«Πήραμε μέτρα νωρίς και πρέπει να συνεχίσουμε να τα τηρούμε»

Αισιόδοξος ο Κ. Γουργουλιάνης στο «Ράδιο ΕΝΑ» για τον κορωνοϊό

Αισιόδοξος με βάση τα μέτρα αλλά και την πορεία του κορωνοϊού στην ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εμφανίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Ο γνωστός καθηγητής πνευμονολογίας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία που έχει η πανδημία στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτή θα αντιμετωπιστεί πλήρως εφόσον περιοριστεί η μεταδοτικότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης, έχει δημιουργηθεί μία ομάδα από πνευμονολόγους λοιμωξιολόγους και γιατρούς εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και παραλαμβάνονται περιστατικά από όλη τη Θεσσαλία που κρίνονται ύποπτα. «Βέβαια ο όρος ύποπτο κρούσμα, έχει μία ευρύτερη έννοια. Οι απαντήσεις για τα τεστ που γίνονται, βγαίνουν δύο φορές την ημέρα. Εάν κάποιο περιστατικό έχει λόγους νοσηλείας παραμένει στο τμήμα Λοιμωδών. Αν είναι αρνητικό το τεστ, πηγαίνει στο σπίτι του. Είναι μία διαδικασία επίπονη γιατί λαμβάνονται όλα τα μέτρα μη μετάδοσης της νόσου. Έχουν δημιουργηθεί και πτέρυγες και ειδικό τμήμα στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ελπίζω πάντως από αυτή την εντατική προετοιμασία να γίνει χρήση ενός μικρού τμήματος. Αυτό πιστεύω θα γίνει, με βάση τα μέτρα που πήραμε και αν συνεχίσουμε να τα παίρνουμε και τις επόμενες ημέρες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Κοινωνική απομόνωση»
Γιατί όμως κοινωνική απομόνωση, όπως αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης; Συγκεκριμένα εξηγεί: «Τα κρούσματα που έχουμε είναι επώνυμοι, κοινωνικοί που βγαίνουν συχνά, από το μνημόσυνο στα δύο χωριά και σε ταξιδιώτες στους Αγίους Τόπους. Ένας άνθρωπος μπορεί να μολύνει σε πέντε ημέρες 2,5 συνανθρώπους του. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι αυτοί που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Οπότε στοχεύουμε στο να κολλά ένας άνθρωπος έναν ή ακόμη και κανέναν, και τότε αυτή η επιδημία θα σβήσει περίπου σε έναν μήνα».
Ένας μήνας πλήρους απομόνωσης αρκεί σύμφωνα με τον κο καθηγητή. «Το πρόβλημα είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα και εκεί είναι το πρόβλημα, άρα είναι μονόδρομος να τη σταματήσουμε. Το είδαμε και στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που σε πλήρη απομόνωση ο ιός εξαφανίστηκε σε έναν μήνα» συμπλήρωσε επίσης.

Ανεφάρμοστα τα μαζικά τεστ
Για τα μαζικά τεστ, ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και χαρακτηρίζει την κίνηση ανεφάρμοστη αυτή τη στιγμή: «Τα κρούσματα μπορεί να είναι αρκετά περισσότερα, και συμμερίζομαι την εκτίμηση για 8 με 10 χιλιάδες. Τώρα εξετάζουμε τους ασθενείς με σοβαρή νόσο και βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες περισσότερα κρούσματα. γιατί είχαν γίνει οι εξετάσεις τις προηγούμενες ημέρες και δηλώθηκαν μαζικά. Υπάρχει μία μικρή αύξηση, αλλά σε σχέση με Ιταλία και Ισπανία είναι αρκετά χαμηλότερα.
Βλέπουμε μια αχτίδα στο βάθος ότι δεν θα ζήσουμε καταστάσεις ίδιες με αυτές τις χώρες. Πήραμε μέτρα όταν είχαμε έναν θάνατο ενώ στην Ιταλία πήραν όταν ξεπέρασε τους 100 θανάτους. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.