Πλήρης αλλαγή του φορολογικού τοπίου από τις αρχές του 2021

Δεν έχει ανοίξει ακόμη το σύστημα για τις δηλώσεις αναστολής εργασίας και για ενοίκια
Ψηφιακά τα τιμολόγια για επιχειρήσεις, με online μεταβίβαση στο υπουργείο

Πλήρης αλλαγή του τοπίου προβλέπεται να γίνει στα φορολογικά, από την 1η Ιανουαρίου 2021, για τις επιχειρήσεις, καθώς δεν θα μετράνε οι χειρόγραφες αποδείξεις και τα τιμολόγια, αλλά θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στο υπουργείο. Το μέτρο είναι υποχρεωτικό και είναι ευθύνη του υπουργείου, των Επιμελητηρίων και των Συλλόγων να ενημερώσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Ο Αλέκος Κεχαγιάς υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η διαβίβαση κατ’ επέκταση της έκδοσης απόδειξης αυτόματα στο υπουργείο, είναι τέτοιας μορφής, που αν κάποιος παραμείνει στο χειρόγραφο, θα έχει πολύ αυξημένο κόστος.
Ο οικονομολόγος τόνισε ότι είναι μονόδρομος για όσους εκδίδουν χειρόγραφα τιμολόγια ή να πάνε σε ταμειακή μηχανή ή να νοικιάσουν κάποιον πάροχο στο διαδίκτυο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν ηλεκτρονικά και να μεταβιβάζουν στο υπουργείο τα τιμολόγιά τους online.

«Πρέπει να γίνει άμεση ενημέρωση»

«Η άποψή μου είναι ότι κι εδώ υπάρχει μεγάλη υστέρηση και υπάρχουν ευθύνες που έχουν όνομα. Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις και είναι μια υποχρέωση, η οποία βάζει το υπουργείο. Αυτοί που έχουν ευθύνη και υποχρέωση να ενημερώσουν τους επαγγελματίες, είναι το υπουργείο Οικονομικών που βάζει την υποχρέωση, από την άλλη είναι τα Επιμελητήρια και οι επαγγελματικοί ή επιστημονικοί Σύλλογοι, που πρέπει να ενημερώσουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ότι αυτό είναι υποχρεωτικό από τη νέα χρονιά», τόνισε ο κ. Κεχαγιάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη δουλειά δεν θα την κάνει ο λογιστής, καθώς τα τιμολόγια πάντα τα εξέδιδαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Θα πρέπει να γίνει άμεση ενημέρωση και όσο νωρίτερα οι επιχειρήσεις αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν για την ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων (ή θα προμηθευτούν κάποιο σύστημα ή θα νοικιάσουν πάροχο) τόσο νωρίτερα θα το μάθουν και δεν θα έχουν προβλήματα αργότερα.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, και σε πιθανά λάθη που έχουν διαπιστώσει κάποιοι από τους συμπολίτες, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ είπε, ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, σε άλλες περιπτώσεις έγιναν εκπτώσεις συνέπειας, ή έγινε συμψηφισμός με όσα είχαν πληρώσει πολλοί την άνοιξη με το lock down ή είχαν μειώσεις λόγω των ενοικίων. Επίσης, τόνισε ότι δεν είναι γνωστό για τον κάθε συμπολίτη ξεχωριστά, αν η δήλωση αλλαγής των τετραγωνικών, αφορούσε το 2020 ή το 2021. Επίσης, είπε ότι υπάρχουν και λάθη στο Ε9 που δεν συμπληρώθηκαν με ακρίβεια αλλά στο … «περίπου», σήμερα δεν έχουν επικαιροποιήσει την επιφάνεια των ακινήτων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν διαφοροποιήσεις στον φόρο, ενώ συνέστησε οι φορολογούμενοι να δουν το έντυπο του ΕΝΦΙΑ που γράφει τα στοιχεία του ακινήτου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.