Πως γίνεται η διαχείριση αδειών εργαζομένων μετά από θετικό τεστ covid-19

Γράφει ο Γιάννης Χατζηγιάννης

Ένας διευρυνόμενος αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που υπάγονται στις διατάξεις του τ.ΙΚΑ αλλά και όσων εργάζονται σε ΝΠΔΔ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) που είναι θετικοί μέσω test στη νόσο covid-19, τίθενται από τα υγειονομικά όργανα σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Το Τμήμα Παροχών Ασθενείας του ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ) δεν επιδοτεί τους ασφαλισμένους με test (όπως δεν επιδοτούμε με την προσκόμιση μιας ακτινογραφίας ή μιας αιματολογικής εξέτασης κλπ) παρά μόνο με ιατρική γνωμάτευση που χορηγεί αναρρωτική άδεια.

Για την ορθή διαχείριση των αιτημάτων των ασφαλισμένων μας σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασθενείας του ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ), λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κρίσιμη κατάσταση, οι εργαζόμενοι που τίθενται αρχικά σε κατ΄οίκον περιορισμό με θετικό rapid test κια αμέσως μετά με θετικό μοριακό test τίθενται σε καραντίνα (συνήθως 14 ημερών).
Στην περίπτωση θετικού μοριακού test, oι εργαζόμενοι θα πρέπει άμεσα να επικοινωνούν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού test , είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας), να ενημερώνουν για το test και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση που να τους χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του θετικού rapid test ή του μοριακού test.
Οι περιπτώσεις μη θετικού test και ιατρικής σύστασης σε κατ΄οίκον περιορισμό λόγω των μέτρων που αφορούν τη διασπορά του covid-19, δεν αποτελεί αναρρωτική άδεια (σύσταση κατ΄οίκον περιορισμός λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα), δεν κατατίθεται στο τ.ΙΚΑ αλλά στον εργοδότη.

Οι χορηγούμενες ιατρικές γνωματεύσεις λόγω θετικού μοριακού test covid-19 θα πρέπει, πλέον των αναγκαίων στοιχείων (ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου/ης,, ΑΜΑ ή ΑΜΚΑ ασφαλισμένου/ης, ημερομηνία έκδοσης γνωμάτευσης κλπ), να αναφέρουν:

1. Ημερομηνίες rapid test και μοριακού test.
2. Τη νόσο (covid-19) και τη συμπτωματολογία (πυρετός, βήχας, λοίμωξη του αναπνευστικού κλπ).
3. Τη σύσταση “κατ΄οίκον περιορισμό” (που αποτελεί υγειονομική και διοικητική εντολή) και την ένδειξη “χορήγηση αναρρωτικής άδειας από ……..έως……….”.

Καθώς η λήψη της ιατρικής γνωμάτευσης δεν είναι ευχερής λόγω του περιορισμού (υγειονομική και διοικητική εντολή), οι ιατροί θα πρέπει να εκδίδουν τις ιατρικές γνωματεύσεις έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον δεν είναι εφικτή η έγκαιρη λήψη τους από τον ασφαλισμένο (μη υπαιτιότητα έγκαιρης λήψης γνωμάτευσης λόγω υγειονομικών και διοικητικών εντολών).
Η πρόσβαση στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας του ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ) γίνεται μόνο με την κατάθεση ηλεκτρονικού αιτήματος στην κεντρική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.rg) στο πλαίσιο “ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ & Χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες”, η πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες κατόπιν εντολής του Υπουργείου Εσωτερικών επιτρέπεται μόνο για κατεπείγουσες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο συναλλασσόμενος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί διαφορετικά.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον έχουν δηλώσει στην αίτησή τους e-mail, θα λάβουν μήνυμα ότι το “το αίτημα σας ενημερώθηκε”, ενώ για να πληροφορηθούν το είδος του μηνύματος θα πρέπει να εισέλθουν εκ νέου στο ηλεκτρονικό τους αίτημα (μέσω της πλατφόρμας ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ του ΕΦΚΑ), να επιλέξουν ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗΣ ΑΙΤΗΣΗ κι εκεί θα δουν όλες τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν (πλέον των αναγκαίων δικαιολογητικών) για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Οι ασφαλισμένοι μας δεν πρέπει να ξεχνούν ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να διατηρήσουμε στη υψηλότερη δυνατή λειτουργικότητα το Τμήμα μας καθώς από αυτό εξαρτάται η επιβίωση χιλιάδων εργαζομένων, πέραν της δικής μας ύπαρξης.

*Μέλος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης
εργαζόμενος στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας
ΕΦΚΑ Μισθωτών Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.