Πέτρος Κόκκαλης: Το καιρικό φαινόμενο δεν είναι θέλημα Θεού, είναι αβλεψία ανθρώπου…

«Πρέπει να γίνει ένταξη προγραμμάτων κλιματικής αλλαγής της Ε.Ε στην ελληνική κοινωνία», είπε ο Ευρωβουλευτής

Τις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας επισκέφθηκε χθες ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρος Κόκκαλης και είδε από κοντά τις καταστροφές και τις πληγές που άφησε πίσω του ο καταστροφικός κυκλώνας. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως το καιρικό φαινόμενο δεν ήταν θέλημα Θεού, αλλά προήλθε από την αβλεψία του ανθρώπου, επισημαίνοντας τις συνέπειες που έχει ο ανθρώπινος παράγοντας στην κλιματική αλλαγή. Υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός και ένταξη των προγραμμάτων κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική κοινωνία, μέσω του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δανειζόμενος ένα κομμάτι του motto που έχετε στην ιστοσελίδα σας, ότι «βρισκόμαστε σε μία εποχή ακραίων ανισοτήτων μεν, αλλά και εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων», νομίζω βρίσκει εφαρμογή στη τρέχουσα πραγματικότητα…

Δεν είναι καθόλου ασύνδετα αυτά. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Εγώ είμαι μόνιμο μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Αγροτικών Υποθέσεων. Βλέπω, ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ζωή του ανθρώπου και φέρνει φαινόμενα που δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Στον κάμπο βλέπουμε μεγάλες καταστροφές, παντού κατεστραμμένες σοδειές, περιουσίες , κτηνοτροφικές μονάδες, σπίτια, οικοσκευές κ.α.. Πρέπει πολύ γρήγορα να κάνουμε αυτό που λέγεται προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και σε επίπεδο αγροτικής παραγωγής που μας αφορά είμαστε στα πρόθυρα της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής , που έχει και πάρα πολλές προβλέψεις για την προσαρμογή αυτή. Η χώρα μας δυστυχώς δεν έχει εντάξει στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης τα προγράμματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ούτε τα προγράμματα αντικατάστασης αγροτικού εξοπλισμού. Αυτά πρέπει να τα κάνουμε πολύ γρήγορα γιατί ο χρόνος δεν είναι πια μαζί μας.

Τα αίτια εκτός από την κλιματική αλλαγή δεν βασίζονται ωστόσο και στον ανθρώπινο παράγοντα;

Το καιρικό φαινόμενο δεν είναι θέλημα Θεού, είναι αβλεψία ανθρώπου. Δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας, ήδη κατά έναν βαθμό και κατά τόπους περισσότερο, είναι αποτέλεσμα της δικής μας καύσης υδρογονανθράκων. Υπό αυτή την έννοια βεβαίως και το καιρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή είναι ανθρωπογενές. Δεν γινόταν παλαιότερα, ήρθε τώρα γιατί έχουμε αυξήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη και της περιοχής μας. Οι καταστροφές και η προετοιμασία που έχουμε να κάνουμε για τον κόσμο που έχουμε δημιουργήσει δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη νέα πράσινη συμφωνία και να σχεδιάσουμε από την αρχή τον κάμπο. Βεβαίως βλέπουμε στην περιοχή γεφύρια του ’60, αναχώματα του ’80 ατάκτως ειρημένα και με έναν τρόπο που δεν μπορούν να εγγυηθούν την ευημερία στην περιοχή τα επόμενα 20 χρόνια.

Επειδή μιλήσατε για γρήγορη ανταπόκριση πως βλέπετε να κινείται η κυβέρνηση;

Έχει εξαγγείλει κάποια μέτρα, όμως ασφαλώς θα πρέπει να δώσει όποια βοήθεια μπορεί , όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο αυξάνονται τα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν καταστροφές δεν θα μπορούμε να είμαστε συνέχεια στη δυνατότητα αντασφάλισης. Πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλου τύπου μέτρα. Εδώ στα χωριά της Καρδίτσας όλοι οι άνθρωποι είναι με τις σκούπες και με τα τρακτέρ.
Μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να επιδιωχθούν κάποιες επιπλέον λύσεις σε ότι αφορά και το θέμα των αποζημιώσεων αλλά και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να είναι εφικτό στην παρούσα κατάσταση;
Καταρχήν υπάρχει το Ταμείο Αλληλεγγύης όπου ήδη εμείς έχουμε καταθέσει μία ερώτηση στον Επίτροπο. Από κει και πέρα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, που ότι πρόλαβε, έκανε κι έρχεται η νέα ΚΑΠ που έχει πολλές προβλέψεις για την προστασία της υπαίθρου στις νέες συνθήκες που καλούμαστε να ζήσουμε.Αλλά πρέπει να τις εντάξουμε στο δικό μας στρατηγικό σχέδιο, το οποίο συντάσσει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πρέπει να το κάνει με όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ανθρώπων που είναι στην ύπαιθρο. Δεν πρέπει να είναι ένα σχέδιο έτοιμο και φορεμένο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.