Φυτοπλαγκτόν εμφανίστηκε στον Παγασητικό και στο ανατολικό Πήλιο

Φωτό αρχείου
Φυσιολογικό φαινόμενο που δεν εγκυμονεί κινδύνους καθαρά τα νερά

Την εμφάνισή του έκανε για άλλη μια φορά φέτος το φυτοπλαγκτόν, τόσο στον Παγασητικό κόλπο, όσο και στις ακτές του Ανατολικού Πηλίου και πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, που είναι αντιαισθητικό για τον λουόμενο.
Οι αλιείς ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο ότι το πρόβλημα έχει εμφανιστεί εδώ και περίπου 20 μέρες και επειδή χθες λουόμενοι έκαναν παράπονα ότι πρόκειται για ρύπανση, το Λιμεναρχείο ενημέρωσε τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, που ανέθεσε στον συνεργάτη της χημικό να κάνει δειγματοληψίες, όπως και έγινε.
Η ύπαρξη του πλαγκτόν είναι φυσικό φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται στη θάλασσα μετά από χειμώνες που πέφτει πολύ νερό, όπως έγινε τους περασμένους μήνες, ενώ δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, με εξαίρεση όσους κολυμπούν στο πλαγκτόν που μπορεί να πάθουν ερεθισμό του δέρματος.

Φυσικό φαινόμενο
Μιλώντας στο «Ράδιο Ένα» ο χημικός και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας Αλέκος Γούναρης έκανε λόγο για φυσικό φαινόμενο, το οποίο κάποιες χρονιές λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις και άλλες φορές είναι ανεπαίσθητο, αλλά πάντα υπάρχει, σε ένα ζωντανό θαλάσσιο οικοσύστημα.
Το φυτοπλαγκτόν είναι ο πρώτος κρίκος της τροφικής αλυσίδας της θάλασσας, που εκμεταλλεύεται την ενέργεια του ηλίου και τις υψηλές θερμοκρασίες στο νερό, ενώ βασική προϋπόθεση για την ύπαρξή του είναι να υπάρχουν τα θρεπτικά συστατικά που είναι το αμμωνιακό άζωτο, ο φώσφορος, πυριτικά και άλλα ανόργανα συστατικά που υπάρχουν στα νερά.
Σύμφωνα με τον κ. Γούναρη, δεύτερος κρίκος της αλυσίδας είναι το ζωοπλαγκτόν (σαν μικροσκοπικές γαρίδες) που τρέφεται με το φυτοπλαγκτόν και αποτελεί τροφή για τα μικρά ψάρια, τα οποία τρέφουν μεγαλύτερα, που κάποια στιγμή τελειώνει ο βιολογικός του κύκλος και αποσυντίθενται από τα βακτήρια του ιζήματος και απελευθερώνουν τα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή αμμωνία, διαλυτό φώσφορο, επιστρέφοντας σε ανόργανα συστατικά και διατηρείται ο κύκλος.

Όταν με την υπεραλίευση λείψουν τα ψάρια, τότε υπάρχει έξαρση του φυτοπλαγκτόν και του ζωοπλαγκτόν, ενώ όταν λείψει το ζωοπλαγκτόν, υπάρχει υπεραύξηση του φυτοπλαγκτόν και δεν θα υπάρχει τροφή για τα ψάρια, τόνισε ο Αλ. Γούναρης, που πρόσθεσε ότι όλοι οι κρίκοι της τροφικής αλυσίδας είναι πολύτιμοι.
Σχετικά με την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν τόνισε ότι κάθε χρόνο μετά τον χειμώνα, όταν διαλύονται τα ανόργανα συστατικά στα ιζήματα, εμπλουτίζεται το νερό με θρεπτικά στοιχεία και ανεβαίνει η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια, αναπτύσσεται το φυτοπλαγκτόν, ως πρώτη φωτοσυνθετική συνιστώσα της τροφικής αλυσίδας.
Ο κ. Γούναρης πρόσθεσε ότι όταν διαταραχθεί το σύστημα, είτε από μόνο του, είτε λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, είτε με ανθρώπινη παρέμβαση και καταλήξουν στη θάλασσα υψηλές ποσότητες θρεπτικών, λογικό είναι να υπάρχει υπεραύξηση – και απότομη όταν συντρέχουν και τα κλιματολογικά δεδομένα – του φυτοπλαγκτόν.
Ο ίδιος τόνισε ότι το ζωοπλαγκτόν δεν προλαβαίνει να φάει τα δισεκατομμύρια κύτταρα του φυτοπλαγκτόν, με αποτέλεσμα να τελειώνει ο ζωικός του κύκλος, καταρρέουν και ξεβράζονται από τα ρεύματα σε κάποια σημεία των ακτών, κάτι που συμβαίνει και τώρα.

Μεγάλες ποσότητες θρεπτικών
Ο χημικός ανέφερε ότι φέτος ευνοούσαν οι συνθήκες και είχε προβλεφθεί ότι θα έχουμε έξαρση, διότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Παγασητικός τροφοδοτούνταν με θρεπτικά και ιδίως αμμωνιακό άζωτο, που είναι και ο περιοριστικός παράγοντας στον ευτροφισμό, λόγω του Βιολογικού, χωρίς όμως να είναι αποκλειστικά αυτός ο λόγος.
Ερωτηθείς αν συνεχίσει να πέφτει αμμωνία στο τον Βιολογικό σε τόσο μεγάλες ποσότητες, ο κ. Γούναρης εκτίμησε ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και πρόσθεσε ότι τι ευτύχημα είναι ότι εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον ο Βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί σωστά και η νιτρική αμμωνία είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και μέσα στις προδιαγραφές.
Ακόμη υπογράμμισε ότι ο φετινός χειμώνας ήταν βαρύς με απότομη μετάβαση στη θερινή περίοδο, με συχνές βροχοπτώσεις, που ξεπλένουν τα εδάφη από θρεπτικά που καταλήγουν στη θάλασσα.
«Η έξαρση αυτή ήταν αναμενόμενη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, θα υποχωρήσει σε μία με δύο το πολύ εβδομάδες, ενώ είναι αντιαισθητικό το φαινόμενο για τους λουόμενους», τόνισε ο κ. Γούναρης.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι γίνονται συνεχώς δειγματοληψίες και στα νερά δεν υπάρχουν μολυσματικοί παράγοντες και δήλωσε ότι ο κόσμος μπορεί να κολυμπάει άφοβα ο κόσμος, όπου δεν υπάρχει πλαγκτόν.
Θεωρητικά, τόνισε μπορεί κάποιος να κολυμπήσει και στα σημεία που υπάρχει, αλλά είναι αντιαισθητικό, ενώ, επειδή αυτοί οι οργανισμοί έχουν μικροσκοπικά μαστίγια μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα ή ερεθισμό στο δέρμα.

Πρόβλημα για τους αλιείς
Ο Αλέκος Γούναρης τόνισε ότι η ύπαρξη φυτοπλαγκτόν είναι μεγάλο πρόβλημα για τους ψαράδες, διότι προσκολλάται στα δίχτυα μια γλοιώδης μάζα, με αποτέλεσμα να γίνονται ασήκωτα, να ,μην καθαρίζουν, να παθαίνουν ζημιές και να μην είναι αποτελεσματικά ως αλιευτικά εργαλεία.
Ο ίδιος τόνισε ότι σε κάποιο βάθος πάνω από τον βυθό της θάλασσας, που αλιεύουν οι ψαράδες, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεχνικό πρόβλημα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.