Πίστωση για άντληση 12 εκ. m3 νερού στην περιοχή των Καναλίων

Ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο σε σύσκεψη στα Κανάλια

Θέμα χρόνου είναι η απάντληση των νερών σε πλημμυρισμένες εκτάσεις στην περιοχή των Καναλίων, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου ότι πιστώνονται 2 εκ. € για το σκοπό αυτό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια σύσκεψης στα Κανάλια με αγρότες και κτηνοτρόφους και εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου θα υπάρχει εικόνα πως είναι η κατάσταση κάτω από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις της περιοχής, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Δημήτρης Νασίκας δήμαρχος Ρήγα Φεραίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στο πλαίσιο των συναντήσεων του υφυπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλου, στις έδρες των Δήμων της Μαγνησίας, χθες έγινε συνάντηση του υφυπουργού και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Άννας – Μαρίας Παπαδημητρίου, με τους αγρότες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου, με κεντρικό σημείο αναφοράς το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, καθώς και την ανάλυση και την υλοποίηση του πλαισίου κρατικής αρωγής και το μελλοντικό πλάνο των παρεμβάσεων για αποκαταστάσεις υποδομών και δικτύων στο Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Η σύσκεψη διήρκεσε δύο ώρες, ήταν διευρυμένη και παραβρέθηκαν δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, ακολούθησε δεύτερη συνάντηση με τους κτηνοτρόφους τους Αγ. Γεωργίου, στο κοινοτικό κτίριο του χωριού, με τα μέλη του νεοσύστατου κτηνοτροφικού συνεταιρισμού.
Ο δήμαρχος Ρ. Φεραίου Δημ. Νασίκας συνεχάρη τους κτηνοτρόφους Αγ. Γεωργίου, που μέσα από τον χαμό των πυρκαγιών και των πλημμυρών, δημιούργησαν έναν κτηνοτροφικό συνεταιρισμό και μπαίνουν σε άλλο πλαίσιο δράσης.
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν από τον υπουργό και τη Δημοτική Αρχή Ρ. Φεραίου, η πορεία της υλοποίησης της κρατικής αρωγής και οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν ότι εδώ και καιρό άρχισε η καταβολή της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης, ενώ οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα της αγροτικής οδοποιΐας και της πρόσβασης στα ποιμνιοστάσια και τις παρεμβάσεις που ζητούν να υλοποιηθούν.

Τρίτος σταθμός των συναντήσεων ήταν τα Κανάλια, με αγρότες και κτηνοτρόφους, όπου εκτός από τον υφυπουργό και την αντιπεριφερειάχη παραβρέθηκε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας, όπου επίσης αναλύθηκε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής και οι παρεμβάσεις για τη διαχείριση των πλημμυρισμένων περιοχών.
«Εκεί ανακοινώθηκε επίσημα ότι πιστώθηκαν 2 εκ. €, γιατί όλοι θυμούνται ότι έχουμε δύο πλημυρισμένες περιοχές έξω από τη λίμνη της Κάρλας. Η μια είναι η μεγάλη που καλύπτει τον άξονα από τον Ριζόμυλο μέχρι και τη Λάρισα (Δήμους Κιλελέρ και Αγριάς) και το δεύτερο κομμάτι της τάξης 11-12 εκ. m3 νερού, από πλευρά των Καναλίων, που δεν έχουν καμία πρόσβαση με το θυρόφραγμα από το οποίο απομακρύνονται τα νερά από την άλλη μεριά. Χθες ανακοινώθηκε η πίστωση στην Περιφέρεια 2 εκ. € και εκτιμούμε πολύ σύντομα θα γίνει άντληση των υδάτων και μέχρι 15 Μαΐου θα φύγει όλο το νερό της περιοχής, για να δούμε τι συμβαίνει κάτω από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις», ανέφερε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου.
Ο κ. Νασίκας επισήμανε ότι είδε ανακούφιση από τους αγρότες και κτηνοτρόφους, γιατί πλέον υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που είναι και αίτημά τους.
Ο ίδιος εξήγησε ότι από τη στιγμή που δόθηκε η πίστωση από το υπουργείο στην Περιφέρεια, ήδη έχει ξεκινήσει ο ορισμός αναδόχου, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες αντλιοστασίων της χώρας, που δεσμεύεται ότι η άντληση των νερών θα γίνει σε διάστημα 6-9 εβδομάδων με πλωτά αντλιοστάσια και τα νερά αυτά θα πέσουν εντός της λίμνης Κάρλας, που έχει υπολογιστεί ότι θα τα δεχτεί ικανοποιητικά.
Όσον αφορά το μεγάλο πλημμυρισμένο κομμάτι της Κάρλας, ο δήμαρχος ανέφερε ότι αναμένουμε το master plan των Ολλανδών στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο κ. Νασίκας εξήγησε ότι η λίμνη Κάρλα δεν έχει πλημμυρίσει, αλλά τα νερά στην γύρω παραλίμνια περιοχή, προέρχονται από τα νερά του Πηνειού και του χειμάρρου Κερασιώτη.

Κάτω από 4 μ. νερό η 1η ΤΑΞΑΣ
Ο δήμαρχος Ρ. Φεραίου ανέφερε ότι η κατάσταση είναι στάσιμη σε σχέση με το στρατόπεδο της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, γιατί τα νερά σ εκείνη την περιοχή είναι ακόμη πολύ ψηλά, κοντά στα 4 μ.
Ο ίδιος είπε ότι η μονάδα έχει σπάσει στα τρία, μέρος της μεταφέρθηκε στο 304 ΠΕΒ Βελεστίνου, το επιχειρησιακό κομμάτι στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και άλλα τμήματα στον Τύρναβο και στα Μέγαρα.
«Ελπίδα μας είναι να επιστρέψει η μονάδα κάποια στιγμή στο Στεφανοβίκειο, να πάρει ξανά ζωή η Αεροπορία Στρατού, γιατί εκεί είναι η φυσική της θέση και παρουσία και αισιόδοξα πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε» δήλωσε ο κ. Νασίκας.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι έκανε πρόταση στον πρωθυπουργό και στους πολιτειακούς παράγοντες ότι ο Δήμος διαθέτει και άλλη έκταση ιδιόκτητη του Δήμου Ρ. Φεραίου για μετεγκατάσταση εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, αν και είναι δύσκολο γιατί έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για το ελικοδρόμιο και την ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.