Πληθώρα εκδηλώσεων στο γιορτινό καλεντάρι στην Τσαγκαράδα

Τόνισε ο Νίκος Μέλης ιδιοκτήτης γραφείου υπαίθριων δραστηριοτήτων

Πληθώρα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους περιμένουν του επισκέπτες της Τσακαράδας, την περίοδο των γιορτών, ενώ ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δένδρου έγινε με θαλασσόξυλα, που συνέλεξαν επαγγελματίες από τις ακτές του Ανατολικού Πηλίου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Ο Νίκος Μέλης, επαγγελματίας υπαίθριων δραστηριοτήτων μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τόνισε ότι οι εκδηλώσεις προβλέπουν από αφήγηση παραμυθιών που έχουν να κάνουν με την ιστορία και την παράδοση του Πηλίου, εργαστήρι πηλού, πολιτιστικό κυνήγι θησαυρού.
Ο επαγγελματίας είναι ότι ο στολισμός του δένδρου με ξύλα που βρέθηκαν στη θάλασσα, κίνηση που έχει συμβολικό χαρακτήρα και οι επισκέπτες θα μπορούν να φτιάχνουν και τα δικά τους στολίδια, είτε από θαλασσόξυλα είτε από μικρές ροδέλες από κορμούς που μπορούν να το διακοσμήσουν και να γράψουν τις ευχές τους.
«Είναι μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα, ότι αυτό που ζήσαμε πως πρέπει να μας δώσει ώθηση για να μπορέσουμε να πάμε παραπέρα, χρησιμοποιώντας τα υλικά και τις καινούργιες εικόνες που έχουν δώσει στο Πήλιο οι δύο καταστροφικές πλημμύρες», τόνισε.

Έκαναν αποκαταστάσεις μόνοι
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει το μονοπάτι των καταρρακτών, στη ρεματιά της Φελούκας, μεταξύ Μακρυράχης και Ανηλίου, το οποίο μετά τις πλημμύρες έχει μετασχηματιστεί και έχει εικόνες Πίνδου και όχι Πηλίου, με σημεία στη ρεματιά που έχουν ανοίξει σε ένα πλάτος 50-60 μέτρα με τεράστιους βράχους, με αποτέλεσμα όσοι το γνωρίζουν να σοκάρονται από την αλλαγή αυτή.
«Αυτή είναι η φύση, μας δίνει πράγματα κι εμείς πρέπει μέσα από αυτό να προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε», ανέφερε ο επαγγελματίας υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Ακόμη τόνισε ότι ήταν πολύ σημαντικό για την περιοχή να αποκατασταθούν πράγματα πολύ άμεσα, για να επανέλθει η περιοχή σε μια κανονικότητα και γνωρίζοντας αντικειμενικά δεδομένα που έχουν να κάνουν με τις αποκαταστάσεις από πλευράς Πολιτείας, κάτοικοι και άνθρωποι της περιοχής, δεν μπορούσαν να περιμένουν. «Αυτό που είχαμε να κάνουμε, όχι μόνο από την πλευρά του Συλλόγου και ενός πυρήνα εθελοντών που υπάρχει στην Τσαγκαράδα και κάποιους ιδιώτες, ήταν να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση σε ένα γεφυράκι που έπεσε κάτω από το Αχιλλοπούλειο σχολείο, συνδέει δύο συνοικίες και είναι πέρασμα ια μαθητές, κατοίκους και επισκέπτες, ενώ αποτελεί πέρασμα για τη διαδρομή Μηλιές-Τσαγκαράδα-Νταμούχαρη», επισήμανε.

Ο κ. Μέλης είπε ότι στόχος ήταν να αποκατασταθεί άμεσα η πρόσβαση με ένα παράπλευρο πέρασμα με σκαλοπάτια και σήμερα θα τοποθετηθεί κουπαστή στη γέφυρα, ώστε να είναι ασφαλές το πέρασμα. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης και της πραγματικής ζημιάς που έγινε και είναι η αποκατάσταση του γεφυριού που έπεσε στο καλντερίμι στον Άγιο Παντελεήμονα, με δικά τους μέσα και υλικά.
Με πρωτοβουλία των εθελοντών πήγε στην περιοχή κλιμάκιο από μηχανικό μηχανολόγο, γεωλόγο και τοπογράφο, που θα παραδώσουν μελέτη για τις δυνατότητες αποκατάστασης που υπάρχουν, ώστε να υπάρχει προετοιμασία, όταν γίνει η παρέμβαση της Πολιτείας.
Ακόμη, ανέφερε ότι ενδιαφέρουν έχουν δείξει οι άνθρωποι της νέας Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, ειδικά με την εκλογή του Νίκου Καμπούρη, με καταγωγή από την Τσαγκαράδα, στη θέση του αντιδημάρχου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.