Πολιτικές ευθύνες αποδίδουν στον δήμαρχο Σκιάθου οι μειοψηφίες

Λένε ότι αγνόησε προειδοποίηση της ΓΓΠΠ για τα καιρικά φαινόμενα

Πολιτικές ευθύνες αποδίδουν στο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, 10 δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή τα καιρικά φαινόμενα από το απόγευμα της Παρασκευής ως τη Δευτέρα.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς το Δημοτικό Συμβούλιο οι σύμβουλοι των μειοψηφιών που αναφέρουν ότι την Παρασκευή 3 Απριλίου η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέστειλε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ έγγραφο στο ΔΗΜΟ ΣΚΙΑΘΟΥ, για ‘Σχέδιο Δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων ‘.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, με το ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας:
α) ενημέρωνε το Δήμο για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν το νησί και
β) καλούσε με το ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα να τεθεί σε κατάσταση ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ πολιτικής προστασίας (σύγκληση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου ΣΤΟ, λήψη μέτρων εκτίμησης και πρόβλεψης επικινδυνοτήτων, ενεργοποίηση δημοτικού μηχανισμού, ενημέρωση των πολιτών κλπ).

«Την επομένη μέρα Σάββατο 4/4 το βράδυ συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο σε τακτική συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας εξελίχθηκαν και κορυφώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που είχαν ήδη από νωρίς ξεκινήσει και για τα οποία προειδοποιούσε το ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ του Υπουργείου», αναφέρουν οι σύμβουλοι.

Οι 10 δημοτικοί σύμβουλοι ερωτούν τον δήμαρχος Σκιάθου γιατί δεν έθεσε κατάσταση ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ πολιτικής προστασίας και δεν συγκάλεσε κατεπειγόντως το ΣΤΟ ήδη από την προηγούμενη μέρα (Παρασκευή, οπότε και έλαβε το ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ) η, έστω, το Σάββατο όλη μέρα, ως όφειλε, γιατί δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για το ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ έγγραφο του Υπουργείου και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ ήδη έξω η καταιγίδα εμαίνετο, ώστε να ενημερωθούν και οι δημότες για τα φαινόμενα.

Ακόμη ερωτούν γιατί δήλωσε ψευδώς την επόμενη μέρα (Κυριακή 5/4), ότι επιχειρούσε με τις δυνάμεις από τις 22:00 ώρα, ενώ την ώρα εκείνη λάμβανε χώρα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία και περατώθηκε περίπου τα μεσάνυχτα, αν απαξίωσε το υπουργείο και την Πολιτική Προστασία με το να αγνοήσει το έγγραφο, αν συναισθάνθηκε την πολιτική, διοικητική, ηθική και ατομική του ευθύνη, έστω και τέλος, γιατί ο κ. Τζούμας αισθάνθηκε εσωτερική την ανάγκη να ενημερώσει την Κυριακή το πανελλήνιο, περιφερόμενος ‘πασαρέλα’ σε άπαντα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα και περιστρεφόμενος γύρω από τον εαυτό του.

Την ερώτηση υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Πλωμαρίτης, Παναγ. Διολέττας, Δημ. Αντωνίτσας, Νικ. Γιαμαρέλος, Δημ. Διολέττας, Θεόδ. Κανταράκιας, Θωμάς Κουκουλάκης, Αικατερίνη Νικολάου, Ιωάν. Πατσάς, Παύλος Τασιόπουλος και Αναστασία Φιλάρετου.