Προτάσεις ανάδειξης και ανάπλασης πολιτιστικών μνημείων της Σκιάθου

Αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Οι από κοινού προτάσεις, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Σκιάθου, που θα υποβληθούν στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Νήσων Βορείων Σποράδων, ήταν μεταξύ άλλων, το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη και του Δημάρχου Σκιάθου κ. Τζούμα.
Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, στις προτάσεις που θα υποβληθούν στην ΟΧΕ Βορείων Σποράδων για τη νήσο Σκιάθου, μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται, η ανάδειξη και ανάπλαση του Κάστρου της Σκιάθου και δύο μοναστηριών, το Πολιτιστικό Κέντρο στο Μπούρτζι, ο Φάρος στη νησίδα Ρέπι, η ανάδειξη του Μουσείου Παπαδιαμάντη και το Ιστορικό Κοιμητήριο. Επίσης, η ψηφιακή προβολή περιοχών με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, δράσεις τουριστικής προβολής, η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων.

Εκτός όμως από το κομμάτι του Πολιτισμού θα υποβληθούν προτάσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για υλοποίηση σημαντικών έργων που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της νήσου Σκιάθου και με την καθημερινότητα των πολιτών. Έργα όπως, η ανάπλαση της περιοχής «Πλάκες», η ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών, η ασφαλτόστρωση δρόμων και πεζοδρομήσεις, η υπογειοποίηση σαράντα (40) κάδων από Σκιάθο μέχρι Κουκουναριές, η επέκταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά έργα και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Σκιάθου.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός ανέφερε:

«Σχεδιάζουμε το μέλλον των νησιών μας με ολοκληρωμένη στρατηγική, επιστημονική προσέγγιση και σε συνεργασία με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Παρά το μικρό πληθυσμιακό και φυσικό τους μέγεθος, τα νησιά των Σποράδων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για την Περιφέρεια. Τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, αναβαθμίζουν υποδομές, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενισχύουν την τουριστική ανάπτυξη και προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον. Έργα που δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία και εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των υποβρυχίων μουσείων και καταδυτικών πάρκων που ξεκινάμε στην περιοχή, οι επενδύσεις και τα έργα της ΟΧΕ αναμένεται να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα, να θωρακίσουν το φυσικό περιβάλλον και να δημιουργήσουν σημαντικές υποδομές ώστε τα νησιά μας να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη τόνισε σχετικά με την ΟΧΕ «Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, στην ενδυνάμωση προσέλκυσης τουριστικών και πολιτιστικών ροών, στην ανάδειξη αλλά και προστασία των πόρων, στην αύξηση της απασχόλησης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.