα εισοδηματικά και φορολογικά κριτήρια του καθένα, αφού κάνουν τις αιτήσεις, θα δουν αυτόματα πόσα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης δικαιούνται.
«Οι πρατηριούχοι καταχωρούν όλα τα στοιχεία στο σύστημα «Ήφαιστος» που είναι πρόγραμμα γέφυρα με το υπουργείο, συνδυάζονται τα στοιχεία και δίνεται το επίδομα, τόνισε η κα Κοντοχρήστου.
Η πρόεδρος των πρατηριούχων, τόνισε ότι ο καθένας μπορεί να περάσει τα στοιχεία του στην πλατφόρμα, να δει πόσα λίτρα δικαιούνται, στη συνέχεια να παραγγείλει πετρέλαιο και στον λογαριασμό του να μπει η διαφορά, αν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πέρυσι απευθύνθηκαν στον λογιστή τους.
Τα χρήματα που δίνονται ως επίδομα θέρμανσης στη Μαγνησία (Β’ ζώνη) είναι μεσοσταθμικά περίπου 200 €, ποσό που αυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενος μέλος μιας οικογένειας, δηλαδή αυτός που δικαιούνται επιδότησης αγοράζει το πετρέλαιο αντί για 0,85, στα 0,65 €/λίτρο.
Η πρόεδρος των Βενζινοπωλών τόνισε ότι λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου την άνοιξη, αγόρασαν πετρέλαιο άνθρωποι που είχαν να αγοράσουν 5 και 10 χρόνια και δήλωσε ότι η μείωση της τιμής ενθαρρύνει τους καταναλωτές. Όπως είπε και το κράτος την άνοιξη εισέπραξε από τους ειδικούς φόρους – που πρέπει να μειωθούν καθώς φθάνουν στο 75% της τιμής – όταν είχε απόλυτη ανάγκη τα χρήματα και οι πολίτες να αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης που δεν είναι πολυτέλεια για τον χειμώνα, αλλά είδος πρώτης ανάγκης.
Τέλος τόνισε ότι ακούγεται ότι επειδή υπάρχει περίσσευμα το κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης θα διατεθεί σε άλλες μορφές ενέργειας και η κα Κοντοχρήστου, διερωτήθηκε γιατί να μην αυξηθεί γιατί το δικαιούνται οι μη έχοντες και θα μπορούσαν να βοηθηθούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.