Πρακτορεία τουρισμού: «Ήταν σαν … να μην ήρθε καθόλου το καλοκαίρι»

Κατακόρυφη πτώση στην κίνηση στα τουριστικά γραφεία και λεωφορεία της Μαγνησίας

Σαν να μην ήρθε καθόλου αυτό το καλοκαίρι, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θανάσης Σιμώτας, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών τουριστικών γραφείων και λεωφορείων “Η Μαγνησία” μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή, αναφερόμενος στην κατακόρυφη πτώση τζίρου, που κατέγραψαν φέτος τα τουριστικά γραφεία και λεωφορεία του νομού, εικόνα όμως που δεν είναι μόνο τοπική, αλλά πανελλαδική.

Ο γ.γ. του Συλλόγου Θαν. Σιμώτας

Ο κ. Σιμώτας ανέφερε πως οι προγραμματισμένες εκδρομές είτε δεν πραγματοποιήθηκαν, είτε έγιναν με ελάχιστους συμμετέχοντες, ενώ τώρα οι άνθρωποι του τουρισμού αναμένουν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, για την ενίσχυσή τους, καθώς ο χειμώνας που έρχεται σίγουρα θα είναι δύσκολος.
Μπορεί να ολοκληρώθηκε ημερολογιακά αυτό το καλοκαίρι, όμως για πολλούς επαγγελματίες ήταν σαν να μην ήρθε καθόλου. Κάπως έτσι συνέβη και για τους ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και λεωφορείων της Μαγνησίας, που είδαν τις δουλειές τους να παρουσιάζουν μεγάλη πτώση, τα γραφεία τους να αδειάζουν από κόσμο και τα λεωφορεία τους να έχουν ελάχιστο ή καθόλου επιβάτες.
Η μόνη περίοδος που η αναδουλειά κάπως “σώθηκε” ήταν από 15 Ιουλίου έως 15-20 Αυγούστου και όχι όμως σε όλη την Ελλάδα και φυσικά όχι με τα δεδομένα που όλοι γνωρίζαμε.

«Ο φόβος του κορωνοϊού πλανάται πάνω μας»

“Δυστυχώς για μας, τις τουριστικές επιχειρήσεις το καλοκαίρι ήταν σαν να μην ήρθε καθόλου, χωρίς υπερβολή. Η μείωση στους τζίρους είναι πολύ μεγάλη. Τα ταξιδιωτικά γραφεία ήταν μεν ανοιχτά την περίοδο που πέρασε, αλλά δεν υπήρχε η αναμενόμενη ζήτηση από τον κόσμο. Προφανώς υπάρχει ο φόβος του κορωνοϊού που πλανάται πάνω μας, υπάρχουν σίγουρα και οικονομικά θέματα μετά από ένα δίμηνο lockdown κι αυτά είναι μέσα στη εξίσωση που απέτρεψαν τον κόσμο απ΄το να ταξιδέψει μαζικά με τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία, να μπει στα λεωφορεία και να κάνει τις εκδρομές του, όπως άλλες χρονιές και πολλοί προτίμησαν να ταξιδέψουν με το δικό τους ΙΧ”, ανέφερε ο κ. Σιμώτας. Ο ίδιος επεσήμανε πως από τα τουριστικά γραφεία υπήρξαν προγραμματισμένες εκδρομές, όμως είτε δεν έγιναν, είτε η συμμετοχή ήταν ελάχιστη. Ο κ. Σιμώτας στον φόβο αλλά και τα οικονομικά προβλήματα προσέθεσε και το όριο στις πληρότητες των τουριστικών λεωφορείων που ήταν στο 65% του συνόλου των θέσεων ως αιτία για την αναδουλειά, επισημαίνοντας πως όσες εκδρομές έγιναν είχαν 20-25 άτομα.

«Ο κόσμος δεν ταξίδεψε, δεν πήγε ούτε για προσκύνημα»

“Αν εξαιρέσουμε το διάστημα από 15 Ιουλίου μέχρι 15-20 Αυγούστου , που υπήρξε μία κίνηση σε μερικούς όμως προορισμούς όχι σε όλη την Ελλάδα από κει και πέρα η εικόνα και στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά μας δεν ήταν καθόλου καλή. Τα νησιά μας ήταν άδεια και συγκεκριμένα με επαγγελματίες που συνομιλώ από την Τήνο μου μετέφεραν πως το νησί φέτος ήταν σχεδόν άδειο. Ο κόσμος δεν ταξίδεψε, δεν πήγε για προσκύνημα όπως κάθε χρόνο”, σημείωσε ο κ. Σιμώτας.
Η αναδουλειά των ιδιοκτητών τουριστικών γραφείων και λεωφορείων έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Μάρτη, με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, συνεχίστηκε στο lockdown ενώ και το καλοκαίρι η κατάσταση δεν άλλαξε ριζικά. Τώρα, οι επαγγελματίες του τουρισμού αναμένουν τα νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση με την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή , αλλά και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, για το θέμα των αποζημιώσεων που θα λάμβαναν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, ο κ. Σιμώτας σημείωσε πως το εν λόγω μέτρο έχει ψηφιστεί από τον προηγούμενο μήνα, όμως κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το ποσό που θα λάβουν, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι κ.ο.κ.. Σε επικοινωνία του συλλόγου με το αρμόδιο Υπουργείο έγινε γνωστό πως εντός Σεπτεμβρίου θα βγουν αυτά τα χρήματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.